Kennisplatform voor noord holland

Interxion zet bij datacenters ook in op interconnectiviteit

Geplaatst op 2 april 2020

Een gemiddeld datacenter heeft niet bepaald een sexy uitstraling. Logisch ook. Voor een datacenter zijn waarden als zekerheid, veiligheid en toegankelijkheid veel belangrijker. Bij de Amsterdamse datacenterbouwer en -beheerder Interxion (spreek uit: Interaction) gaat daar dan ook alle aandacht naar uit. Maar toch wringt het ergens. “Ons product is dan misschien niet zo sexy, wat we ermee mogelijk maken is dat wél!”

Geen enkel bedrijf in Nederland ontkomt eraan: de digitale transformatie. Om mee te komen met de eisen van nu zetten bedrijven allerlei stappen op gebied van automatisering, dataopslag en manier van werken. “Dat kan heel ver gaan of juist weinig om het lijf hebben – het hangt er maar net vanaf wat er voor je bedrijfsvoering of dienstverlening nodig is of wat je belangrijk vindt. Je kunt denken aan grote multinationals die complete netwerkinfrastructuren onderbrengen bij datacenters en bovendien inzetten op maximale interconnectiviteit met andere systemen, tot kleinere organisaties die ‘gewoon’ een kantoor-IT-omgeving migreren van een lokale server in de meterkast naar een server in een datacenter en daarbij een bescheiden cloudoplossing implementeren”, zegt Michel van den Assem, directeur van Interxion Nederland.

In control

Dat een datacenter voor elk bedrijf – groot én klein – een uitkomst is, staat vast. Want je bedrijfsgegevens opslaan op een lokale server klinkt misschien wel alsof je de volledige controle hebt, er zitten ook heel veel haken en ogen aan. “Voor servers eisen we niets minder dan maximale veiligheid, honderd procent energiezekerheid, 24/7 geconditioneerde ruimtes: waarom zou je dat van een server die ergens lokaal staat dan niet verwachten? Een datacenter beheren is feitelijk een vak apart”, zegt Van den Assem. Bovendien biedt het ook ruimere mogelijkheden dan een lokaal geplaatste server. “Interconnectiviteit is een van onze speerpunten. In onze datacenters kunnen klanten connecteren met onder meer de clouds van Microsoft (Azure) of Amazon (AWS) via rechtstreekse verbindingen – dat geeft veel zekerheid.”

Actief in 11 landen

Interxion is al 22 jaar actief in de bouw en het beheer van datacenters. Begonnen in 1998 in Amsterdam heeft het bedrijf inmiddels al 55 datacenters in elf landen door heel Europa. “Dat laatste nemen we heel letterlijk. Door landenorganisaties neer te zetten, met lokale medewerkers, hebben we niet alleen alle technische knowhow in huis, maar weten we ook precies wat er ter plaatse speelt, welke uitdagingen er zijn en wat bedrijven in dat land van ons verwachten.” Die lokale aanpak onderscheidt Interxion nadrukkelijk van de (Amerikaanse) concurrentie, die vaak een veel centralistischer aanpak hanteren bij het internationaal uitrollen van hun organisatie. “Wij werken in alle landen waar we zitten aan een duurzame relatie met bijvoorbeeld de lokale overheid en energieleveranciers. Dat werkt niet alleen gewoon prettig, het is ook van belang bij andere kwesties die je als bedrijf onmogelijk alleen kunt aanvliegen. Samenwerken met andere partijen zien wij dan ook als een positieve meerwaarde voor onszelf én onze klanten.”

Gateway to EU

Interxion profiteert van het feit dat Amsterdam al dertig jaar de digital gateway to Europe is. “Vanuit onze datacenters in Amsterdam kunnen onze klanten de hele EU bedienen. Bijna alle Amerikaanse internetkabels komen in Nederland aan land, vanaf hier gaat het verder de EU in.” Gateway zijn voor de hele EU vereist van Amsterdam ook een duidelijke langetermijnvisie, zeker als het om urgente issues gaat zoals het energievraagstuk. “De alsmaar groeiende vraag naar energie – datacenters hebben voor hun klanten veel stroom nodig – en de toenemende energieschaarste schreeuwen om een oplossing. Tegelijkertijd heeft de stad ook allerlei groene ambities. Zulke grote vraagstukken kan geen enkele partij in zijn eentje aan; daarvoor moet je samenwerken, out-of-the-box denken en creatiever zijn.”

Neem de regelgeving rondom energie. “Die is simpelweg verouderd. Met moderne digitale technieken hebben we niet alleen veel beter inzicht in energieverbruik, maar kunnen we dat verbruik ook monitoren en de energievoorziening beter bewaken. Dat verruimt de mogelijkheden van de energievoorziening enorm. En dan kan de regelgeving dus beter afgestemd op de vraag van nu.”

Daar speelt Interxion graag een rol bij. “Als sector is de IT natuurlijk een grootverbruiker van energie. Toch is het ook een sector die bij uitstek in staat is om groene ideeën waar te maken. Op dat snijvlak van gedeelde belangen zullen we – overheid, onderwijs, consumenten en bedrijfsleven – elkaar moeten vinden.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: