Kennisplatform voor noord holland

Langedijk heeft het (bijna)

Geplaatst op 13 januari 2021
Langedijk heeft het (bijna)

Alleen universiteit ontbreekt nog

Langedijk heeft de potentie om uit te groeien tot een nóg fijnere plek voor ondernemers. Zolang bestuurders oog blijven houden voor een goede balans tussen werken, wonen en recreatie. Oók na de fusie met Heerhugowaard vanaf 2022 tot Dijk en Waard. “Wij hebben heel wat troeven in handen.”

Dat Langedijk vooral bekend is door productiebedrijven is wethouder economische zaken Jasper Nieuwenhuizen bepaald geen doorn in het oog. Integendeel. “Hard werken zit in het DNA van de Langedijker. Dat het werkloosheidscijfer hier al jaren ontzettend laag is, amper drie procent, zelfs nu met corona, zegt wel wat.” Daar plaatst Jan Kramer, voorzitter van de Algemene Ondernemersvereniging Langedijk AOL, wel een kanttekening bij. “Er zijn zeker bedrijven bij die hun personeel hebben aangehouden dankzij alle regelingen van de overheid. In januari zal misschien een ander beeld ontstaan als het uitstellen van belastingen wegvalt.” En er speelt meer, stelt Cornelis de Geus, voorzitter van de Bedrijfskring Langedijk BKL: “Langedijk heeft ook te maken met een vertrekoverschot: jongeren gaan weg om te studeren en komen niet of pas heel laat hier weer terug. Dat is een serieuze uitdaging, ook voor de nieuwe fusiegemeente straks. Hoe zorgen we dat bedrijven genoeg personeel kunnen vinden?”

Aantrekkelijker

In een driegesprek met de voorzitters van de twee ondernemersverenigingen in Langedijk en de wethouder blijkt het een rode draad: hoe houden we Langedijk aantrekkelijk? “Want hoe enthousiast wij ook zijn: het komt ons hier nou ook weer niet aanwaaien. Ondanks een paar troeven – volop ruimte, betaalbare woningen, goede bereikbaarheid – is er evengoed werk aan de winkel”, zegt De Geus. Dat de focus moet liggen op woningbouw, aantrekkelijke bedrijventerreinen, bereikbaarheid, hoger onderwijs en goede recreatie om dat te bereiken – daarover zijn de twee ondernemers en de wethouder het roerend eens. Dat de bereikbaarheid her en der te wensen overlaat: dat vinden de ondernemers vooral.

“Inzetten op beter openbaar vervoer, met name busverbindingen naar de wat afgelegen bedrijventerreinen, en actief aan de slag met een goede infrastructuur voor elektrische fietsen; daar kan Langedijk nog heel wat punten scoren”, vindt Kramer.

Andere ontwikkeling die Langedijk geen windeieren legt is de trend om meer thuis te werken. “Al vóór corona zagen we dat onze regio aantrekkelijker wordt doordat steeds meer mensen deels kunnen thuiswerken, waardoor reistijd een minder belangrijke factor wordt in de keuze van de woonplaats. Corona heeft die trend alleen maar versterkt. Er zijn al verschillende grote organisaties uit de Randstad die kantoorruimte huren in Langedijk, speciaal voor hun medewerkers die uit deze omgeving komen”, vertelt Nieuwenhuizen.

Regio telt ook

Wethouder en ondernemers benadrukken dat Langedijk geen eiland is, maar juist sterk ingebed in de regio. Dat geldt voor recreatiemogelijkheden bijvoorbeeld, maar zeker ook voor onderwijs. Anders gezegd: de tijd is rijp voor een universiteit. Dat die er in Noord-Holland Noord niet is, is met ruim 600.000 inwoners eigenlijk te gek voor woorden, vinden Nieuwenhuizen, Kramer en De Geus. “Wetenschappelijk onderwijs is een stimulans voor innovatie. Dat de hogescholen hier een energiecluster hebben opgezet is een fantastische ontwikkeling, maar toch vooral praktisch, gericht op uitvoering”, zegt De Geus. “Eén stap verder en je kunt een heel ander arbeidspotentieel triggeren.” Al laat een aantal Langedijker bedrijven zien dat het wel kan – de wereld veroveren, gewoon vanaf een bedrijventerrein in Langedijk. “Variopool is bijvoorbeeld dé leverancier van Olympische zwembaden, Microtherm produceert hoogwaardige kunststof componenten voor onder meer de voedselindustrie en Ratex levert walsen aan de staalindustrie”, somt Nieuwenhuizen er trots een paar op.

Fusie van de ondernemers?

Vanwege de gemeentelijke fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk stellen de bedrijfsverenigingen en gemeente nu al samen een economische visie ‘Dijk en Waard’ op. “Die moet straks dienen als leidraad voor de economische zaken en onze ambities binnen de regio”, zegt De Geus. De gemeentelijke fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard betekent niet automatisch ook een fusie van de twee Langedijker ondernemersverenigingen met de Bedrijfskring Heerhugowaard. BKL heeft wel die intentie uitgesproken, bij AOL leggen ze het in 2021 voor aan hun leden. “Dat je de wethouder makkelijk even kunt spreken, is een belangrijk voordeel voor ondernemers in Langedijk. Direct contact met het bestuur is van grote waarde. Dat willen we ook zo in de nieuwe gemeente – en met één club praat het makkelijker”, zegt De Geus. Bij de AOL koesteren ze vooralsnog de mogelijkheid om hun eigen geluid te laten horen. “We oriënteren ons onder andere op het federatiemodel, zoals dat in Schagen wordt gebruikt”, zegt Kramer. Wethouder Nieuwenhuizen houdt zich wijselijk buiten deze discussie. Wel vindt hij een goede ondernemersvertegenwoordiging een must voor een goed bedrijfsklimaat en zeker ook in het belang van kleine en middelgrote organisaties. “Of wij nu met drie clubs praten of met eentje: voor de inhoud maakt dat niet uit. Met één is hooguit praktischer. Maar die beslissing is aan de leden van de verenigingen.” Hij twijfelt er dan ook niet aan dat ze daaruit komen. “De organisatiegraad van het bedrijfsleven in Langedijk is sowieso heel groot. Ik ken de ondernemers in Langedijk als een serieuze gesprekspartner voor de gemeente.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: