Kennisplatform voor noord holland

Lezing Mineke Schipper bij het Cobra Museum: Het Einde van de
Mensheid als Nieuw Begin

Geplaatst op 13 mei 2022
Lezing Mineke Schipper bij het Cobra Museum: Het Einde van de Mensheid als Nieuw Begin

Naar aanleiding van de expositie Het Einde van de Mensheid als Nieuw Begin, die nu te bezichtigen is in het Cobra Museum, vertelt de Amstelveense emeritus hoogleraar Mineke Schipper zondag 22 mei om 14.30 uur over haar onderzoek naar mythen en haar bijzondere samenwerking met de Japans-Amerikaanse kunstenaar Yuriko Yamaguchi. De toegang voor de lezing is geheel gratis voor bezoekers van het museum.

Uitgangspunt van zowel deze lezing als de tentoonstelling is een collectie oude verhalen die Schipper verzamelde waarin wordt verteld hoe mensen, op verschillende plekken en door de eeuwen heen, zich het einde van de wereld hebben voorgesteld. In de Voordrachtszaal van het Cobra Museum zijn dertig aquarellen van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Yuriko Fujita Yamaguchi te zien, geschilderd naar aanleiding van deze bijzondere collectie mythes van Schipper. De mythes en aquarellen werden eerder samengebracht in het boek Humanity’s End as a New Beginning, uitgebracht door de Amstelveense uitgeverij Leporello.

Verhalen

Al duizenden jaren vertellen mensen elkaar verhalen, niet alleen over hoe de wereld is ontstaan, maar ook over hoe deze vernietigd werd en de mensheid toch weer uit as of moeras herrees. Mythen over het Einde krijgen in deze tijd van klimaatverandering, coronapandemie en oorlog een nieuwe lading. De mensheid heeft altijd de behoefte gehad om te reflecteren op de wereld, zowel in verhalen als in kunst. Aan de hand van verschillende mythen die in de tentoonstelling terugkomen, laat Mineke Schipper zien hoe deze oeroude verhalen ook voor de hedendaagse mens nog heel herkenbaar zijn.

Dr. Mineke Schipper is emeritus-hoogleraar interculturele literatuurwetenschap (Universiteit Leiden). Naast wetenschappelijk werk heeft ze ook literaire essays en romans gepubliceerd. Hier enkele titels noemen

Het Einde van de Mensheid als Nieuw Begin in verhalen en beelden

Zondag 22 mei – 14.30-15.30 uur

Toegang gratis (exclusief museumtoegang)

Reserveren kan op de website van het Cobra Museum: https://cobra-museum.nl/activiteiten/lezing-mineke-schipper/.

Dit evenement is in het Nederlands.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: