Kennisplatform voor noord holland

Maarten Buitendijk van Nederlof Fish: ‘Als het minder gaat, moet je investeren’

Geplaatst op 5 oktober 2022
Maarten Buitendijk van Nederlof Fish: ‘Als het minder gaat, moet je investeren’

Nederlof Fish is in 40 jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers van verse vis in de wereld. De visleverancier heeft klanten in de groothandel en het supermarktkanaal, maar levert ook aan restaurants en particulieren. Hoewel het momenteel niet goed gaat met de visserijsector, ziet eigenaar Maarten Buitendijk toch nog kansen om te blijven investeren en innoveren.

Wie het nieuws de laatste tijd in de gaten houdt, weet dat het met de visserijsector niet goed gaat. Maarten: “Vissers houden massaal hun kotters aan de kant vanwege hoge dieselprijzen. In bepaalde gebieden mag, vanwege de Brexit, niet meer gevist worden en er komen steeds meer windmolenparken in de Noordzee. Wat betreft dat laatste wordt er te weinig naar de effecten, zoals watertemperatuurstijging, gekeken. Al met al is de visserij een beetje het ondergeschoven kindje…”

Effecten
Als het niet goed gaat met de vissers, heeft dat direct gevolgen voor de gehele visserijsector. Maarten: “Denk ook aan de scheepsbouw, scheepsreparatie, oliehandelaren, transporteurs, en complete visserijgemeenschappen, zoals Urk. Alles gaat achteruit en ik verwacht dat er de komende tijd heel wat klappen in de sector zullen vallen. Zo verkeren er bijvoorbeeld al heel wat Nederlandse visveilingen in zwaar weer. Allemaal het gevolg van een afname aan vis door verkeerde beslissingen vanuit de overheid voor de visserijsector.”

Alternatieven
Ondanks de moeilijkheden in de visbusiness ziet Buitendijk nog steeds kansen om te investeren en nieuwe markten aan te boren. Maarten: “We gaan niet bij de pakken neerzitten, maar juist op zoek naar alternatieven. Als het minder gaat, moet je investeren, zeg ik altijd maar. Zo ben ik nog steeds succesvol bezig met het internationaal in de markt zetten van mineraalwater uit Canada en een duurzame visverpakkingsdoos uit Spanje, de SUMBOX. Met SUMBOX zijn we nu voornamelijk in Noorwegen en Chili bezig, een langdurig project dat steeds succesvoller wordt.”

Internationaal
Al jaren werkt Nederlof Fish internationaal, waardoor er sterke banden zijn ontstaan met landen die een andere visserijsector kennen. Maarten: “Ik ben druk aan het investeren in landen waar positiever naar vis gekeken wordt, zoals Albanië. Ook gaan we in Europa de verkoop doen voor Greenhead Lobster uit de Verenigde Staten. Dit geldt voor al hun producten van kreeft; levend, bewerkt, gekookt en bevroren. Een prachtige kans!
En je zult niet zo snel verwachten, maar we zijn ook begonnen met het importeren van groente en fruit vanuit het Verre Oosten. Die contacten waren er al vanwege de visbusiness, dus waarom niet in zee gaan met andere voedselproducten?”

Breed pakket
Zo blijft Nederlof Fish innovatief meebewegen met de markt. Maarten: “Wat daarbij zeker een voordeel is, is dat Nederlof Fish een breed pakket aan producten kent. Denk aan kreeft, waar we een aparte B.V. voor hebben opgericht. Sinds de restaurants weer open zijn, neemt de vraag naar kreeft alleen maar toe. We hebben tot nu toe dus nog niks te klagen: onze locatie in Stellendam wordt met 600 vierkante meter uitgebreid en onze locatie in IJmuiden wordt verbouwd, waardoor er nieuwe verpakkingsruimtes voor onze verschillende producten ontstaan. Toch hele mooie ontwikkelingen en nieuwe kansen in deze moeilijke tijd voor de visserij!”

Nederlof Fish is gevestigd in Stellendam (Delta-Industrieweg 40C) en IJmuiden (Halkade 36). Voor meer informatie over Nederlof Fish zie www.nederlof-fish.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: