Kennisplatform voor noord holland

Mammoet hijst complete dak over stadion AZ

Geplaatst op 24 augustus 2020
Mammoet

Een nieuw dak plaatsen op het AZ-stadion: een beetje ‘kaaskop’ tekent daarvoor. Laat dat nou ook gelden voor multinational Mammoet, vooral bekend van baanbrekende werken als de berging van de Russische onderzeeër Kursk en de overkapping van de kerncentrale in Tsjernobyl. “Juist in onze eigen achtertuin werken we ook volop mee in grote én kleine projecten.”

AZ-fans kunnen haast niet wachten tot er weer afgetrapt kan worden in het nieuwe stadion. Nu de voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe dak in volle gang zijn, begint menig AZ-hart weer wat harder te kloppen. Ook wereldmarktleider in hijs- en transportwerk Mammoet blijkt AZ-fan. Althans, veel van de Noord-Hollandse medewerkers zijn dat. “Er waren heel wat collega’s die maar wat graag actief aan de slag wilden voor hét stadion van Noord-Holland”, lacht Freek Poldervaart, Branch manager bij Mammoet Nederland.

Mammoet is – in opdracht van C.A. de Groot – inmiddels een aantal weken druk bezig in Alkmaar. “De markante lichtmasten van het stadion zijn al verwijderd en ook hebben we een groot deel van de huidige dak- en tribuneconstructie weggehaald. Dat was relatief spannend: we moesten niet alleen de ingestorte delen bergen maar ook alles wat loshing en uiteindelijk zelfs het hele dak”, vertelt Freek Poldervaart. Nu bereidt het bedrijf de constructie voor waarop het nieuwe dak en de overspanning straks geplaatst worden.

Grote getallen

Belangrijk aspect van het ontwerp van ZJA voor het nieuwe stadion is een stalen boog die het stadion in de lengte overspant. “Die boog wordt 170 meter lang, 10 meter breed en is op het hoogste punt 19 meter hoog. Gewicht: 630 ton. Met andere woorden: om dat gevaarte over de zijkant van het stadion te hijsen en precies op de ondersteuning te plaatsen heb je serieus zwaar materieel nodig.”

Mammoet zet – in opdracht van Oostingh Staalbouw -daarvoor onder andere twee grote rupskranen in. Het aanzicht van het stadion ondergaat een totale metamorfose: rondom komen witte, stalen dragers. “Die lijken stuk voor stuk op een hijskraan en worden dan ook de hijskraan-variant genoemd. Het dak krijgt LED-verlichting in de randen – wat lichtmasten overbodig maakt – en het dak wordt ook groter, waardoor meer fans bij regen droog zullen zitten.”

Eyecatcher

“Het hijswerk voor Mammoet bij AZ is technisch gezien minder complex. Het project springt natuurlijk wel mooi in het oog, en niet alleen binnen het voetbalwereldje”, zegt Freek Poldervaart. Goed voor het imago van Mammoet dus. “Zeker. Kursk, Tsjernobyl, het vliegtuig van Corendon en nu het AZ-stadion: dat spreekt allemaal enorm tot de verbeelding. Tegelijkertijd sneeuwt zo wel onder dat Mammoet ook veel werkt in kleine en middelgrote projecten. We kunnen alles en doen ook alles: van het plaatsen van één enkele machine tot het installeren van complete fabrieken en installaties. We voelen ons bij Mammoet eigenlijk nergens te groot voor.”

Kleine en grotere opdrachtgevers kunnen dan ook prima bij Mammoet terecht voor een specifieke hijs- of transportklus. “Hijsen, rijden, sleeën, vijzelen: we hebben werkelijk overal een machine voor. Van het kleinste kraantje van vijf ton tot de grootste die een capaciteit heeft van vijfduizend ton. En is de vraag van de klant zo bijzonder of futuristisch dat we de machine niet hebben, dan storten de engineers van de afdeling Innovations & Solutions zich er op. We kijken altijd verder dan wat we zelf in huis hebben.”

Industrial Services

In Noord-Holland heeft Mammoet twee vestigingen: in Velsen-Noord en sinds kort ook een nieuw geopend kantoor in Amsterdam. Met wereldwijd 140 kantoren, verspreid over meer dan 35 landen, lijkt Mammoet Nederland ontstegen. Niets is minder waar. “Industrie, offshore, energie, infrastructuur: het zijn sectoren die juist ook in Nederland heel actief en volop in ontwikkeling zijn. Daar haken wij bij aan. Zo richten de technische specialisten van onze nieuwe tak Industrial Services zich volledig op het plaatsen van equipment in krappe of moeilijk bereikbare ruimtes. Zeker bij datacenters is daar veel vraag naar.”

Safety first

Veiligheid heeft bij Mammoet absoluut topprioriteit. Dat komt niet alleen naar voren in het uitgebreide trainingsprogramma van de eigen Mammoet Academy, maar ook in de manier waarop het bedrijf omgaat met het materieel en de suggesties van medewerkers.

Freek Poldervaart: “We besteden veel aandacht aan het onderhoud: al ons equipment is state-of-the-art. Ook vernieuwen we waar mogelijk. Nu voorzien we bijvoorbeeld al onze kranen in Nederland van een camera in de mast. Zo kan elke kraanmachinist perfect zelf zien wat hij doet, ook als hij over een muur heen hijst, en is hij niet enkel afhankelijk van de instructie van een collega op de grond. Ik durf te wedden dat mijn collega bij het AZ-stadion de bal vanaf de parkeerplaats precies op de middenstip kan leggen – klaar voor de aftrap. Die finishing touch, daar doen we het voor!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: