Kennisplatform voor noord holland

Mireille Kaptein is gekozen tot Zakenvrouw van het Jaar 2019

Geplaatst op 26 augustus 2019
Mireille Kaptein is gekozen tot Zakenvrouw van het Jaar 2019

Als je Mireille Kaptein ergens niet op zult betrappen, dan is het op negativisme. “Ik houd het gewoon graag positief. Zo werk ik het liefst en dat houd ik mijn mensen ook altijd voor: sla je slag, grijp je kans, ga ervoor! Kniezen over tegenslagen – dat zit niet zo in me.”

Als kersverse Zakenvrouw van het Jaar begint Mireille Kaptein langzaam maar zeker te wennen aan haar nieuwe rol. “In het begin komt er zoveel op je af. Kranten, radio – dat was echt even omschakelen. Ik ben al tien jaar algemeen directeur van Kaptein, maar nooit zo nadrukkelijk in beeld geweest als nu.” De prijs opent nieuwe deuren, en biedt weer nieuwe kansen. “Als rolmodel zou ik anderen kunnen coachen – bijvoorbeeld door mijn ervaringen als derde generatie in een familiebedrijf te delen, over opvolging, over een nieuwe koers varen.”

Stille valkuil

In 2009 volgde Kaptein haar vader op – ze is de derde generatie die aan het roer staat van het bedrijf dat is opgericht door haar opa in 1936. Opvolgers in familiebedrijven moeten net zo hard knokken als ‘gewone’ medewerkers met leidinggevende ambities, is Kapteins ervaring. “Je krijgt het niet cadeau. Valkuil is dat kinderen hun ambities en verwachtingen niet duidelijk uitspreken. Privé en zakelijk lopen door elkaar en dat kan remmend werken.” Zelf is ze altijd heel duidelijk geweest over wat ze wilde en vooral ook hoe ze dat wilde doen. Bewust heeft ze dan ook zes jaar bij de Parijse vestiging van Kaptein gewerkt. “Daar was er letterlijk en figuurlijk meer afstand tussen mij en mijn vader die toen nog aan het roer stond. Dat werkte prettig: ik opereerde zelfstandig, kon goed laten zien wat ik in mijn mars had en hoe ik het aan wilde pakken.

Laat je droom zien

Die vrijheid om je droom na te jagen – dat is misschien wel Kapteins belangrijkste tip voor anderen. “Pak je kans! Laat je niet weerhouden door een glazen plafond. Heb je ambitie? Zet dan door. Niemand krijgt succes écht in de schoot geworpen.” Wat dat betreft is Kaptein een rasechte, nuchtere Noord-Hollandse. “Gewoon hard werken loont. Altijd. Ongeacht je geslacht, leeftijd of culturele achtergrond. Toon wat je waard bent. Sta pal voor je idealen. Dat zien mensen.”

Teamwork

Dat geldt in elk geval voor Mireille Kaptein: de bedrijfsvoering en het personeelsbeleid vielen positief op bij de jury van de Veuve Clicquot Business Woman Award, zoals de verkiezing tot Zakenvrouw van het Jaar echt heet. “Ik ben ervan overtuigd dat we door goed samen te werken heel ver kunnen komen. Mensen werken in teams, halen bij elkaar het beste naar boven. Uiteindelijk is het succes van een bedrijf een prestatie van het hele team. Dat wil ik uitdragen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: