Kennisplatform voor noord holland

MobyLift is resultaat van toeval, lef én doorpakken

Geplaatst op 7 januari 2021
MobyLift is resultaat van toeval, lef én doorpakken

Snappen hoe technologie werkt en met die kennis complexe machines en robots kunnen ontwerpen is één. Die apparaten vervolgens ook aan de man brengen: daar moet je ook ondernemerskwaliteiten voor hebben. “Het was een sprong in het diepe.”

Spannend was het zeker. Maar toch is het achteraf gezien vooral een geweldig succesverhaal van een techneut die op avontuur ging. “Ik probeerde het gewoon. Dat ik al mijn spaargeld erin had gestoken, daar dacht ik maar niet al te veel aan.” Ger Rampen is een techneut pur sang. Technisch hoogopgeleid en altijd op zoek naar een betere oplossing. Net als zijn medewerkers trouwens. “Dat is onze kracht én onze valkuil. We vinden het niet snel goed, het kan altijd nog wel een ietsepietsie beter.”

Crisis (en geluk)

In 1980 startte Ger Rampen Ratex Engineers, een technisch tekenbureau waarmee hij machines en apparaten ontwikkelde voor grote, internationale bedrijven. Dat was altijd maatwerk en vrijwel altijd in een oplage van één. Het aantal tevreden klanten groeide, net als het aantal medewerkers. Tot 2008. Door de crisis liep het aantal opdrachten flink terug.

Wel belde Jonker Deurenmontage uit Schagen: of Ratex niet een machine kon bedenken waarmee zijn medewerkers de steeds zwaardere en bredere deuren voor hotels, ziekenhuizen en kantoren goed en veilig in konden hangen. “De MobyLift MC ontwerpen en maken kostte ons drie jaar. Dat konden we niet terugverdienen met de verkoop van één lift aan Jonker.”

Dus trok Rampen de stoute schoenen aan. Hij richtte het bedrijf MobyProducts op en presenteerde de MobyLift MC in 2012 op een grote houtbeurs. “Belangstelling genoeg, maar wat het meest opviel was de meubelmaker die vroeg of we ook niet zoiets hadden om grote, houten platen van twee bij drie meter op te tillen en te verplaatsen, vóór zijn collega’s ‘het allemaal aan hun rug zouden hebben’. Zo ontstond bij ons het idee voor een nieuwe toepassing, die commercieel veel meer in zijn mars had dan we ooit hadden durven dromen.”

Van Noorwegen tot Nieuw-Zeeland

Een jaar later, op dezelfde houtbeurs, liet Rampen de beursbezoekers een animatiefilmpje zien van de nog niet bestaande MobyLift TC voor houten platen. “Dat sloeg in als een bom.” Vanaf dat moment ging alles in sneltreinvaart. Rampen startte met de ontwikkeling van de machine en reed een jaar later heel Nederland, Duitsland en België door voor demonstraties van de MobyLift TC bij meubelfabrieken op locatie. “In 2016 verkochten we er negen, in 2020 negentig.” Met de MobyLift TC kun je op ergonomische wijze producten zoals deuren, bladen, panelen en platen oppakken, vervoeren en plaatsen. “De MobyLift TC is niet alleen helemaal bedacht in Broek op Langedijk, hij wordt hier ook volledig geassembleerd. En voor zo’n stoer Noord-Hollands product is er belangstelling vanuit de hele wereld.”

De MobyLift is zeker niet alleen een toevalstreffer; Rampen blijkt ook over een uitstekende ondernemersgeest te beschikken. “Als techneuten voelen we vaak heel goed aan waar bedrijven heen willen, waar hun behoefte ligt en waar het probleem zit. De rode draad is dat wij eigenlijk altijd in kansen denken, overal mogelijkheden zien om te verbeteren. Dat inzicht is goud waard.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: