Kennisplatform voor noord holland

Nieuw in NEMO Science Museum: de Makerij

Geplaatst op 14 juli 2023
Nieuw in NEMO Science Museum: de Makerij

Deze zomer kunnen families in NEMO aan slag in de Makerij. Tijdens dit workshopfestival draait het allemaal om bijzondere technieken uit de 19de eeuw.  

Hoe verstuurden mensen elkaar berichten toen er nog geen telefoon bestond? Hoe werd de eerste animatiefilm gemaakt? En hoe kun je met spiegelingen een 3D-projectie maken? Speciaal voor de Makerij zijn drie 19de eeuwse uitvindingen in een modern jasje gestoken. Ook zijn er unieke objecten uit de historische collectie van NEMO en Eye Filmmuseum te bewonderen, zoals de elektrische telegraaf en de fenakistiscoop.

Speel met spiegelingen

Een spiegel gebruik je meestal om naar jezelf te kijken. Maar wist je dat er je ook allerlei experimenten mee kunt doen? Vroeger werden spiegels bijvoorbeeld gebruikt om optische illusies te maken in een theatervoorstelling. Met de speciale techniek ‘Pepper’s ghost’ kon je een ‘spook’ op het podium laten verschijnen. Speel met spiegelingen in de Makerij en creëer zelf een spookverschijning.

Praat in codetaal

In de 19de eeuw waren er nog geen mobiele telefoons om berichten te versturen. In plaats daarvan gingen mensen naar een telegrafist die hun bericht verstuurde in morsecode. In de Makerij kun je met korte en lange piepjes én het morsealfabet letters maken en zo boodschappen aan elkaar doorgeven. Je kunt er zelfs een trein mee besturen. Ontdek het in de workshop Praat in codetaal.

Maak een minifilm

Hoe werd de eerste animatiefilm gemaakt? Als je verschillende plaatjes snel achter elkaar ziet voegen je hersenen de beelden samen: ze lijken te bewegen. Probeer het zelf! Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes, de zoötroop, en een flink aantal tekeningen kun je in de Makerij je eigen minifilm maken. En bekijk ook de levensgrote zoötroop Octomadness.

Speciaal voor meertalige families

Voor meertalige families biedt NEMO Science Museum bij de Makerij instructies in 8 verschillende talen. Om participatie van meertalige kinderen en hun families op het gebied van wetenschap en techniek te bevorderen, werkt NEMO samen met onder andere Universiteit Utrecht aan het onderzoeksproject MULTI-stem. Lees er hier meer over.

Meer te doen

En natuurlijk is er ook in de rest van NEMO van alles te doen. Ontdek vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten en workshops voor jong en oud. Kijk je ogen uit bij de Kettingreactie, doe proefjes in het laboratorium of doe mee aan écht wetenschappelijk onderzoek in Science Live. Na je museumbezoek kun je nog genieten op het dak van NEMO; het grootste dakterras van Amsterdam.  

Foto: DigiDaan

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: