Kennisplatform voor noord holland

Van der Heijden (MVO Nederland): ‘Voor goed bestuur moeten leiders hun ongemak onder ogen komen’

Geplaatst op 4 mei 2023
van der Heijden MVO Nederland: 'Voor goed bestuur moeten leiders hun ongemak onder ogen komen'

De Corporate Governance Code, die eind 2022 geüpdatet is, zou nu al op losse schroeven staan. Doordat veel partijen het ermee eens moeten zijn, is de tekst rommelig en weinig ambitieus. Als bedrijven bovendien afwijken van de code, moeten ze uitleggen waarom – maar dat doen ze lang niet allemaal. Dat is niet gek, want voor goed bestuur is niet alleen een code nodig, maar ook een verandering van denken en handelen. Maria van der Heijden, directeur-bestuurder bij MVO Nederland deelt haar visie over dit onderwerp

Van bedrijven wordt steeds indringender verlangd dat ze actief bijdragen aan het oplossen van complexe maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de afname van onze biodiversiteit. Dat is lastig voor ze, omdat bestuurders en commissarissen ineens vanuit een breder welvaartsbegrip moeten kijken naar hun organisatie, terwijl ze juist gewend zijn vooral te denken aan het aandeelhoudersbelang.

Leiders zijn bewuster

Opeens moet het welzijn van stakeholders en het belang van de planeet mee de boardroom in. Hoewel leiders zich hier steeds bewuster van zijn, zorgt dat voor ongemak in hun rol. Ongemak dat zich op dit moment vooral uit in passiviteit en een code zal niet genoeg zijn om in de actiestand te komen. Terwijl actie nemen wél kan.

Want waarom kan een bestuurder het ongemak niet actief opzoeken vanuit het belang van een leefbare planeet? Waarom kan hij of zij niet écht luisteren naar de jongere generatie? Waarom is het zo lastig jezelf mee te nemen de directiekamer in? Uiteindelijk gaat het om lef. Om commissarissen en bestuurders op weg te helpen zijn afgelopen vrijdag zeven good practices gepresenteerd door MVO Nederland, als resultaat van een anderhalf jaar durend onderzoek met Nyenrode Universiteit, de Universiteit voor Humanistiek en Goldschmeding Foundation. Ze vormen samen een manier van handelen waarmee bestuurders en commissarissen inzicht krijgen in hoe ze als mens vanuit een eigen ethiek omgaan met complexe transities, de belangen van alle betrokkenen, de toekomst van de planeet en elkaar.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: