Kennisplatform voor noord holland

Nederland voorloper in laden van EV met zonne-energie

Geplaatst op 21 maart 2023
Nederland voorloper in laden van EV met zonne-energie

Wallbox, één van de marktleiders op het gebied van laders voor elektrische voertuigen en slimme energie management systemen, heeft onderzoek gedaan naar de inzet van Eco-charging; het gebruik van zelf opgewekte energie voor het laden van EV’s. Hieruit blijkt dat Nederland ten opzichte van andere Europese landen voorloper is.

De aanschaf van duurzame oplossingen van de Nederlanders is nog altijd in opmars. De groei van het aantal zonnepanelen bereikte in 2022 een record groeipercentage van 30%, waarmee het totaal aantal woningen op 2 miljoen is komen te staan. Hiermee staat Nederland in vergelijking met alle Europese landen op nummer één wanneer het gaat om het aantal zonnepanelen per inwoner. Ook had Nederland te maken met een groei op het gebied van EV’s.

Een duurzame wisselwerking tussen zonnepanelen en EV’s

Bijna 24% van de nieuwe auto’s die vorig jaar zijn aangeschaft waren volledig elektrisch. Dit ten opzichte van 11% in 2021, waarbij het aantal gekochte hybride voertuigen steeg met 3%. Logischerwijs deed dit ook het aantal EV-laders flink stijgen. Midden 2022 waren dat er zo’n 100.000 op publieke locaties en ongeveer 67% van de EV eigenaren heeft een lader voor thuis. De stijging in het aantal zonnepanelen en het aantal EV’s brengt een duurzame wisselwerking met zich mee. Met een combinatie van een elektrische auto en zonnepanelen kan Eco-charging worden ingezet, waarbij eigen opgewekte energie wordt gebruikt om de EV te laden. Deze technologie kan elke EV bezitter tot €1.000 per jaar besparen, en kan daarnaast de druk op het elektriciteitsnet verlagen. Waar 68% van de Nederlandse EV-eigenaren ook over zonnepanelen thuis beschikt, wil 95% van hen dan ook de zelf opgewekte energie inzetten voor het laden van hun auto of wordt dit door hen al gedaan. 

Nederland nummer één in smart charging

De uitkomsten van een onderzoek van Wallbox onder gebruikers van hun laders ondersteunen deze positieve ontwikkeling. Nederland blijkt, vergeleken met andere Europese landen, zelfs een voorloper in Eco-charging. Wallbox ontwikkelde hiervoor de Eco-smart technologie, waarbij gebruikers de keuze hebben om de auto te laden met 100% duurzame energie in de full-green mode. Of om een mix van zonne-energie en energie van het elektriciteitsnet te gebruiken in de Eco-mode. 27% van waar deze technologie al wordt ingezet, vindt plaats in Nederland. Spanje komt met 24% op een tweede positie, België met 11% op een derde, gevolgd door Italië, Frankrijk en Duitsland niet hoger komen dan 7%. 

Elektrische auto’s en zonnepanelen

Om de nummer één positie te behouden in Nederland en het percentage van consumenten die slim laadt te laten stijgen is het van belang dat de gecombineerde voordelen van zonnepanelen en elektrische auto’s meer onder de aandacht komen. Zo zullen eigenaren van zonnepanelen eerder geneigd zijn om een EV aan te schaffen en vice versa. De overheid kan daar natuurlijk ook een grote rol in spelen. Neem bijvoorbeeld de UK waar het ‘New Smart Charging Plan voor Electric Vehicles’ wordt geïntroduceerd met als doel om van thuis laden binnen de komende twee jaar de primaire EV-laadmethode te maken. Dit zal gepaard gaan met toenemende vraag naar zonnepanelen”, vertelt Frank Jüdell, Country Manager Benelux bij Wallbox. “Het enige wat dan nog rest is geavanceerde technologie. Slimme tools zoals Eco-smart, maakt het voor de consument gemakkelijker om de voordelen te plukken. Hiermee worden zij in staat gesteld om hun energieverbruik onder controle te houden, duurzamer te leven en beter gebruik te maken van hun investering in zonne-energie”.

De volgende stap, en wat Wallbox ziet als de toekomst van de elektrische voertuigen, is bi-directioneel laden. Doordat er door deze technologie zowel geladen als ontladen kan worden met de EV-lader, transformeert het tot energiebron voor thuis. Hierdoor ontstaan onder andere de mogelijkheden om de EV te laden wanneer er een overschot aan zonne-energie is of wanneer de energie het goedkoopst is, en tijdens piekuren in het energieverbruik juist stroom te ontladen naar huis of het elektriciteitsnet. Dit maakt dat huishoudens gemiddeld 50% besparen op hun energierekening en het elektriciteitsnet nog verder kunnen ontlasten. In 2021 bracht Wallbox de eerste bi-directionele lader voor thuisgebruik, Quasar, op de markt en dit jaar wordt de Quasar 2 verwacht waardoor meer automerken en -modellen toegang krijgen tot de technologie.  

Wallbox

Wallbox (NYSE: WBX) is een internationaal technologiebedrijf met de ambitie om het energieverbruik wereldwijd te verduurzamen. Door elektrisch rijden te stimuleren, werkt Wallbox aan een groenere toekomst. Wallbox biedt een compleet assortiment van geavanceerde laadsystemen en slimme energiemanagementsystemen voor elektrische voertuigen voor de consument, bedrijven en openbare ruimtes. Dit met het oog op innovatie, design en de communicatie tussen voertuigen, het elektriciteitsnetwerk, het gebouw of de woning. Door de inzet van slimme management tools, zoals de myWallbox app en OCPP-toegankelijkheid, biedt Wallbox de gebruikers controle over hun verbruik, om geld te besparen en duurzamer te leven. Het bedrijf is in 2015 in Barcelona opgericht en is inmiddels actief in meer dan 113 landen. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: