Kennisplatform voor noord holland

Nieuw hbo-aanbod in Westfriesland; IT Academy door en voor Westfriese IT-bedrijven

Geplaatst op 17 juni 2021
Nieuw hbo-aanbod in Westfriesland; IT Academy door en voor Westfriese IT bedrijven

Westfriese IT bedrijven gaan samen met Hogeschool Inholland (hbo) en Horizon College (mbo) starten met de IT Academy Westfriesland. Het doel is om IT-talent op te leiden en binnen de regio te behouden. De IT Academy maakt net als de in 2020 gestarte Zorgacademy onderdeel uit van Talent Academy Westfriesland.

Hans Huibers, voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep (WBG), de initiatiefnemer van dit project: “Met de IT Academy is de ambitie voortgezet om hoger onderwijs in de regio te krijgen en de aansluiting tussen het bedrijfsleven en het mbo te verbeteren. Het past in het streven van de WBG om talent in de regio te behouden, goede stagemogelijkheden te realiseren en ze een aantrekkelijk arbeidsmarktperspectief te bieden”.

WOW

Met Hogeschool Inholland wordt hard gewerkt aan het realiseren van een innovatief onderwijsaanbod. Het past volgens Huibers in de gemeenschappelijke aanpak van overheid, onderwijs en bedrijfsleven om Wonen, Opleiden en Werken (WOW) dichter bij elkaar te brengen. De gemeente Hoorn is als mede-initiatiefnemer, enthousiast over de start van de IT Academy. Wethouder Samir Bashara: “Het past bij onze ambities om HBO onderwijs naar Hoorn te halen en om studentenhuisvesting te realiseren, onder andere in de Poort van Hoorn.”

Schaarste IT personeel

Een van de deelnemende bedrijven is Abovo Media. Henk Kerckhoffs is Manager IT & Development. “Wij zijn van origine een IT- en digitaal georiënteerd bedrijf en zijn daarom altijd op zoek naar talent met affiniteit met IT. Op dit moment heeft de regio een grote behoefte aan gekwalificeerd personeel. Met de IT Academy gaan we onderwijsinstellingen en bedrijven dichter bij elkaar brengen en op elkaar laten aansluiten en daardoor de regio aantrekkelijker maken voor IT-specialisten en talenten.”

Pieter Plas is naast directeur van Beerepoot Automatisering ook mede voorzitter van de ondernemersvereniging HOC onderstreept de samenwerking bedrijven met onderwijs. “De HOC heeft in haar doelstellingen voor 2021 gesteld dat zij graag onderwijs en het bedrijfsleven met elkaar wil verbinden. In samenwerking met de WBG hebben we een goede start op gebied van ICT gemaakt en kunnen we dit de aankomende tijd verder uitbouwen.”

Fieldlabs en co-creatie

“We starten met een fieldlab ‘Development en Data’”, vertelt Patrick Colli opleidingsmanager ICT Horizon College. “Hierin gaan studenten van het mbo en hbo samen werken aan realistische opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Dit gebeurt buiten de school (binnen de bedrijven). Studenten krijgen voor ze op stage gaan te maken met het bedrijfsleven zodat ze kunnen werken aan hun softskills. Bedrijfsleven heeft hierin een prominente rol in het geven van gastlessen, workshops en het mede begeleiden van de studenten.”

Richard Oerlemans, directeur van Hogeschool Inholland Alkmaar en de technische opleidingen vult aan: “De bedrijfspartners geven begeleiding aan de studenten en verrijken het mbo en hbo met actuele kennis en gastcolleges. De inrichting van het programma zoals we die voor ogen hebben, maakt de IT Academy tot een uniek concept, waar daadwerkelijk co-creatie gaat plaatsvinden.”

Vervolg

Na de zomer krijgt het onderwijs aanbod vorm binnen de bestaande onderwijsprogramma’s. Een speciaal programma voor zij-instromers volgt later. Als kwartiermaker is Danny van Soelen benoemd. Bedrijven met interesse om aan te haken in dit project kunnen met hem contact opnemen via 06 – 53252395.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: