Kennisplatform voor noord holland

Nieuwe podcast Langdradig gaat in op koloniaal heden

Geplaatst op 27 september 2022
Nieuwe podcast Langdradig gaat in op koloniaal heden

Kolonialisme is niet iets van het verleden. Hoewel we er vaak over praten in verleden tijd, is het nog lang geen afgesloten hoofdstuk. Maar hoe ziet het koloniale heden eruit? Vier onafhankelijke makers delen hun bevindingen in de 4-delige podcastserie Langdradig. Vanaf 26 september wekelijks te beluisteren. 

Hosts en makers van Langdradig zijn Gyonne Goedhoop (historica en podcaster), Luka van den Bos (programmamaker), Chihiro Geuzebroek (multidisciplinair organizer en trainer) en Nathan Kofi (dj/producer en muziekwetenschapper). Samen brengen zij ‘ver weg en toen’ naar het ‘hier en nu’ met persoonlijke verhalen, diverse sprekers, originele muziek en deep dives in koloniale manieren van denken en doen die nooit zijn verdwenen. 

Werk & bewegingsvrijheid

 
In Langdradig heeft iedere aflevering een thema om het verborgen koloniale heden aan het licht te brengen. Zoals werk, bewegingsvrijheid, dancemuziek en eten. Gyonne gaat in op de geschiedenis van contractarbeid van haar Javaanse overgrootmoeder en wat dat te maken heeft met racisme op de arbeidsmarkt vandaag de dag. En Chihiro praat met Saied Al-Karim over grenzen en (het gebrek aan) bewegingsvrijheid. Al-Karim zat meer dan een jaar vast in het detentiecentrum van Schiphol, enkel omdat hij asiel aanvroeg.

Dancemuziek & eetcultuur 


Met verschillende experts wordt ingezoomd op dancemuziek en eetculturen. Nathan duikt het nachtleven in en praat met onder meer danser en theatermaker Perry Gits over hoe koloniale systemen grip hebben op het Nederlandse dancegenre en de clubcultuur. 

Luka legt de pijn bloot achter het eten van haar Indische en Indonesische familie en spreekt foodactivist Lelani Lewis over een oneerlijke voedselindustrie en eten als een manier om te leren over onze gedeelde geschiedenis.  

Soundtrack

 
De soundtrack van Langdradig komt van de hand van Lyzza, Arakaza, Maringo Bérénos, Ibou, Vernon Chatlein, Pravini Baboeram & band en Chihiro Geuzebroek. Sound design met originele muziek door Nathan Kofi. De podcast is onafhankelijk geproduceerd, in samenwerking met Hodan Warsame van het Research Center for Material Culture (RCMC).

Tentoonstelling Onze koloniale erfenis in Tropenmuseum 


Langdradig kwam tot stand naar aanleiding van Onze koloniale erfenis, de nieuwe vaste tentoonstelling van het Tropenmuseum. De tentoonstelling laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd en hoe mensen kolonialisme doorstonden. Onze koloniale erfenis beslaat zo’n 1200 m2, met objecten, fotografie, schilderkunst en hedendaagse beeldende kunst.  Langdradig is vanaf maandag 26 september wekelijks te beluisteren via de sites van het RCMC en Tropenmuseum en via de bekende podcast platforms. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: