Kennisplatform voor noord holland

Noord-Hollandse zakenvrouwen anno 2021

Geplaatst op 10 juni 2021
Noord-Hollandse zakenvrouwen anno 2021

Hoe vergaat het vrouwelijke ondernemers in het Noord-Hollandse bedrijfsleven, anno 2021? We vroegen het aan acht zakenvrouwen. Niet of ze een ‘glazen plafond’ ervaren, of wat ze van het vrouwenquotum vinden: dat is helemaal niet nodig. Deze hardwerkende ondernemers zijn inspirerend genoeg zoals ze zijn.

Wat maakt jou en jouw bedrijf bijzonder; wat onderscheidt jou van anderen?

Suzanne Joosten en Emma van Dijk van SEM social: De betrokkenheid bij onze klanten is uniek. Elk bedrijf wil online zichtbaar zijn en klanten aantrekken door pakkende social mediacampagnes op Instagram, Facebook en LinkedIn, maar dit vergt niet één en dezelfde strategie. We moeten ons goed inleven in de wensen van onze klant en van de doelgroep. Zo zien wij ook de rol van een goede marketeer. Op basis van de fase waarin de klant zich bevindt stellen we de social mediastrategie op.

Lisa de Gunst van De Gooische Meiden: Ik heb jarenlang op de werkvloer gestaan als hostess/model en daardoor veel ervaring opgedaan in de branche. Het viel mij op dat mijn collega’s vaak niet de juiste werkhouding en/of uitstraling hadden, daarom besloot ik een selectief bestand op te richten. Wij beschikken over een exclusief bestand van 150 hoogopgeleide en hardwerkende dames en heren die écht toegevoegde waarde leveren op een evenement.

Jessica Mendels van Illie Billie / JessicaOnline.nl: Ik heb als moeder-met-een-missie de motivatie om het makkelijker te maken voor gezond eten te kiezen, zonder in te boeten op smaak en gezelligheid. Dat komt uit mijn tenen. Mijn oudste dochter heeft de erfelijke vorm van diabetes van mij ‘gekregen’ en ik wil juist daarom de wereld voor mijn dochters gezonder maken. Dat maakt mij gemotiveerder mijn doel te bereiken dan wie dan ook.

Patricia Bruens van TRIANGLE PR: Ons bedrijf bestaat inmiddels zes jaar, wij hebben onze strepen verdiend door altijd kwaliteit te leveren. Mijn team en ik gaan tot het uiterste voor onze opdrachtgevers. Wij wachten niet tot er iets gebeurt, wij zórgen dat er iets gebeurt. We zijn oprecht betrokken en investeren veel tijd in relatiemanagement. Het proactieve en persoonlijke maakt ons onderscheidend en creatief. Mensen en bedrijven blijven daarom jarenlang bij ons, of komen steeds terug.

Yvonne N. Rosina van Rockwater Legal | Rockwater Company: Ik ben een ondernemer pur sang: ik zie het recht/de wet niet als doel, maar als middel om de onderneming verder te brengen. Ik denk mee met strategische plannen en schroom niet mijn strategische kennis en netwerk in te zetten. Samen bouwen is het mooiste wat er is. Mijn bedrijven:  het advocatenkantoor en het juridisch-strategisch advieskantoor, richten de dienstverlening zo in dat de onderneming met praktische hulp en concrete oplossingen haar doelen kan bereiken.

Juliëtte van Hessen van Energy Up: Energy Up is gespecialiseerd in offline events, workshops en cultuurtrajecten. We zijn heel sterk in samenwerken, denken zeer creatief en zijn constant in beweging: letterlijk en figuurlijk. Vorig jaar werden alle offline events en workshops afgezegd. We hebben een studio gebouwd, waar we al onze diensten online aanbieden. Ik ben trots op het team: dat we zo snel wisten te schakelen. We hebben het nu drukker dan ooit!

Carolien ter Linden van Passarella Moda: Mijn bedrijf biedt veel diversiteit. Het organiseren van mode-events met modellen, entertainment, presentatie en media doen we vanuit Nederland en ieder jaar tijdens het Filmfestival in Cannes. Daarnaast bied ik als coproducent en presentatrice vanuit Pakkend Media Produkties ondernemers de mogelijkheid te participeren in ons TV-programma ‘Life is Beautiful’ op RTL4 en de TV-serie ‘Op weg naar Cannes’ op RTL4 en Videoland. We staan voor kwaliteit en produceren al 23 seizoenen.

Nadine Grosz van Serdine Horeca & Events:
Wat mij als freelance gastvrouw bijzonder maakt is dat ik iedereen op een vriendelijke en open manier benader, voor mij is iedereen gelijk en verdient iedereen dezelfde service. Daarom de naam Serdine, wat staat voor Service by Nadine. Ik vind het heerlijk om anderen te ontzorgen en in de watten te leggen, daarbij let ik ook zeker op de details!

Hoe ben je ondernemer geworden? Was dat een vanzelfsprekendheid?

Suzanne Joosten en Emma van Dijk: Ondernemer worden was voor ons de enige weg. En zo voelt het nog steeds. We hebben beiden in de marketing- en communicatiesector gewerkt, maar nadat we onze Master aan de Universiteit van Amsterdam hadden afgerond, was het tijd om onze vleugels uit te slaan. We besloten onze krachten te bundelen en andere bedrijven te helpen met onze kennis en expertise op het gebied van social media marketing.

Lisa de Gunst: Bepaalde karaktereigenschappen hebben bijgedragen tot het ondernemen: ik ben eigenwijs en ongeduldig en ga altijd een andere kant op. Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat ik het lastig vond als een ander mij vertelde wat ik moest doen. In loondienst zag ik altijd zaken waarvan ik dacht: ‘dat had ik anders gedaan’, en adviseerde ik mijn werkgever. Dus in die zin was het inderdaad een vanzelfsprekendheid.

Jessica Mendels: Ondernemen is een deel van wie ik ben, dat is het altijd al geweest.Als kind verkocht ik al mijn speelgoed waar ik niet mee speelde en op mijn zeventiende runde ik mijn eerste dansgezelschap. Als ik iets bedenk, ga ik het doen. Dat is ondernemen.

Patricia Bruens: Al in mijn tienerjaren wist ik dat ik ondernemer wilde worden. Ik was altijd bezig met het bedenken van ‘een gat in de markt’. Ik heb behoorlijk wat ideeën op de plank liggen, maar ben gaandeweg het PR-vak ingerold. Ik vind het heerlijk om overal tegelijkertijd mee bezig te zijn. Een bedrijf runnen, contacten leggen, ergens volledig voor gaan en iets opbouwen. Mijn hart gaat sneller kloppen van ondernemen.

Yvonne N. Rosina: Als kind was ik al gefascineerd door ondernemen. Ik begon al vroeg met het verkopen van zelfgemaakte creaties. Na mijn tijd bij advocatenkantoor Stibbe kon ik niet anders dan zelf ondernemen. Eerst met het advocatenkantoor in Amsterdam en later met het juridisch strategisch advieskantoor, om nog beter te voorzien in de behoefte van bedrijven aan een brede oplossing voor uitdagingen: een one-stop-shop, waar alle zorgen uit handen worden genomen.

Juliëtte van Hessen: In eerste instantie heb ik niet direct een behoefte gehad om te ondernemen. Na op verschillende plekken te hebben gewerkt, kwam ik er achter dat ik ergens naar op zoek was en het niet kon vinden binnen de bedrijven waar ik werkzaam was. Als gevolg daarvan ben ik samen met mijn broer een onderneming gestart. Hier heb ik mijn geluk helemaal teruggevonden.

Carolien ter Linden: Van jongs af aan wilde ik al iets voor mijzelf. Ik heb mijn ondernemersdiploma gehaald en vervolgens marketing gestudeerd. Ik ben ook opgeleid als model en mannequin in het buitenland, waardoor ik veel internationale ervaring heb opgedaan. Vanwege die ervaring én het feit dat ik een groot netwerk heb opgebouwd, was ik klaar om een eigen bedrijf te runnen. 

Nadine Grosz:Het begon voor mij op de kaasmarkt in Alkmaar. Ik werkte in de horeca en was op vrijdagochtend kaasmeisje: ik liep in een traditioneel kostuum over de markt. Hier raakte ik in contact met lokale ondernemers, en ik werd ingezet voor evenementen en horecagelegenheden. Het ondernemen was voor mij een logische stap toen ik merkte dat ik het heerlijk vind om op verschillende plekken te werken.

Wat zou je andere vrouwelijke ondernemers aanraden, om van hun bedrijf een succes te maken?

Suzanne Joosten en Emma van Dijk: Sta in je eigen kracht en volg je intuïtie. Als je gevoel zegt ‘ondernemen’, ga ervoor, want dan zit het in je. Verzamel vervolgens de juiste mensen om je heen en realiseer je telkens opnieuw dat zelfs hele kleine groei vooruitgang betekent. 

Lisa de Gunst: Een bedrijf kan pas succesvol worden wanneer je doet waar je in gelooft. Zorg dat je doet wat je écht leuk vindt, anders zul je het op de lange termijn niet volhouden. Verzamel de juiste mensen om je heen: mensen die je veel kunnen leren en naar een hoger niveau kunnen brengen. Besef dat je altijd voor tegenslagen komt te staan en dat ondernemen vooral bestaat uit denken in oplossingen.

Jessica Mendels: Het maakt mij niet uit of je man of vrouw bent. Dus aan alle ondernemers: als je het gevoel hebt dat je iets wilt/moet doen… doe het! Gewoon ergens beginnen, want ondernemen is doen en beslissen en zeker niet alleen maar denken en dromen.

Patricia Bruens: Denk groot en ga ervoor! Vrouwen zeggen weleens ‘mijn bedrijfje’. Stop daarmee. Neem je bedrijf serieus, dan doen anderen dat ook. Stel jezelf doelen en werk daar naartoe. Kijk regelmatig waar je staat en of jij je doel gaat behalen. Is het antwoord nee? Verander je strategie. Doe waar je gelukkig van wordt: zeg nee tegen een klus als die je niet brengt wat je wilt.

Yvonne N. Rosina:Vrouwen mogen best minder bescheiden zijn én kunnen elkaar meer helpen. Klop gerust aan bij een andere vrouw. Word je gevraagd om hulp? Stel je open en deel je kennis en ervaring, of wees een luisterend oor. Dat doe ik zelf graag. Verder: heb gewoon lef. Overdenk niet alles, dat werkt remmend. Doe wat je leuk vindt: dat straal je uit, geeft je energie en is de basis van je succes.

Juliëtte van Hessen: Zorg dat je de juiste mensen aanneemt: mensen die passen bij het DNA van de organisatie. Zo voeren wij onze kernwaardes volledig door in onze eigen organisatie: fun, verbinding en vitaliteit. Nog een tip: geef jouw medewerkers het vertrouwen om hun eigen verantwoordelijkheden te pakken, je gaat merken dat zij daardoor sneller groeien.

Carolien ter Linden: Durf te delen met anderen, bouw een team en een netwerk, gun elkaar succes en wees open, eerlijk en transparant. Daarnaast scheelt het ook als je spontaan bent en positieve energie uitstraalt. Blijf actief en zichtbaar. Dan komt het succes je zeker tegemoet!

Nadine Grosz:Het zit vooral in de persoonlijke aandacht die je geeft aan opdrachtgevers, gasten en klanten. Wat je geeft krijg je terug, daarin is het belangrijk vooral jezelf te blijven en te doen wat je echt leuk vindt. Dan maakt het niet uit hoeveel je omzet of hoe groot je bedrijf is. Als je er maar plezier in hebt!

‘Alleen ben je sneller, samen kom je verder’. Ben je aangesloten bij (netwerk)clubs, of werk je samen met andere ondernemers?

Suzanne Joosten en Emma van Dijk: Absoluut: netwerken is belangrijk. Wij zijn aangesloten bij een actieve netwerkgroep van BNI, we komen elke vrijdagochtend bijeen en ontbijten samen. We helpen elkaar en brengen elkaar zoveel mogelijk business. Dat is voor ons waar netwerken om draait, we doen dat ook voor onze medeleden.
Lisa de Gunst: Samen kom je verder, mits je bereid bent om werk uit handen te geven. Ik heb mijn bedrijf altijd alleen gerund, maar soms wel een partner gemist met wie ik kon sparren. Gelukkig heb ik door de jaren wel veel andere vrouwelijke ondernemers ontmoet waarmee ik ervaringen kan delen.

Jessica Mendels: Ik heb een sterk netwerk. Beide boeken van illie billie zijn door een vrouw uit mijn netwerk getekend. Dat je samen meer kan bereiken laat mijn samenwerking met Verstegen zien: we hebben twee illie billie-sauzen op de markt gebracht. Samen is het ons gelukt de ketchup en sweet chili in het Albert Heijn-schap te krijgen. Dat geeft zo’n kick! Als ik ergens in geloof, met name ondernemingen of producten op het gebied van gezonde voeding, dan maak ik daar graag reclame voor.

Patricia Bruens: Zonder netwerk ben je nergens. Ook al ben je overal goed in: je hebt niet genoeg tijd om alles zelf te doen. Doe waar je goed in bent en gelukkig van wordt, en zorg dat anderen je helpen met de rest. Ook om nieuwe opdrachtgevers te vinden is het belangrijk om te netwerken. Zelf zit ik in verschillende businessclubs, daardoor blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt.

Yvonne N. Rosina:In het verleden was ik aangesloten bij diverse netwerkclubs, nu veel minder. Mijn netwerk is zodanig gegroeid dat ik nu meer energie steek in het onderhouden van contacten uit mijn netwerk. Dat gaat vanzelf en geeft energie. Verder werk ik veel samen met andere specialisten, die interactie is inspirerend en leerzaam. Vrouwen die nog niet zo’n groot netwerk hebben raad ik een netwerkclub zeker aan.

Juliëtte van Hessen: In je eentje werk je inderdaad sneller, maar wanneer je met meer mensen werkt, kom je verder. Je functioneert beter wanneer je alle talenten van elkaar benut. Hierdoor bundel je de creativiteit en bereik je meer. Ik deel graag mijn kennis en laat me graag inspireren door anderen; dit geldt voor zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers.

Carolien ter Linden: Samen kom je zeker verder. Durf te delen: link en introduceer ondernemers aan elkaar van wie je denkt dat zij elkaar kunnen versterken. Zij zullen dan ook aan jou denken en jou business gunnen. Mijn netwerk versterk ik door actief te zijn op social media. Het voordeel is dat ik ook veel content heb vanuit de televisieprogramma’s.

Nadine Grosz: Ik huur zo nu en dan een flexwerkplek bij de Urban Nomads. Dit is een community waar mooie samenwerkingen ontstaan, opgezet door ondernemers om mensen met elkaar in contact te brengen. Voor vragen kan ik hier terecht, maar ook voor het uitbreiden van mijn netwerk.

Welke doelen heb je jezelf gesteld voor dit jaar?

Suzanne Joosten en Emma van Dijk: Dit jaar staat voor ons in het teken van een stevige fundering bouwen met ons team. We hebben drie contentmanagers die content maken en online delen met klanten. Ook hebben we inmiddels een advertising specialist in dienst, om campagnes op te tuigen en bij te houden. Zo kunnen wij ons meer bezighouden met het bedrijf en zorgen we ervoor dat onze klanten optimaal worden geholpen.

Lisa de Gunst: Ik wil dit jaar meer bedrijven voorzien van het juiste personeel op kantoor. Met de nieuwe dienst ‘DGM in business’ plaatsen wij onze medewerkers voor diverse functies, zowel parttime als fulltime. Zo helpen wij bedrijven die in deze tijden extra handjes kunnen gebruiken, en we helpen onze afgestudeerde krachten aan een baan die hen past.

Jessica Mendels: Het tweede boek van illie billie is in april verschenen. Ik hoop dat het breed gedragen wordt en dat alle ouders weten waar zij voor staat. Dat kinderen gezond eten en snoepen zonder suiker vanzelfsprekend vinden. Dat ik voor de consument een lekkere, gezonde keus maken in de supermarkt makkelijker kan maken met het illie billie-keurmerk. Ik wil dit keurmerk aan de man brengen en veel boeken verkopen, weggeven en laten lezen via de bibliotheek.

Patricia Bruens: Neuromarketing vind ik enorm interessant. Ik heb mijzelf het doel gesteld hier ‘alles’ over te weten te komen, zonder er een opleiding voor te volgen. Dat ga ik doen door er zoveel mogelijk over te lezen en op onderzoek uit te gaan. Altijd leuk om nieuwe dingen te leren en wie weet ga ik er later meer mee doen.

Yvonne N. Rosina: Ik wil mijn bedrijven en manier van werken meer onder de aandacht brengen bij bedrijven die deze specifieke hand-on advisering goed kunnen gebruiken. De drempel verlagen om advies in te winnen, problemen voorkomen, helpen bouwen. Dat gaan we dit jaar uitrollen.
Persoonlijk ga ik meer tijd vrijmaken om te coachen. Vooral vrouwelijke ondernemers en professionals helpen om in hun kracht te staan.

Juliëtte van Hessen: Ik probeer voor mezelf geen harde doelen te stellen, omdat dit mijn creativiteit ondermijnt. In plaats daarvan hebben wij Celebration moments: momenten om even bij stil te staan en te vieren. Hierdoor weet ik altijd wat ik wil bereiken en waar ik naartoe wil werken, zonder mezelf extra druk op te leggen. Dit doen we met het hele team.

Carolien ter Linden: Ik ben druk bezig met de voorbereidingen voor het tweede seizoen van ‘Op weg naar Cannes’: vanaf half oktober te zien op RTL4. We zijn bezig met interessante ondernemers en partners, we gaan er een nog groter succes van maken dan het eerste seizoen. Verder zijn we wekelijks actief met de tv-opnames van ‘Life is Beautiful’ en nieuwe TV-formats. Ook zet ik me in als ambassadeur voor de Dutch Flower Cake.

Nadine Grosz: Dit jaar is het vooral kijken wat erop mijn pad komt en kansen pakken. Ik ben ook docent horeca en voeding, en combineer dit met andere opdrachten. Daarnaast heb ik een kaascursus gevolgd bij Betty Koster: ik ben aan het onderzoeken hoe ik onder de naam het Alkmaarse Kaasmeisje kaasproeverijen en workshops kan gaan opzetten.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: