Kennisplatform voor noord holland

Ondernemende chirurg richt uitgeverij op en brengt debuutroman uit

Geplaatst op 10 augustus 2021
Ondernemende chirurg richt uitgeverij op en brengt debuutroman uit

Marokkaanse Amsterdammer, chirurg, ondernemer en filantroop; Abdelali Bentohami is het allemaal. Sinds kort kan hij aan dat lijstje ook auteur en uitgever toevoegen. Met zijn debuutroman ‘De wolf van Askram’ neemt hij zijn lezers mee in een huiveringwekkend avontuur van een Amsterdamse Marokkaan.

Abdelali sprak met een gerenomeerd uitgever over zijn debuutroman. Het was bij lange na nog niet af, maar de uitgever zag er geen brood in en vond zijn verhaal te clichématig. “Het kwam erop neer dat de uitgever liever iets controversieels wilde. Boeken die stof deden opwaaien, want dat blijkt een beproefd concept. In zijn stal zitten immers veel auteurs met een Marokkaanse of Turkse achtergrond, die hun nest hadden bevuild en goed verkochten”, aldus Bentohami.

Bento Uitgevers

Als Mozes niet naar de berg komt, komt de berg wel naar Mozes. En zo richtte Bentohami zijn eigen uitgeverij Bento Uitgevers op. Zijn verhaal vond hij zeker de moeite waard om gedeeld te worden. “Soms moet je even omrijden om toch bij je bestemming te komen”, zegt Bentohami. 

Chadli Skarmi

Het verhaal gaat over Chadli Skarmi, een geboren en getogen Amsterdammer. Hij blinkt niet alleen uit op school, maar is ook een groot voetbaltalent. De toekomst lacht hem tegemoet, maar hij worstelt met het feit dat hij continu in de schaduw van zijn succesvolle vader moet leven. Met een vwo-diploma en een contract voor vijf jaar bij Ajax op zak, zoekt hij zijn grootouders op in Askram, een dorp in het Marokkaanse Rifgebergte. Chadli’s voornemen om in Askram tot rust te komen na een hectisch examenjaar, ontaardt in een huiveringwekkend avontuur.

“Het is een roman die zeker ook over religie, politiek en sociale problematiek gaat, maar onderhuids en niet zo schreeuwerig. Verder is het boek doorspekt met adviezen aan de in Nederland opgroeiende (Marokkaanse) jeugd.”

Chirurg

Dr. Abdelali Bentohami (Amsterdam, 1978) is chirurg, eigenaar van Bento Clinics (zelfstandig behandelcentrum voor medisch specialistische zorg) en oprichter van stichting Santé Pour Tous, een medische hulporganisatie die arme patiënten in Marokko gratis opereert

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: