Kennisplatform voor noord holland

Op de politieke agenda van Medemblik

Geplaatst op 17 november 2021
Op de politieke agenda van Medemblik

Samen sta je sterk. Toch lijken de ondernemers in Medemblik er bepaald niet van overtuigd dat samen optrekken richting het lokale bestuur loont. Maar een derde van de ondernemers is lid van een ondernemers- of bedrijvenvereniging. “Terwijl steun van alle bedrijven belangrijk is om ondernemerszaken op de politieke agenda te krijgen.”

Frits Meester is voorzitter van de Ondernemers Federatie Medemblik (OFM) die namens alle lokale ondernemers- en bedrijvenverenigingen in de gemeente optreedt richting het openbaar bestuur. “We proberen in de eerste plaats kwesties die ondernemers raken op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. Zoals de rotonde bij de WFO waar elke dag ruim zeshonderd vrachtwagens overheen moeten – slechte doorstroming, verkeersonveilig en geen prioriteit van de provincie om hier iets aan te doen. Ondernemers kunnen via de OFM ook profiteren van de expertise en financiële voordelen rondom verduurzaming, parkmanagement en andere collectieve inkopen.” Zo kunnen bedrijven professionele ondersteuning krijgen bij de aanvraag van de duurzaamheidssubsidie SDE.

Ledenwerving

Hoe meer bedrijven zich aansluiten bij een ondernemersvereniging, en via die ondernemersvereniging indirect dus bij de OFM, hoe krachtiger de stem van de OFM is en hoe beter die organisatie de belangen van alle ondernemers kan behartigen. Bovendien is de OFM ook de schakel naar de Westfriese Bedrijven Groep om in groter verband de ondernemersbelangen in heel West-Friesland te ondersteunen. “Logisch dat voor de bedrijven hun eigen business prioriteit heeft. Toch kunnen er omgevingszaken zijn die dat in de weg kunnen gaan zitten. Dan is het zaak om hiervoor collectief in actie te komen”, legt Meester uit. Die lage betrokkenheid werkt hier niet aan mee, vindt hij.

Toch steekt hij ook de hand in eigen boezem. “Kennelijk hebben wij onvoldoende duidelijk weten te maken wat we voor bedrijven kunnen betekenen, waar we voor staan en hoe we het verschil kunnen maken.” Dat verandert nu. De OFM wil zichtbaarder worden en heeft politieke partijen handvatten gegeven voor ondernemerskwesties. “Zo kunnen zij in hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 laten zien wat ze voor de ondernemers in petto hebben en zich richting ondernemers duidelijk en onderscheidend positioneren. Op basis daarvan geeft de OFM dan straks een positief stemadvies voor ondernemers”, vertelt Meester.

Kritisch op politiek

Dat de OFM kritisch is op de standpunten van de verschillende partijen heeft nog een reden. “Laten de linkse partijen de ondernemers soms bewust links liggen? De fractievoorzitters van die partijen hebben onlangs aangegeven niet langer te willen aanschuiven bij het vaste overleg tussen de fracties en de OFM.” Meester kan het amper bevatten: het bedrijfsleven is zó belangrijk voor Medemblik en West-Friesland – op deze manier missen ze informatie van belang om goede keuzes te maken in de gemeenteraad. “Veertig procent van de werkgelegenheid zit op onze eigen bedrijventerreinen. Onze eigen ondernemers zijn van cruciaal belang voor de lokale economie. Bij de OFM vinden we het eerlijk gezegd best gek dat de gemeente zich niet veel harder maakt voor de belangen van bedrijven die een belangrijke inkomstenbron zijn. Dat gezegd hebbende: de vertegenwoordiging van de bedrijven is ook matig.” Het zou zo maar kunnen dat die twee zaken met elkaar te maken hebben, erkent Meester. “Meer aandacht van en voor elkaar is in Medemblik absoluut nodig.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: