Kennisplatform voor noord holland

Première De wanen verplaatst

Geplaatst op 16 september 2022
Première De wanen verplaatst

De première van De wanen, het theaterdebuut van dichter Ingmar Heytze in samenwerking met regisseur Olivier Diepenhorst, is verplaatst van zondag 18 naar zondag 25 september. Wegens persoonlijke omstandigheden heeft Abke Haring zich terug moeten trekken uit het project. Haar rol wordt overgenomen door Alwin Pulinckx. De première vindt plaats om 12:30 uur in de Paloni Zaal van Theater Bellevue.

Het theaterdebuut

De wanen is het theaterdebuut van dichter Ingmar Heytze. Zijn fascinatie voor dit onderwerp begon al op jonge leeftijd met de verhalen van zijn moeder die in haar jeugd in de ‘krankzinnigenzorg’ werkte en werd versterkt door zijn reisfobie, die hem ruim tien jaar aan Utrecht bond. In 2011 onderzocht hij tijdens een residentie in kunstenaarsverblijf Het Vijfde Seizoen (eerder in gebruik als bezigheidsruimte voor ‘onrustige mannen en vrouwen’) alle mogelijke psychiatrische stoornissen en schreef aan De Atlas van wanen: een dichtbundel over de mooiste en meest verschrikkelijke wanen.

Hoewel de residentie allemaal ander materiaal opleverde, is die dichtbundel er nooit gekomen. Na een vruchtbare eerdere samenwerking met regisseur Olivier Diepenhorst (Eenzame begeerte, Theatergroep Suburbia, 2017) ontstond het idee om de Atlas uit te werken tot een toneeltekst. De wanen is een monoloog met vele gezichten, met acteur Alwin Pulinckx als krachtig middelpunt.

Op een ochtend sta ik in de keuken met al dan geen koffie in al dan niet mijn hand, en ik weet niet meer waar ik begin en waar de rest van de wereld ophoudt.
Ik ben volmaakt doorwaadbaar.
Je kunt het je niet voorstellen. Maar ik wel.
Ik kan niet anders.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: