Kennisplatform voor noord holland

Purmerend: A busy city (that never sleeps)

Geplaatst op 13 januari 2020
Purmerend: A busy city (that never sleeps)

Als er een stad is in de Kop van Noord-Holland waar ondernemers met open armen worden ontvangen, is het Purmerend wel. Bij de gemeente rollen ze het ene na het andere initiatief uit om de bedrijvigheid te stimuleren. “Centrale ligging, goede verbindingen en veel arbeidspotentie. Wat wil je als ondernemer nog meer?”

Dat steeds meer bedrijven dat ook zo zien, blijkt wel uit de versnelde ontwikkeling van het regionale bedrijventerrein Baanstee Noord. “Inmiddels is 22 hectare uitgegeven en voor nog eens diezelfde oppervlakte zijn opties verstrekt. We verwachten dat het complete terrein al in 2028 klaar is – tien jaar eerder dan oorspronkelijk gepland. Ik wil bedrijven niet pushen, maar het gaat hard”, zegt wethouder Mario Hegger.

Snelle business

En er gaat meer snel in Purmerend, stelt ook Sjaak Vaes, die zich namens de gemeente in het team economie bezighoudt met strategische acquisitie en advies. “Met bedrijven die zich hier willen vestigen, gaan wij direct om tafel. Wat willen ze, waar ligt hun behoefte? Dat proberen wij zo goed mogelijk te faciliteren. We ondersteunen ze daarbij heel praktisch. Ook denken we met ze mee, bijvoorbeeld als het om duurzaamheid en circulair ondernemen gaat.” Het ICT-initiatief Purmervalley en het arbeidsmarktprogramma Waterland Werkt! illustreren dat. Gemeente en bedrijfsleven werken samen in de Bedrijven Investeringszones BIZ.

Lief stadje

Het enige dat ze in Purmerend dwarszit, is het hardnekkige imago van slaapstad. “Er zou hier niets gebeuren. Nou, als het ergens goed uitgaan, goed winkelen en goed werken is …” Hegger vindt dat inwoners en ondernemers wel wat beter mogen laten zien wat Purmerend in huis heeft. “We hebben zoveel! Purmerend is een middelgrote, groeiende stad die haar dorpse karakter heeft weten te behouden. Dat zie je aan het compacte centrum met zijn vele kleine, bijzondere winkels, het Eggert winkelcentrum en de gezellige horeca. De bouw van tienduizend woningen vormt een grote uitdaging. De herontwikkeling van het stationsgebied en de omgeving Waterlandlaan in de komende tien jaar geven een impuls aan de verdere economische ontwikkeling van Purmerend. “De marktstad ontwikkelt zich van traditionele koemarkt tot digital market.”

E-sport city

Komend voorjaar opent in Purmerend het grootste centrum voor e-sport, gaming en creatieve technologie in Europa. “De voormalige sporthal aan de Spinnekop wordt verbouwd tot e-sportscenter – en dat is totaal nieuw in Nederland”, zegt Hegger. De gemeente ondersteunt het initiatief op praktisch en op financieel vlak. “E-sport groeit enorm, wereldwijd maar zeker ook in Nederland. Hoe mooi is het als Purmerend daar een voortrekkersrol in kan spelen? We sturen ook op wisselwerking met de bedrijven die in de bestaande ICT-hub in het voormalige ROC aan de Spinnekop zitten, en op wisselwerking met studenten van de Hogeschool van Amsterdam, die bepaalde ICT-opleidingen in Purmerend volgen. En dat is in breed opzicht gewoon win-win”, zegt Hegger.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: