Kennisplatform voor noord holland

RAB Groep: ‘Moeten we deze materialen weggooien?’

Geplaatst op 18 juli 2023
RAB Groep: 'Moeten we deze materialen weggooien?'

De Texelse RAB Groep is met name in Noord-Holland een bekende verkoper van bouwmaterialen. Dat doen ze al sinds 1921. De tijden veranderen en RAB verandert mee. Ze pakken de duurzaamheidsuitdaging met beiden handen aan. En dat doen ze niet alleen. Ze krijgen hulp vanuit de provincie, laten zich inspireren door architecten en werken samen met een van de eerste circulaire handelaar in dakpannen, Arie Oud & Zn. Jan van Veen vertelt samen met zijn trainee en Arjan Oud over hun visie en de kansen op gebied van circulariteit en duurzaamheid.

Jan van Veen is regiomanager bij RAB Groep, een van oorsprong Texels familiebedrijf met negen Bouwcenter-vestigingen gericht op handel in bouwmaterialen, eigenaar van een aantal bouwmarkten en Jan Groen Tegels in Bleiswijk en Utrecht. Jan is verantwoordelijk voor de Bouwcenters in Noord-Holland. “Ik ben er in 2008 begonnen omdat er een vacature was in het management van Alkmaar, zegt Jan. “Ik had destijds mijn eigen dakbedekkingsbedrijf maar het ondernemen bleek me niet te passen. De vraag van RAB kwam op een perfect moment voor ons beide. Ik werk er nu vijftien jaar met heel veel plezier. Het werkplezier haal ik vooral uit innovatie en verduurzaming. Ik ben door mijn kinderen wakker geschud. Zij lieten mij inzien dat zij ook een mooie wereld willen om in te leven en daarvoor moeten we nu keihard werken.“

GO!-NH

De provincie Noord-Holland biedt het GO!-NH-programma voor ondernemers die willen bijdragen aan een schone, duurzame en gezonde wereld. “Patina Dakdenkers uit Beverwijk ging ons voor en zijn inmiddels heel ver met circulaire producten”, zegt Jan. “Zij wezen ons op dit programma en wij waren direct enthousiast. Door overheden en vastgoedprojecten met een maatschappelijk belang worden we gedwongen om duurzame oplossingen te bedenken en dit traject helpt ons daarbij doordat ons heel veel kennis en begeleiding wordt aangeboden. We worden uitgenodigd voor lezingen en een coach die zelf een aantal fabrieken heeft deelt zijn kennis en adviseert ons. Ons netwerk is een stuk breder geworden. Het enige dat we er zelf in moeten stoppen is tijd. Daar is onze trainee Jordi een enorme steun, hij zoekt de diepgang op en maakt ons elke dag weer bewust. De vraag die we onszelf nu constant stellen is: moeten we deze materialen weggooien.”

Kennis delen

“Onlangs hebben we een kennissessie georganiseerd over duurzaam bouwen”, vertelt Jordi “We hebben architecten uitgenodigd om de urgentie te benadrukken van duurzame en circulaire materialen in hun ontwerpen.” Jan vertelt verder: “Tijdens de bijeenkomst was er ook een presentatie van de ClickBrick Pure; een baksteen die je kunt stapelen op een Lego-achtige manier en ook weer eenvoudig kunt demonteren, zonder dat de stenen kapotgaan. Stalen klipjes zorgen voor de bevestiging. Op de bakstenen zit statiegeld, dus als een gebouw wordt afgebroken krijg je geld voor de bakstenen die je terugbrengt. Dit soort nieuwe ontwikkelingen juichen we enorm toe.”

Elektrische vrachtwagens

Vanaf november kan RAB zijn bouwmaterialen transporteren met twee elektrische vrachtwagens. “De wagens zijn uitgerust met een kraan en kunnen met een opgeladen batterij met gemak een hele dag meedraaien”, vertelt Jan. “RAB investeert in twee flinke laders, die overdag eventueel commercieel gebruikt kunnen worden.”

Samenwerking

RAB groep en Arie Oud & Zn. hebben elkaar gevonden op de thema’s duurzaamheid en circulariteit. “En op onze gezamenlijke liefde voor dakpannen en hergebruik”, lachen Jan en Arjan, die beide in hun vrije tijd graag omhoogkijken om dakpannen te spotten. “Onze business is bouwmaterialen leveren”, gaat Jan verder. “Voorheen was het logisch dat dit nieuwe materialen waren, keurig netjes en schoon uit de fabriek. Nu we ons steeds bewuster zijn van het feit dat onze bronnen uitputten moeten we andere oplossingen bedenken. Dit wordt gelukkig gestimuleerd door de overheid. Als je producten hergebruikt krijg je bijvoorbeeld CO2-compensatie. We merken dat de vraag naar tweedehands materialen zoals dakpannen door dat soort maatregelen omhooggaat. Via Arjan kunnen we deze pannen leveren.” Arjan gaat verder: “Er liggen hier ruim een miljoen dakpannen verdeeld over drie- á vierhonderd soorten. Keuze genoeg dus. Jan en ik spreken dezelfde taal en we gunnen elkaar wat. Zo maken we deze samenwerking voor ons allebei interessant, met duurzaamheid als belangrijkste motivator.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: