Kennisplatform voor noord holland

Sail Den Helder bracht liefhebbers uit binnen- en buitenland bijeen

Geplaatst op 6 juli 2023
Sail Den Helder brengt liefhebbers uit binnen- en buitenland

Het grootste nautische evenement van Nederland keerde deze zomer terug naar het centrale punt van de Noordzee en de thuishaven van de Koninklijke Marine. Tijdens de laatste editie in 2017 trok Sail Den Helder honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Ook dit jaar deelde de havenstad het podium met de Marinedagen. Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 maakten tientallen indrukwekkende tallships, moderne marineschepen en adembenemende zeiljachten hun opwachting tijdens het evenement. Bezoekers van de Marinedagen konden vanaf vrijdag 30 juni op het terrein van de Koninklijke Marine terecht. Tijdens beide evenementen was er ook aandacht voor maatschappelijke onderwerpen waar de stad in ontwikkelt, zoals de energietransitie en de bescherming van het leven op en onder water.

Een uniek nautisch programma

Den Helder is door zijn rijke geschiedenis aan zee een vaak terugkerende locatie voor een nautisch evenement als Sail. Dit jaar organiseerde de stad het evenement al voor de zesde keer. Tijdens Sail Den Helder kunnen bezoekers genieten van een indrukwekkende vlootschouw, bestaande uit majestueuze tallships die van over de hele wereld de haven binnenvaren. Honderden iconische schepen varen mee zoals het unieke Noorse schoolschip de Statsraad Lehmkuhl, de Oosterschelde, het schip dat voorafgaand aan de epische Darwin 200 Global Voyage staat en tijdens Sail Den Helder voor de laatste keer toegankelijk is, en het Indonesische marineschip Bima Suci dat dit jaar voor het eerst in Europa is.

Ook de Koninklijke Marine was goed vertegenwoordigd met een groot aantal vaartuigen. Als thuishaven van de Koninklijke Marine laat Den Helder tijdens de Marinedagen bezoekers zowel de geschiedenis als de toekomst van de mariniers zien. Een van de hoogtepunten is de amfibische landing met Nederlandse en Britse mariniers, waarbij de marine laat zien hoe vloot en mariniers samenwerken op de grens van water en land. De Marinedagen kenmerken zich door een prachtige mix van maritieme tradities en spannende demonstraties voor zowel potentiële nieuwe medewerkers als avontuurlijke bezoekers.

Een dagje uit om nooit te vergeten

Den Helder biedt met Sail naast een nautische ervaring, ook de culturele ervaring met de stad. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan de vloot, terwijl het ook dit jaar voor elk wat wils een gevarieerd programma aanbiedt – van rondvaarten tot liveoptredens van onder andere Wolter Kroes en OG3NE. Tijdens de ‘Sail Out’ op zondag zijn alle tallships voor de laatste keer vanaf de Zeedijk te bewonderen voordat een groot deel uitvaart naar Hartlepool. Ook trekpleisters zoals Fort Kijkduin en het Marinemuseum zijn tijdens het weekend geopend.

Jeroen Franken, Directeur Sail Den Helder 2023: “‘Sail Den Helder 2023 beloode een onvergetelijke ervaring te worden voor jong en oud, zeilliefhebbers, nieuwkomers in de maritieme wereld, gezinnen die op zoek zijn naar een perfect dagje uit en biedt werkzoekenden inzicht in de potentie die de stad heeft. Het is een viering van de maritieme geschiedenis en de verbondenheid met de zee. Ook is het een eerbetoon aan de prachtige schepen en weerspiegelt het evenement de vooruitstrevendheid van de stad op gebied van de energietransitie.”

Den Helder: focus op energietransitie

Met zijn maritieme karakter trekt Den Helder niet alleen bewoners en bedrijven aan, maar ook avonturiers en liefhebbers van de zee. De Nederlandse kuststad heeft een focus op de energietransitie van de toekomst, waarbij kennisontwikkeling op gebied van waterstof een grotere rol van betekenis speelt. De stad is voor transport van waterstof het strategisch knooppunt tussen de aanwezige gasleidingen op zee en het land. Sail Den Helder geeft de stad de mogelijkheid het belang van deze en andere relevante energietransitie-ontwikkelingen te bespreken. Tijdens Sail Den Helder kun je bijvoorbeeld ook langs bij de Offshore Experience; hier ervaar je hoe het is om overgeleverd te zijn aan de elementen en tegelijkertijd te werken aan een duurzame, blauwe economie.

De stad, omgeven door adembenemende stranden en de uitgestrekte Noordzee, biedt een levendige mix van maritieme traditie en moderne voorzieningen. Den Helder is onder andere populair vanwege zijn betaalbare woningen. Ook is het de enige stad in Nederland die omringd is door drie kustlijnen en genieten zijn bewoners van de meeste zonuren per jaar. Hierdoor vormt het een ideale bestemming voor zowel gezinnen als jonge professionals die op zoek zijn naar een plek om te wonen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: