Kennisplatform voor noord holland

Samantha Kuijpers uit Opmeer neemt Kapsalon Ineke Blauw in Zijdewind over

Geplaatst op 20 februari 2023
Samantha Kuijpers uit Opmeer neemt Kapsalon Ineke Blauw in Zijdewind over

Wat bij je past, dat maakt je mooi. Dat is al 42 jaar het motto van kapster Ineke Blauw uit Zijdewind. De nieuwe eigenaresse, kapster Samantha Kuijpers uit Opmeer, die de kapsalon per 1 maart 2023 overneemt, is het hier helemaal mee eens. Ze heeft dan ook geen plannen om het roer om te gooien. “Het was altijd al mijn droom om een kapsalon als die van Ineke te hebben. De sfeer, de collega’s, de manier waarop er met klanten wordt omgegaan… alles klopt hier. Dat ik uitgerekend deze kapsalon mag overnemen, is voor mij een droom die uitkomt.”

Samantha werkt nu ruim een jaar in Kapsalon Ineke Blauw in Zijdewind, een begrip in de regio. “Ik had al eens eerder gesolliciteerd – ik wilde hier echt graag werken – maar toen had Ineke geen nieuwe kapsters nodig. Ondertussen werkte ik een paar dagen per week bij een andere salon en had ik een kapsalon aan huis. Toen Ineke belde met de vraag of ik nog eens wilde langskomen, omdat één van de collega’s iets anders ging doen, maakte ik vreugdedansje door de kamer. Zo blij was ik.”

Vooruitstrevend

Samantha voelt zich vanaf dag één als een vis in het water in de salon, vertelt ze. “Kapsalon Ineke Blauw is altijd een vooruitstrevende kapperszaak geweest. Tijd nemen en aandacht hebben voor de klant, vragen wat de klant wil, kijken naar de conditie van het haar en naar de vorm van het gezicht, samen met de klant overleggen welk kapsel het beste past, werken met de beste producten, altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en technieken… Dat is zoals het kappersvak wat mij betreft moet zijn. En dat is hier dus de normaalste zaak van de wereld.”

In de watten

Maar er is meer. Samantha: “We houden er ook van om klanten lekker in de watten leggen, met een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. En wat ik ook belangrijk vind: het interieur ziet er prachtig uit, basic en naturel, met mooie bloemen en planten. Een heerlijke omgeving om in te werken. Er hangt hier zo’n fijne sfeer, dat horen we ook vaak van klanten. Ik ben dus niet van plan om veel te veranderen, we houden het gewoon zoals het is, met dezelfde naam en dezelfde collega’s.”

Eigen kracht

Die collega’s zijn Sacha en Tess. Volgens Samantha twee geweldige kapsters met elk hun eigen kracht. “Sacha is bijvoorbeeld goed in herenkapsels en Tess weet alles van kleurtechnieken en het mooi maken van wenkbrauwen, en ze vindt het leuk om jongeren te knippen. Ineke, die voorlopig nog een paar ochtenden per week aanblijft, houdt ervan om de vrije hand te krijgen. Dat iemand zegt: ‘Maak er maar wat moois van’, en dan verschijnt er een kapsel dat écht bij die persoon past. Persoonlijk hou ik erg van de variatie. Ik vind het heerlijk om de hele dag verschillende mensen in mijn stoel te krijgen, jong, oud, man, vrouw, lang haar, kort haar. Als mensen dan stralend en als nieuw naar huis gaan… dat is het mooiste dat er is.”

Creativiteit

Het allerleukste aan het kappersvak vindt Samantha de creativiteit die ze erin kwijt kan. “Al van jongs af aan ben ik bezig mezelf als kapster te ontwikkelen. De nieuwste kleur- en kniptechnieken, de laatste trends, de beste producten, ik wil overal van op de hoogte zijn. Daarom volgen we met ons team geregeld cursussen en trainingen, zo leerden we onlangs een nieuwe krullenkniptechniek. Ook heb ik, net als Ineke, vaak aan kapperswedstrijden meegedaan. Verder ben ik gespecialiseerd in hoofdhuidproblemen, denk aan schilfers en een vette hoofdhuid. Met een mediscoop kan ik gericht de hoofdhuid analyseren en een toebehorend behandelplan adviseren.”

Andere leuke dingen

Na 42 jaar is voor Ineke de tijd aangebroken om naast knippen en kleuren ook andere leuke dingen te gaan doen. Lekker wandelen en op vakantie gaan en al die andere dingen die er vaak bij inschieten als je een eigen zaak hebt. “Daar krijg ik nu eindelijk tijd voor”, glimlacht Ineke. Ze vertelt hoe Samantha een keer beschreef dat ze droomde van een eigen salon. “Het kwam gewoon in de spraak te pas. En ja, toen begon er bij mij wat te borrelen. Ik had er al vaker aan gedacht om de salon ooit over te doen, maar het voelde nooit als de juiste tijd. Nu wel. Ik weet zeker dat de salon bij Samantha in uitstekende handen is. Ik heb hier jarenlang met ontzettend veel plezier gewerkt, samen met mijn team. Want alleen red je het niet, je doet het echt samen. En helemaal stoppen doe ik gelukkig nog niet, daar vind ik het werk nog veel te leuk voor. Maar ik ben blij dat ik het stokje nu aan Samantha mag overgeven. Ze is hier helemaal op haar plek.”

4 maart Open Huis

Voor Samantha is de overname van de grote kapsalon in Zijdewind een logische volgende stap in haar kapperscarrière. Op 1 maart is het zover, dan mag ze officieel aan haar nieuwe kappersavontuur beginnen. De sleuteloverdracht vindt plaats op zaterdag 4 maart. Van vier tot zes organiseren Samantha en Ineke dan een Open Huis voor familie, vrienden en klanten. Samantha: “Iedereen is van harte welkom om onder het genot van een drankje en een hapje een kijkje in de salon te komen nemen. Om het feest helemaal compleet te maken, krijgt iedere klant in de maand maart een leuke attentie. Dus… graag tot zien in de kapsalon.”

Foto: Kim Houtenbos

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: