Kennisplatform voor noord holland

Sander de Kramer uitgeroepen tot de Meest Positieve Nederlander

Geplaatst op 16 januari 2024
Sander de Kramer uitgeroepen tot de Meest Positieve Nederlander

Onlangs werd journalist en wereldverbeteraar Sander de Kramer uitgeroepen tot Meest Positieve Nederlander. Hij volgt daarmee Bibian Mentel op, die de award de laatste keer postuum kreeg uitgereikt. De award voor Meest Positieve Nederlander is een initiatief van de Big Improvement Day (BID). De prijs zal worden uitgereikt door acteur Frank Lammers.

Sander de Kramer krijgt de prijs vanwege zijn niet aflatende inzet voor mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zowel in Nederland als in het buitenland. De 50-jarige Rotterdammer staat bekend als een echte actie-journalist. De Kramer maakt niet alleen reportages over mensen in nood, hij komt ook in actie om hen te helpen. Zo redde De Kramer met gevaar voor eigen leven talloze kindslaven uit de diamantmijnen en goudmijnen van Sierra Leone. Hij hielp piepjonge straatprostutuees, veelal weeskinderen, uit de ellende en gaf ze een toekomst. Sander de Kramer bouwde in totaal al bijna 42 scholen voor de meest kwetsbare kinderen.

Met zijn actie ‘Kachels voor Oekraïne’ deelde hij afgelopen jaar meer dan 31 vrachtwagen vol kachels uit aan oorlogsslachtoffers die in hun kapotgeschoten huizen in de kou zaten.

In Nederland was De Kramer jarenlang hoofdredacteur van de daklozenkrant. In 2003 was hij bondscoach van het Nederlands daklozenteam dat derde werd op het allereerste WK Daklozenvoetbal in Graz.

bedelverbod

Toen het stadsbestuur van Rotterdam een bedelverbod invoerde voor daklozen, gaf De Kramer hen mondharmonica’s, trompetjes en sambaballen. Zo maakte hij van de bedelaars straatmuzikanten. De ludieke actie haalde alle kranten.
Typerend voor Sanders positieve instelling, is dat hij afgelopen jaar tijdens het televisieprogramma Wie Is De Mol? de vrolijkste afvaller in de geschiedenis van het programma was.

De jury roemt Sander de Kramer om de enorm positieve instelling waarmee hij de meest kwetsbare mensen helpt. “Sander is een rasidealist die altijd zijn hart volgt. Als hij onrecht ziet, dan komt hij in actie. Hij maakt een enorme impact. Met zijn aanstekelijke positiviteit krijgt hij, waar ook ter wereld, heel veel mensen enthousiast. Sander zet zijn eigen leven op het spel om anderen te helpen. Dat maakt hem uniek. In Sierra Leone is Sander vanwege zijn inzet voor de allerarmsten zelfs gekroond tot Chief. Burgemeester. Dat is toch wel heel bijzonder.”

De Kramer is ‘ontzettend trots en blij’ met de award. “Ik vind het echt een geweldige eer. Vooral in deze moeilijke tijden van oorlog en onzekerheid is het belangrijk lichtpuntjes te blijven zien. Ik ben gezegend met een positief karakter. Als ik mensen in nood zie, denk ik niet alleen: O, wat erg! Dan wil ik er iets aan doen. Ik kom in actie. Ik zie dan geen beren op de weg, maar mogelijkheden. Dat zit gewoon in mij. Ik vind het bovendien een grote eer om in de voetsporen te treden van mijn lieve vriendin Bibian Mentel. Zij was een voorbeeld voor vele mensen.” Acteur Frank Lammers, die de prijs zal uitreiken, is een vriend van De Kramer. ,,Ik ben met Sander mee geweest naar Afrika. Het is echt uniek wat hij daar voor elkaar heeft gekregen. Hij heeft de levens van zo ongelofelijk veel mensen veranderd. Sander heeft kinderen uit diamantmijnen gered. Hij is gearresteerd geweest door een corrupte agent, heeft een keer moeten rennen voor zijn leven. Maar nooit verloor hij zijn energie en positiviteit. Door zijn optimisme heeft hij het uiteindelijk voor elkaar gekregen”, vertelt de hoofdrolspeler van de Netflix-hit Undercover. ,,Sanders positiviteit is aanstekelijk. Ik reed met hem door Sierra Leone en overal wordt hij toegejuicht. Ik wilde een Pausmobiel voor hem te kopen”, lacht Lammers.

Fotocredits: Bart Hoogveld

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: