Tijdens de 16e editie van de Big Improvement Day 2023 in het AFAS Circustheater in Scheveningen, zijn de BID Impact Awards 2023 uitgereikt aan Melati Wijsen, Sander de Kramer, WerkSaam Westfriesland en Stichting Leraren van het Jaar. Met deze onderscheiding worden zij geëerd om hun positieve impact op mens en milieu. De jury werd gevormd door de BID Adviesraadleden.
BID Impact Awards
Positiviteit, creativiteit en innovatiekracht. Deze waarden staan bij de Big Improvement Days hoog in het vaandel, omdat ze de samenleving op een positieve en duurzame manier beïnvloeden. Vanuit de behoefte om trots te zijn op wat goed gaat en het vieren van successen in een wereld waar het nieuws wordt gedomineerd door allerlei crises, zijn de BID Awards ontstaan om zo de samenleving op een positieve en impactvolle manier te stimuleren. De BID Impact Awards zijn in het leven geroepen ter bevordering van positieve impact op mens en milieu.
Melati Wijsen
De BID Impact Award 2023 gaat naar Melati Wijsen als blijk van waardering voor haar onvermoeide inzet voor het klimaat. Tijdens het BID Adviesraad Diner op 16 januari, ontving zij de award uit handen van Marion van Happen, CEO HeadFirst Group.
Melati Wijsen is een Indonesische klimaatactiviste en fulltime changemaker. Sinds haar twaalfde komt ze met groot succes in actie voor het klimaat: Bali is vrij van plastic tasjes en er is een verbod op piepschuim en stro. In 2019 verscheen haar feature film ‘Bigger Than Us’. De meeste impact komt door haar youth empowerment platform Youthtopia, wat ze oprichtte in 2020. Melati was spreker op de World Ocean Day van de Verenigde Naties, de opening van het World Economic Forum in Davos en de Big Improvement Day 2023, waar zij keynote spreker was en werd geïnterviewd door Charles Groenhuijsen.
Sander de Kramer
Als blijk van waardering voor zijn innovatieve manier van hulpverlening en maatschappelijke werk in zowel binnen- als buitenland, ontving Sander de Kramer de BID Impact Award 2023 tijdens het BID Adviesraad Diner uit handen van Meindert Stolk, gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland. Sander de Kramer is presentator bij KRO-NCRV.
Hij is bekend van programma’s als ‘De Wandeling’, ‘De Rekenkamer’ en ‘Het gevoel van de Vierdaagse’. Voor het programma ‘Reisadvies Negatief’ reisde hij naar verschillende oorlogsgebieden. Sander was 15 jaar lang hoofdredacteur van de daklozenkrant, bondscoach van het Nederlandse daklozenteam en hij schreef vier boeken, waaronder de bestseller ‘Van miljonair tot krantenjongen’. Sander richtte samen met Hugo Borst de ‘Sunday Foundation’ op, waarmee hij hulp biedt op vergeten plekken in de vorm van projecten van hoop. Dankzij zijn stichting zijn inmiddels dertig scholen gebouwd voor kwetsbare (wees)kinderen in Afrika, haalde hij kind-slaven uit diamantmijnen die nu onderwijs genieten, maken voormalig straatprostituees nu schooluniformen en krijgen oorlogsweduwen een microkrediet zodat zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Voor gehandicapten richtte hij een werkplaats en opleidingscentrum op, waardoor zij een menswaardiger plek in de samenleving hebben. Als dank voor zijn inspanningen werd hij in Sierra Leone gekroond tot Chief. Over zijn bijzondere avonturen in Afrika is een biografie geschreven: ‘Chief Ouwe Dibbes’.
WerkSaam Westfriesland
Namens WerkSaam Westfriesland mochten Anja Witte en Daniëlle Gelinck de BID Impact Award 2023 in ontvangst nemen, als blijk van waardering voor de innovatieve, creatieve en transparante organisatie. Zij ontvingen deze award tijdens de Big Improvement Day uit handen van Mark Frequin, speciaal adviseur voor publiek leiderschap.
WerkSaam is een samenwerkingsverband op het terrein van ‘Werk en Inkomen’ van 7 West-Friese gemeenten en staat voor werk, ontwikkeling en inkomen. Zij helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar werk. Mensen die geen baan hebben en zonder hulp ook moeilijk een baan vinden. Zolang werken nog een stap te ver is, zorgt WerkSaam Westfriesland voor inkomensondersteuning. Sommige cliënten zijn direct klaar om aan het werk te gaan, voor anderen is het beter om eerst wat werkervaring en arbeidsritme op te doen of om binnen een beschutte werkomgeving te werken. Dit kan in hun leer-werkbedrijven. Vanuit deze bedrijven helpen zij opdrachtgevers met het samenstellen en verpakken van producten of met printwerk dat daarna wordt verstuurd via hun postafdeling. Voor andere opdrachtgevers verzorgen zij schoonmaakwerk, de groenvoorziening of worden producten gemaakt in hun naaiatelier. In 2022 werd WerkSaam Westfriesland uitgeroepen tot Beste Overheidsorganisatie van het jaar.
Stichting Leraren van het Jaar
Namens Stichting Leraren van het Jaar nam tijdens de Big Improvement Day voorzitter Andrew Niemeijer de BID Impact Award 2023 in ontvangst van Ralph van Hessen, initiatiefnemer Big Improvement Day.
De Leraren van het Jaar vormen een diverse groep, dwars door alle sectoren heen: PO, SO, VO en MBO. De leraren zijn door hun collega’s uit vele honderden aanmeldingen als ambassadeurs van het beroep verkozen. Ze zetten zich – via een onafhankelijke agenda – in voor allerlei thema’s die de kwaliteit van de beroepsgroep raken. De Leraren van het Jaar krijgen de unieke kans om zich buiten de muren van hun eigen school verder te ontwikkelen en in contact te komen met collega’s en beleidsmakers. Zo hebben we met elkaar een indrukwekkend nationaal en zelfs internationaal netwerk op kunnen bouwen.
Andrew Niemeijer is Voorzitter Stichting Leraren van het Jaar en werd in 2009 zelf uitgeroepen tot Nederlandse Leraar van het Jaar. Leraren van het jaar ’22/’23 zijn Dimitri van Dillen, Steffie van der Meijden, Lennart van der Meulen en Eric Ex.