Kennisplatform voor noord holland

Schoon schip met Maritime Shipcleaning Amsterdam

Geplaatst op 22 maart 2021
Schoon schip met Maritime Shipcleaning Amsterdam

Je denkt bij het schoonmaken van schepen, waaronder de opslagtanks en resten van wat dan ook, mogelijk aan het Amerikaanse spreekwoord: It’s a dirty job but someone has to do it. Toch denken ze daar bij Maritime Shipcleaning Amsterdam, onderdeel van de MSR groep, heel anders over. Het geeft deze specialisten een enorme voldoening als ze weer een schip brandschoon opleveren. Van een tanker tot een luxe jacht, het is één grote uitdaging voor dit opgeruimde team.

Maritime Shipcleaning Amsterdam (MSA) is actief in zowel Nederland als België, Noord-Frankrijk en een deel van Duitsland. Het bedrijf heeft al heel wat jaren ervaring in deze unieke tak van dienstverlening, eigenaar Ton van de Waardt nog langer. Voor hij zelfstandig ondernemer werd deed hij al de nodige knowhow op in deze sector. En het verveelt nog altijd niet, vertelt hij: “Het geeft een heel goed gevoel als mensen, soms bijna verbaasd maar vooral tevreden, laten weten dat ze verrast zijn door hoe schoon we alles opleveren. We laten zelfs geen sporen van onze werkzaamheden achter.” Hij heeft een vast team van zo’n twintig mensen, dat snel en accuraat inspringt op iedere vraag. Waar nodig worden extra krachten ingezet, soms wel veertig als er veel te doen is.

Van septic tank tot luxe jacht

Het reinigen van schepen is een veelomvattend vakgebied, zeker als je zowel de zeevaart als binnenvaart en luxe jachten in je totaalpakket hebt opgenomen. Voor Ton is dat echter meteen de reden waarom hij het zo’n interessant vak vindt, en hetzelfde geldt voor zijn medewerkers. “Geen dag is hetzelfde, geen opdracht vergelijkbaar. Ook het type klant varieert per opdracht soms behoorlijk, net als de schepen en machinerieën of tanks die we moeten schoonmaken.”

Never a dull moment, dat is wel duidelijk. “Zo ben je een machinekamer spic en span aan het maken, zo moet er een gigantische septic tank gereinigd worden. Om maar eens twee uitersten te noemen. Het voert te ver om alle voorkomende werkzaamheden op te sommen, maar divers is het zeker.” Naast de meer reguliere reinigingsdiensten op schepen zelf helpt Maritime Shipcleaning Amsterdam tevens bij bijvoorbeeld gelekte olie, op het dek en zelfs op het water. Er is eigenlijk maar weinig dat het bedrijf niet doet, als het reinigen en opruimen betreft.

Respect voor je werkplek

Ton vertelt dat het heel belangrijk is om met respect en oog voor de plek waar je komt schoonmaken te werken. Rekening houden met de bedrijfscultuur, de geldende regels aan boord, de veiligheid natuurlijk én de mensen die je daar treft. Het is MSA in het bloed gaan zitten. “Alleen al letten op veilig werken is een kwestie op zich”, legt de betrokken vakman uit. “Er kan zo maar ergens een gat zitten dat er gisteren nog niet was. Daar moet je op beducht zijn.” Er rust daarnaast om andere redenen een grote verantwoordelijkheid op zijn teams. Hygiëne is van het grootste belang. Het heeft te maken met het voorkomen van gezondheidsrisico’s, het garanderen dat bedrijfsprocessen niet verstoord raken, of met het behoud van een volgende lading. “We zijn ons zeer bewust van wat er van ons wordt verwacht”, verzekert De Waardt.

24/7, 365 dagen per jaar

De scheepvaart ligt nooit stil. Een leek zou wellicht verwachten dat men vaak bijtijds weet wanneer een schip ergens aanmeert en gereinigd kan worden maar de praktijk is anders, weet Ton. Het is veelal juist vrij last-minute dat klanten aangeven dat er werk aan de winkel is, daar is zijn bedrijf helemaal op ingericht. “Zowel in Nederland als elders zijn we zo ter plaatse en we brengen ons eigen materieel mee, dus werken kunnen we overal.” Dan heeft ‘ie het niet alleen over de grotere havens. Een binnenvaartschip of een jacht bij bijvoorbeeld een rederij is eveneens ter plaatse te reinigen. Wat steeds vaker voorkomt is dat zijn mensen een luxe boot na een refit, oftewel een serieuze opknapbeurt, weer pico bello en eventueel verkoopbaar in orde brengen. MSA heeft overigens eveneens een eigen locatie om schepen te reinigen.

Duurzaam en milieubewust

Klantgericht werken houdt niet op bij het on site en eventueel turnkey opleveren van een project. “Dat alles schoon, veilig, duurzaam en gecertificeerd moet gebeuren is maar een deel van de aanpak. Ook eventuele af te voeren resten, residuen en dergelijke vallen onder onze verantwoordelijkheid.”

Ontzorgen is van groot belang in een sector waar stilliggen al snel veel geld kost en daar hoort ook logistieke en duurzaam verantwoorde ondersteuning bij. “Rederijen, transporteurs en verwante bedrijven dienen aan hoge eisen en standaards te voldoen. Dan is het van uiterst belang dat uitbestede werkzaamheden eveneens die regels volgen. Vanzelfsprekend zijn alle relevante certificeringen aanwezig, op alle denkbare gebieden.” Het bedrijf heeft tevens een speciale vergunning om afvalstoffen op verantwoorde wijze af te mogen voeren.

Kom maar op!

Ton en zijn doorgewinterde team staan altijd in de startblokken. Voor iedere opdracht, van groot tot klein, gericht op effectief en accuraat oplossen. Perfectie is de norm, betrouwbaarheid een soort tweede natuur, waar dan ook. Zelfs offshore kun je rekenen op deze experts. “Door de efficiency, blijven tarieven bovendien marktconform. Er is een reden dat onze klanten steeds weer terugkomen. Dat liefde voor het vak zich niet laat verloochenen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: