Kennisplatform voor noord holland

Die drie jaar zijn zo om

Geplaatst op 22 december 2020
Sprenkels & Verschuren

Pensioen. Niet het meest sexy onderwerp op de agenda. En als je dan hoort dat daar uiterlijk 1 januari 2026 (!) wat in wijzigt, schiet je ook niet direct uit de startblokken. Toch is dat wel nodig. “Het recent gesloten pensioenakkoord verandert het Nederlandse pensioensysteem wezenlijk. Werkgevers en ondernemingsraden of vakorganisaties moeten overleggen en in actie komen.”

Als een van de grootste onafhankelijke pensioenadviseurs in Nederland willen ze het bij Sprenkels & Verschuren niet per se een acute wake-up call noemen (‘Iedereen heeft in de krant kunnen lezen dat het nieuwe pensioenakkoord is gesloten’), maar toch trekt het bedrijf aan de bel over de aanstaande pensioenwijziging. “Natuurlijk is het nog lang geen 2026. Maar uiterlijk 31 december 2023 moeten werkgevers al overeenstemming hebben bereikt over de nieuwe pensioenregeling. En als je bedenkt dat deze wijziging geen kwestie is van een paar punten afvinken, maar serieus overleg én overeenstemming vraagt tussen werkgevers en werknemers via ondernemingsraden en eventueel ook vakbonden, snap je dat je die tijd maar beter goed kunt gebruiken.”

Niet copy-paste

Daan Kleinloog is actuaris en partner bij Sprenkels & Verschuren en expert op het gebied van pensioenen. Met zeventig collega’s werken ze vanuit Amsterdam en Rotterdam voor klanten in heel Nederland. “Zeker voor pensioenen geldt dat we een advies niet simpelweg kunnen copy-pasten. Elke onderneming vraagt, en krijgt, een persoonlijke benadering. Juist omdat het pensioensysteem zo complex is, met grote financiële consequenties voor werkgevers en werknemers op de lange termijn.” Concreet, helder en op maat: dat kenmerkt de aanpak van de consultants van Sprenkels & Verschuren. Dat zie je dus ook terug in hun benadering van het nieuwe pensioenakkoord, ook al ligt de inwerkingtreding daarvan nog vijf jaar voor ons.

Stappenplan

“Er is wel echt noodzaak om in actie te komen. En er is nu nog tijd om je voor te bereiden op het gewijzigde pensioenstelsel”, zegt Daan Kleinloog. Daarom tuigden ze een speciale website op – www.wijzigingpensioen.nl – waarop in duidelijke taal en in grote lijnen wordt uitgelegd wat er gaat veranderen en welke stappen werkgevers en werknemersvertegenwoordigingen moeten zetten om eind 2023 klaar te zijn.

Niet alleen is er een gratis stappenplan te downloaden, ondernemers en ondernemingsraden kunnen ook op de site lezen wat de belangrijkste wijzigingen zijn en aan welke verplichtingen ze moeten voldoen. “Met de site willen we bereiken dat de wijziging van het pensioenakkoord en de noodzaak om daarmee aan de slag te gaan op het netvlies van alle betrokkenen komt. Er is geen kant-en-klare oplossing, deze wijziging van het pensioensysteem vereist echt overleg tussen werkgevers en werknemers. Zeker is ook dat van werkgevers veel inspanning wordt verwacht. Daar kun je maar beter op voorbereid zijn.”  

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: