Kennisplatform voor noord holland

Starthandeling uniek houten woongebouw in Monnickendam

Geplaatst op 15 januari 2021
Starthandeling uniek houten woongebouw in Monnickendam

De bouw van het houten woongebouw M’DAM aan de Pierebaan in Monnickendam is van start gegaan. Wethouder Jelle Kaars van de gemeente Waterland zette maandag 11 januari symbolisch én coronaproof de eerste schop in de grond en gaf hiermee het startsignaal. Waterland is hierdoor straks de eerste gemeente in de regio met een compleet circulair houten woongebouw. Het totale plan bestaat uit 21 sociale koopappartementen en 21 vrije sector koopappartementen die zijn verkocht aan inwoners van Monnickendam en de gemeente Waterland. Tevens komen er 20 sociale huurappartementen in het plan, die vanaf de zomer van 2021 door Wooncompagnie worden aangeboden.

Het project op de Kohnstammlocatie in Monnickendam is uniek. In Nederland is niet eerder een grootschalig woongebouw gebouwd, dat bijna in zijn geheel is opgetrokken uit CLT (cross laminated timber). De appartementen worden daarbij vrijwel volledig in de fabriek gebouwd. Door het industriële fabricageproces worden de woningen al geproduceerd, terwijl de grondwerkzaamheden nog plaatsvinden. Het totale bouwproces duurt slechts vijf maanden.

Druk op woningbehoefte Waterland
Tijdens de symbolische handeling sprak wethouder Kaars van de gemeente Waterland zijn trots uit over het bijzondere houtbouwconcept. Wethouder Kaars: “Met de bouw van deze 62 woningen is er weer een stap gezet om aan de grote woningbehoefte – voor met name starters, ouderen – en verschillende inkomensgroepen (zowel laag, gemiddeld als hoog) te voldoen. Het wordt een mooi woongebouw tussen het groen, wat zorgt voor een prettige woonomgeving en voor een mooie aanblik voor omwonenden en andere inwoners van Waterland. We lopen met M’DAM tevens voorop in het vernieuwend bouwen met de laagst mogelijke footprint. Door de prefabricage en snelle bouw is ook de bouwoverlast beperkt. Dit is een voorbeeld zoals wij in de toekomst onze woningvoorraad verder willen optimaliseren en uitbreiden.”

De woningnood schreeuwt om innovatieve oplossingen
“Wooncompagnie wil als corporatie voldoende betaalbare huurwoningen realiseren en zorgen voor een duurzaam en divers aanbod,’ stelt directeur-bestuurder Stefan van Schaik van Wooncompagnie. ‘Zowel de renovatie- als nieuwbouwopgave vullen we waar mogelijk in met biobased materialen, zoals hout. Alle nieuwbouw telt voor ons, maar dit project ligt ons na aan het hart, omdat we hiervoor echt onze nek hebben moeten uitsteken. We hebben dit graag gedaan, omdat wij vinden dat de huidige woningnood schreeuwt om innovatieve oplossingen zoals deze. Wooncompagnie is dan ook bijzonder trots haar “steen” te hebben bijgedragen aan de totstandkoming van M’DAM”.

Woningen met toekomst
M’DAM wordt gebouwd op de locatie van de voormalige Prof. Dr. Ph. Kohnstammschool. De gevel van het – in U-vorm ontworpen – gebouw bestaat grotendeels uit hout, deels uit traditioneel metselwerk en deels uit aluminium gevelelementen. Hout is het enige bouwmateriaal dat CO2 opslaat en niet uitstoot. Dit houtbouwconcept reduceert de CO2 uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten. Met hout haal je de natuur in huis, wat zorgt voor een gezonder leefklimaat. De koopwoningen zijn middels individuele particuliere hypotheekvormen gefinancierd. Dit bevestigt het vertrouwen en de erkenning van de banken voor dit nieuwe hoogwaardige en uiterst duurzame product.

All-electric en duurzaam
De appartementen worden ‘all-electric’ opgeleverd. Dit betekent dat de volledige energievraag elektrisch wordt ingevuld. Een lucht-water warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de appartementen en een boiler voor het verwarmen van water. Via zonnepanelen wordt zoveel mogelijk energie voor de appartementen – en waar mogelijk voor de algemene voorzieningen – opgewekt. Tevens heeft het gebouw een zeer hoge isolatiewaarde. Hierdoor kunnen bewoners rekenen op lagere energielasten. Duurzaam Waterland biedt bewoners die geen auto (willen) bezitten, in de nabijheid van M’DAM, elektrische deelauto’s aan.

Achtergrondinformatie
Het plan is ontwikkeld door BMB ontwikkeling B.V. uit Limmen (onderdeel van VolkerWessels). M’DAM is een ontwerp van productontwikkelaar en architect Finch Buildings uit Amsterdam. De prefabricage en bouw van dit bijzondere houtbouwconcept wordt uitgevoerd door De Groot Vroomshoop (tevens onderdeel van VolkerWessels). In de zomer van 2021 wordt M’DAM opgeleverd.

Foto: Evert Ruis

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: