Kennisplatform voor noord holland

Systeemintegrator Croonwolter&dros: ‘We werken veilig of niet!’

Geplaatst op 1 april 2021
Systeemintegrator Croonwolter&dros: We werken veilig of niet!

Als één van de grootste specialisten in elektrotechniek, werktuigbouw, automatisering en informatisering voelt Croonwolter&dros een grote verantwoordelijkheid. Richting relaties, maar zeker ook waar het de eigen medewerkers en de wereld om zich heen betreft. Veilig werken en oog voor duurzaamheid gaan hand in hand met efficiency en toekomstgerichte technologie.

Regiodirecteur Eef Idema legt uit: “Wij zijn systeemintegrator. Dat houdt in dat we complexe technische systemen zo met elkaar integreren dat ze één optimaal functionerend geheel vormen. Het grote voordeel is dat wij ontwerp, bouw én onderhoud leveren. Zo zorgen wij ervoor dat systemen veilig en voorspelbaar werken en optimaal renderen. En in mijn geval doen we dat bij industriële klanten.” Zijn divisie werkt met name voor bedrijven die actief zijn in de energiemarkt, zoals TenneT en regionale netbeheerders. Denk ook aan centrales of bedrijven met nieuwe duurzame initiatieven als biomassa, waterstof, zonneparken en windmolenparken.

Idema: “We zitten eveneens in de Food, Feed en Pharma. Vooral in het westen hebben we nogal wat Pharma-klanten.” Ook in de chemiewereld is zijn bedrijf allesbehalve een onbekende. Al met al is het een flinke organisatie. Het bedrijf is in veel meer sectoren actief, waaronder utiliteit en infra. Croonwolter&dros is onderdeel van TBI, heeft zo’n drieduizend medewerkers in dienst, en is daarmee de grootste loot aan de stam van het moederbedrijf.

Klantgerichte koploper

Aan alle verleende diensten liggen een duidelijke missie en kernwaarden ten grondslag. “Vakkennis speelt daarbij een grote rol, net als zorgen dat je een klantgerichte koploper bent en blijft in vernieuwende, duurzame ontwikkelingen. Veel wordt daarom zelf gecreëerd. Waar nodig met maatwerk en waar mogelijk met slimme modulaire toepassingen die zich al hebben bewezen, zowel bedrijfsmatig als duurzaam.”
‘Technologie en maatschappij: dat zijn wij.’ Die heldere boodschap valt te lezen op de website van het bedrijf, verwijzend naar twee aspecten die Croonwolter&dros van grote waarde vindt. “Oog hebben voor de toekomst, dus ook die van de wereld, en oog voor veiligheid, zoals die van de eigen mensen.”

Eersteklas ondersteuning

Ook wordt niet vergeten dat klanten vooral dóór willen, dus rekenen zij op eersteklas ondersteuning en oplossingen. Dat geeft het bedrijf vorm met eigen best-in-class mensen en waar nodig samen met gespecialiseerde partners. Zo worden complexe en uitdagende projecten, werken en contracten van iedere omvang ingevuld in nauw overleg met de opdrachtgever. “Het gaat niet alleen om bedrijfsprocessen ‘draaiende’ houden, het gaat tevens om optimaliseren en doelstellingen behalen. Op innovatieve wijze, vandaar het motto ‘Met Intelligentie door Technologie maken wij de wereld veiliger, comfortabeler, duurzamer en gezonder. Nu en in de toekomst!”

Circulair, duurzaam en veilig

Croonwolter&dros heeft een aantal kernwaarden opgesteld die het bedrijf zeer actief betrekt in de bedrijfsvoering. Er is volop aandacht voor het motiveren en het ontwikkelen van mensen, onder meer door nieuwe technieken te omarmen en te zorgen voor tevreden klanten. Dat geeft immers energie. “Uitdagingen zijn sowieso goed voor het moreel. Die gaan de teams graag aan, ook als het echt lastig wordt.” Een ander belangrijk aspect, benadrukt Idema, is je houden aan je woord. “Niet weglopen voor verantwoordelijkheden en afspraken nakomen.”

Toch gaat het om meer dan alleen kwaliteit een hoogwaardige dienstverlening. “Het goed zorgen voor je mensen en de wereld om je heen zit in het DNA van de organisatie. Er is daarom veel oog voor veiligheid maar tevens voor duurzaam en circulair opereren. Opdrachtgevers verwachten dat ook anno nu”, legt Idema uit. “Onze slogan is: We werken veilig of niet. We zitten nu op niveau vier van de Veiligheidscultuurladder. Dat vinden veel bedrijven echt een pre.” Dat hameren op veiligheid is niet alleen omdat klanten het graag zo zien, maar tevens vanwege de grote verantwoordelijkheid die het bedrijf voelt als werkgever.

‘Donders mooi vak’

Croonwolter&dros verzorgt zowel volledig nieuwe systemen als aanvullingen op bestaande voorzieningen en productielijnen. Daaronder tevens automatisering als systeemcontrole, aansturing en procesbewaking. “Met als insteek altijd dat de klant daar echt meerwaarde van heeft.” Er valt op veel manieren winst te behalen, volgens Idema. Denk aan verhoogde efficiency, minder uitval, zuiniger en duurzamer werken of het verbeteren van veiligheid, op werkplekken en voor de omgeving.

Daarnaast is er natuurlijk onderhoud en beheer. Zowel machines als systemen en ICT moeten optimaal blijven functioneren. “Dat doen we ook, van reparaties en modificaties tot reguliere controles.” Dat kan op vaste contractbasis, gebaseerd op preventief onderhoud of als ‘support on site’ service.

Juist die dynamiek, al die verschillende soorten klanten en processen, maken het tot zo’n mooi vak. “En ik vind techniek gewoon een donders mooi vak”, klinkt het stellig. “Techniek verveelt nooit!” Idema noemt ontwikkelingen als virtual reality, remote technieken en apps als enkele voorbeelden. De door de wol geverfde praktijkman durft zelfs te stellen: “Iedere storing kun je voorspellen.” Met al die techniek is immers alles te monitoren. Door de juiste analyses van alle data is volgens hem steeds meer vooraf te duiden.

Ga de techniek in!

Het blijft een arbeidsintensief, gespecialiseerd en dus mateloos interessant vakgebied, volgens de directeur. Wel is hij altijd op zoek naar nieuwe medewerkers, die hun vakkennis willen inzetten dan wel vergroten. Uitdagingen genoeg bij Croonwolter&dros. “Als je een geschoolde vakman bent, kun je waar dan ook je pensioen halen”, stelt Idema. Zijn bedrijf biedt op dat vlak zéker kansen, voor die ervaren techneut maar ook voor wie zichzelf graag uitdaagt en een hoop bij wil leren. Je kan via bijvoorbeeld een vr-bril heel veel technieken en handelingen bijgebracht krijgen. Hij roept op, zelfs als je een heel andere achtergrond hebt maar wel serieus geïnteresseerd bent: “Ga vooral de techniek in!”

Er zijn volop doorgroeimogelijkheden; je kunt op de werkvloer beginnen en later projectleider of projectdirecteur worden. Je bekwamen in een specialisme en supertechneut of servicetechnicus worden kan eveneens. “Mensen moeten vooral de kans krijgen dat te doen waar ze vrolijk van worden. Techniek staat nooit stil. We bieden ook actief cursussen aan en sturen hier echt op. Voldoende carrièreperspectieven hier.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: