Kennisplatform voor noord holland

TekPark verleidt tot keuze voor technische baan

Geplaatst op 17 juni 2021
TekPark verleidt tot keuze voor technische baan

Een plek waar werken, leren en recreëren in de techniek samenkomen. De werkplaats van de toekomst, waar onder andere engineers, studenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt elkaar tegenkomen. Dat is TekPark Kop van Noord-Holland, gevestigd in Gebouw 39 op Willemsoord in Den Helder. TekPark is woensdagochtend 9 juni geopend door de wethouders Theo Meskers (Hollands Kroon) en Pieter Kos (Den Helder). Dit deden ze door twee battlebots te besturen, en zo het nieuwe logo aan de gevel te onthullen.

In TekPark kunnen mensen aan de slag in een werkplaats, maar is er onder meer ook kantoorruimte, zijn er leslokalen en is er plek om arbeidstraining te geven. Daarnaast kunnen mensen aan de slag met mediatechniek, (technisch) Lego, e-sports en kunnen ze er fysiek sporten.

TekPark wordt gefinancierd vanuit het programma Tech@Connect (T@C) van het regionaal samenwerkingsverband De Kop Werkt!, het Helders Perspectief en de Regiodeal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland. De organisatie van T@C gaat werken vanuit TekPark en ontwikkelt daar de volgende initiatieven: een doorlopende leerlijn techniek van primair onderwijs tot het mbo, Promotie Evenement Techniek (PET), techniekcompetities tussen drones en battlebots. Daarnaast zijn er stageplekken, stageopdrachten voor technasiumscholen buiten de Noordkop, en wordt er arbeidstraining gegeven voor mensen die zich willen omscholen of die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ook zijn er werkruimtes voor commerciële en maatschappelijke initiatieven die werken, leren en innoveren in techniek bevorderen.

Verleiden

Het idee is om jongeren, maar ook volwassenen in TekPark te verleiden tot een keuze voor techniek. Er zijn momenteel al tekorten in deze sector en die nemen toe als er niet meer technisch personeel bijkomt. TekPark promoot het werken in de technieksector. Daarbij verbindt het een netwerk van technische bedrijven, die samen aan de slag kunnen gaan om de personele krimp in de sector tegen te gaan.

In TekPark is ook een loods, van zo’n 400 vierkante meter vol met Lego: TekPark Bricks. Alle middelbare scholen uit Noord-Holland Noord en een groot deel van de basisscholen hebben zich hieraan verbonden. De bezoekers maken aan de hand van opdrachten met Lego kennis met meer dan veertig technische bedrijven in de regio. De Lego gaat ook naar scholen toe, waardoor duizenden leerlingen worden bereikt.

Wethouder Theo Meskers, bestuurlijk trekker voor het programma arbeidsmarkt en onderwijs van De Kop Werkt!: “We hebben een enorm tekort aan mensen die in de techniek werken en dat tekort loopt de komende jaren alleen maar op. Denk alleen al aan de banen bij de Koninklijke Marine en de technici die we nodig hebben voor de energietransitie. Door jongeren en volwassenen op deze laagdrempelige manier kennis te laten maken met de techniek, hopen we dat zij in de toekomst kiezen voor een baan in deze sector.”

Wethouder Pieter Kos heeft in Den Helder onder meer werkgelegenheid, participatie, onderwijs, arbeidsmarkt en het Helders Perspectief in zijn portefeuille. “Bij de omslag van krimp naar groei is het noodzakelijk dat we voldoende gekwalificeerd personeel aantrekken en behouden. TekPark is de plek waar techniekonderwijs centraal wordt aangeboden en waar bedrijven elkaar kunnen vinden. Dankzij de goede samenwerking met diverse organisaties hebben we dit kunnen realiseren.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: