Kennisplatform voor noord holland

Terug naar kantoor: hoe gaan we daarmee om?

Geplaatst op 25 augustus 2021
Terug naar kantoor

Op 26 juni zette het kabinet een streep door het thuiswerkadvies. Werknemers mogen terug naar kantoor. Niet iedereen stond daar direct om te springen. Na 1.5 jaar thuis werken is dit namelijk een grote overgang. Voelen we ons wel veilig en zorgt onze werkgever voor een corona-proof kantoor? Hieronder bekijken we de beste manieren om terugkeer naar kantoor mogelijk te maken.

Langzaamaan terug naar kantoor

9 van de 10 werknemers die thuiswerken willen dat ook na corona (deels) blijven doen. Veel mensen hebben juist hun ritme gevonden in het thuiswerken. Het bespaart namelijk een boel tijd en stress. We spenderen onze tijd nu tenminste niet aan vaststaan in de file of een overvolle trein.

Hoe het leven er ‘na corona’ ook precies gaat uit zien, één ding is duidelijk: mensen hebben meer behoefte aan flexibiliteit. Hoewel het kabinet al sinds 26 juni het thuiswerkadvies heeft opgegeven, keren mensen maar mondjesmaat terug op kantoor. Hiervoor zijn verschillende redenen. Veel bedrijven geven hun werknemers de vrijheid om te kiezen. Bovendien zitten we midden in de zomerperiode. Het zou zeker kunnen dat mensen in september kunnen in grotere mate terugkeren naar kantoor.

Verantwoordelijkheid werkgevers

De verantwoordelijkheid voor een veilig kantoor rust in eerste instantie op de werkgever. Maar hoe doen ze dat precies? Naast vaker schoonmaken en zorgen dat er voldoende desinfectiemiddelen zijn, zullen sommige bedrijven regelmatig gaan testen op corona. Dat is een goede voorzorgsmaatregel in bedrijven waar 1.5 meter afstand houden niet mogelijk is. Ook helpt het om werknemers zich veiliger te laten voelen op kantoor. De afgelopen tijd hebben veel bedrijven gebruik gemaakt van testen op locatie. Een bedrijf zoals Spoedteststraat komt dan op kantoor langs om bij werknemers een PCR test af te nemen. Dergelijke diensten zullen zeker in de komende periode een belangrijke bijdrage leveren voor de veilige terugkeer naar kantoor.

De ervaring van werknemers

Hoe voelen werknemers zich over (deels) teruggaan naar kantoor? Tot nu toe is de ervaring erg verveeld. Sommigen voelen zich veilig. Anderen vinden dat er niet vaak genoeg wordt schoongemaakt. Tijdens de pandemie zijn we meer gaan nadenken over hygiëne. Een muis en toetsenbord waren voor corona wellicht ook niet bepaald schoon. Nu zijn we daar meer bewust van.

Gelukkig laten veel werkgevers hun werknemers vrij om te kiezen of zij al dan niet op kantoor willen komen werken. Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat slechts 1 op 10 medewerkers na corona weer terug naar kantoor wil ‘zoals normaal’. Het is dus duidelijk dat de meeste mensen niet bepaald staan te springen om terug te keren naar kantoor.

Hoe zorgen werknemers voor een veilig kantoor

Het is tijdens corona duidelijk geworden dat iedereen verantwoordelijkheid draagt voor de gezondheid van anderen. Zeker nu we wellicht 1-3 dagen per week terug naar kantoor gaan is het belangrijk om ons bewust te blijven van anderen.

De individuele verantwoordelijkheid voor werknemers betekend voldoende afstand houden, goede hygiëne toepassen en alert zijn op eventuele symptomen. Ook kun je voordat je terugkeert naar kantoor een coronatest laten afnemen. Lees hier meer informatie over testen op corona.

Toekomstperspectief

Een veilig kantoor wordt gerealiseerd door zowel werknemers als de werkgever. Wij moeten allemaal ons steentje bijdragen in het veilig houden van onze werkomgeving.

Naast genoeg afstand houden kunnen we bijvoorbeeld een coronatest doen voordat we terugkeren op kantoor.

Daarbij moet je niet vergeten dat mensen verschillend omgaan met de nieuwe situatie. Mensen hebben in de coronatijd veel stress ervaren, wees dus extra geduldig.

Het ‘normale’ leven laat nog even op zich wachten, maar we kunnen in deze periode al rustig toewerken naar een veilige terugkeer naar kantoor.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: