Kennisplatform voor noord holland

Tuinbouw Battle voor het eerst op Texel

Geplaatst op 21 februari 2020
Tuinbouw Battle

De Tuinbouw Battle strijkt komende dinsdag 25 februari voor het eerst neer op Texel. Leerlingen van basisscholen De Fontein in Den Burg, de Lubertischool in De Koog, De Bruinvis in Oudeschild en de Thijsseschool in Den Burg strijden vanaf die dag om de prijs voor de beste tulpenteelt in de Tuinbouw Battle van GreenPort Noord-Holland Noord. Ook in de hal van het gemeentehuis staat tijdens de Tuinbouw Battle een tulpenteeltkar.

De Tuinbouw Battle is een interactief en innovatief lesprogramma, bedoeld om jonge kinderen te interesseren voor het werken in de agrarische sector. Jaarlijks doen 35 scholen mee in Noord-Holland Noord en dankzij de inzet van het programma Match2020 van het regionaal samenwerkingsverband De Kop Werkt! nu voor het eerst op Texel.

Tijdens de Tuinbouw Battle wordt op scholen een teeltkar met twee lagen tulpen geïnstalleerd. Boven elke teellaag hangt ledverlichting die de tulpen belicht. Uiteindelijk worden na ongeveer 3 weken zo’n 400 tulpen geoogst. De kinderen mogen zelf bedenken wat ze met de opbrengst van de tulpen doen. Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, techniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking. Het bijbehorende digitale lespakket biedt leuke en leerzame ondersteuning. 

Bezoek tulpenexperts

Op Texel kunnen de kinderen tijdens of na de battle naar het bedrijf van tulpenteler Menno Timmer van Noordbol. Daar krijgen ze een kijkje in de praktijk en kunnen ze ook de machines bewonderen.

Vrijwilliger Piet Arie Rustenburg is dé tulpenexpert en bezoekt de scholen om instructies en een inkijkje te geven in de technologische aspecten van de agrarische sector. Dit keer doet hij dat samen met de projectleider Martijn Grosmann.

Opbrengst en prijs

In het programma wordt een beroep gedaan op de inventiviteit van de kinderen. Schoolklassen organiseren de mooiste activiteiten om de tulpen tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. In de afgelopen jaren werden er al veilingen gehouden, evenementen georganiseerd, sponsorprojecten opgezet, deur-tot-deur-verkopen gedaan. Niets is te gek. De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle. Zij mogen een dag naar Land van Fluwel in Sint Maartenszee.

De Kop Werkt!

De Tuinbouwbattle is één van de AgriProjecten van Match2020, onderdeel van het programma De Kop Werkt. Bij Match2020 is de inzet om de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. Met de Tuinbouw Battle richten we ons op het enthousiasmeren van jongeren voor vacatures in de regio, op innovatie, duurzaamheid en nieuwe technieken in de agrarische sector.

Meer informatie over De Kop Werkt! vindt u op www.dekopwerkt.nl. Over de Tuinbouw Battle kunt u meer lezen via www.tuinbouwbattle.nl.

Partners

De Noord-Hollandse Tuinbouw Battle wordt georganiseerd door GreenPort NHN en mede mogelijk gemaakt door het Clusius College, de Rabobanken in Noord-Holland Noord, Stimuflori, KAVB en de Provincie Noord-Holland.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: