Kennisplatform voor noord holland

Unica: Technici vind je overal

Geplaatst op 28 september 2022

De krapte op de arbeidsmarkt is gigantisch; steeds meer bedrijven merken hoe lastig het is om medewerkers te vinden. Want werk is er zat. De jacht op talentvolle kandidaten vraagt dan ook om creativiteit en een bredere blik op de arbeidsmarkt dan een paar jaar terug. “Met zij-instromers kun je dat gat gedeeltelijk vullen.”

Bedrijven in de techniek weten hoe lastig het is om talenten te werven. Aan de jongeren die een technische opleiding kiezen hebben ze bij lange na niet genoeg: er stromen veel babyboomers uit en de nieuwe aanwas is onvoldoende om dat te compenseren. Ondertussen wordt het werk in de techniek alleen maar meer. Energietransitie, verduurzaming en digitalisering vragen stuk voor stuk om technici met uiteenlopende expertise. Daarom gooide een aantal bedrijven en hogescholen het over een andere boeg: in 2020 startten ze het initiatief Be an Engineer. Inmiddels hebben diverse brancheverenigingen, lokale overheidsinstellingen en meer hbo’s zich daarbij aangesloten. Zij-instromers die niet eerder een technische opleiding hebben afgerond maar wél affiniteit hebben met techniek volgen via dit programma in deeltijd een technische hbo-opleiding. Daarnaast werken ze vier dagen in de week bij een van de deelnemende bedrijven. Win-win: het bedrijf beschikt direct over een gemotiveerde medewerker, de medewerker leert een vak én heeft een volwaardig inkomen. Het platform geeft met de leerwerktrajecten en de werving van technisch talent een impuls aan de krapte in de technieksector.

Drempel

“Met name het inkomen is voor veel zij-instromers, die meestal geen 18 meer zijn en wel een huis en een gezin hebben, een belangrijke factor. De kosten voor een opleiding zonder inkomen zijn vaak een te hoge drempel”, vertelt Rogier Koops. Hij is zo’n zij-instromer: 33, getrouwd, jong gezin. In 2020 meldde hij zich bij Be an Engineer, werd aangenomen bij technisch dienstverlener Unica en startte met de opleiding werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is razend enthousiast. “Je leercurve is enorm steil: wat je leert kun je direct toepassen. Waar ik twee jaar terug begon op de bouwplaats met het  montagewerk, zit ik nu bij het engineersteam. Tussendoor heb ik ook nog bij de tenderafdeling gewerkt. Zo krijg je niet alleen een goed beeld van de organisatie en de opdrachten, maar heb je ook snel een idee welke rol je daar zelf in kunt spelen.”

Afwijkende carrière

Zijn afwijkende carrièreverloop – Koops werkte tot 2020 als projectleider audiovisuele techniek in de evenementensector – is geen remmende factor. “Integendeel. Ik weet misschien niet alles over techniek maar beschik wel over andere vaardigheden die ook bij Unica van pas komen. Mensenkennis, projectplanning, procesbewaking … om er maar een paar te noemen.” Bovendien: mindset en houding zijn bepalender voor een succesvol verloop van het leerwerktraject. “Doordat ik laat zien vooruit te willen, krijg ik ervaren collega’s achter me. Dat enthousiasme werkt dus twee kanten op.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: