Kennisplatform voor noord holland

Vastgoedbeheer vereist brede blik én technische kennis

Geplaatst op 9 oktober 2020

Uiteenlopende persoonlijke belangen behartigen. Technische storingen verhelpen. Schoonmaak en onderhoud regelen. Tot en met de financiële administratie van een VvE. Een beetje vastgoedbeheerder is van alle markten thuis. “Vertrouwen is misschien wel de belangrijkste factor in onze business.”

IJdel is hij niet, maar toch: “Ik kijk graag in de spiegel.” René Blauw probeert zich altijd in te leven in de huurders van de kantoorpanden en wooncomplexen die hij in beheer heeft. “Als een huurder een probleem meldt, en dat kan echt van alles zijn, dan vraag ik me altijd af hoe ik dat zelf zou vinden en hoe en wanneer ik het opgelost zou willen hebben. Ik wil het echt voor iedereen prettig maken. Op die manier spiegelen werkt voor mij dan ook heel effectief.”

Skymark Property Management uit Hoofddorp voert het vastgoedbeheer uit van zo’n zeventig kantoorpanden en wooncomplexen in heel Nederland. Directeur René Blauw weet waar hij het over heeft als hij zegt dat elke dag anders is. “De grootte van het pand, de activiteiten in het pand, het type huurder, de technische voorzieningen, wel of geen parkeergarage: al dat soort zaken bepalen de invulling van het vastgoedbeheer. En de wensen van de eigenaar zijn daarin natuurlijk leidend”, vertelt hij. De dienstverlening van Skymark strekt zich dan ook uit van het vervangen van een kapotte lamp in de hal tot en met de wettelijk verplichte keuringen van bijvoorbeeld de liften of het technisch onderhoud van de klimaatinstallatie.

Samen in actie

René Blauw en zijn team maken onderscheid tussen beheer van vastgoed, financieel en administratief beheer, technisch beheer, commercieel beheer en VvE-beheer. “Vastgoedeigenaren kunnen als het ware komen shoppen bij ons. Het principe ‘u vraagt, wij draaien’ gaat hier altijd op. Sowieso omdat vastgoedbeheer maatwerk is, maar dus ook omdat de omstandigheden zo verschillend zijn dat een standaardpakket nooit volstaat.” De mensen van Skymark zijn dan ook absolute allrounders. En echte teamspelers. “Niemand weet alles, maar we weten samen wel ontzettend veel. We zijn ook niet te beroerd om elkaar even te helpen.”

Die flexibiliteit vindt René Blauw tekenend voor zijn bedrijf. Snel kunnen schakelen is bij Skymark een soort basisvereiste. “Als de lift in een pand kapot is, wil ik daar zo snel mogelijk een monteur bij hebben. Tenzij het kan wachten tot de volgende werkdag, dat hangt natuurlijk af van de huurders. Kantoorpersoneel zal dat prima vinden, bewoners van een appartementencomplex niet.” En dus zoekt hij voor alle technische klussen, onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden en andere diensten leveranciers die er dezelfde filosofie op na houden en begrijpen dat ‘een dagje’ voor sommigen echt veel te lang duurt. “Vaak zijn dat zzp’ers voor wie snel handelen en meedenken hun tweede natuur is. Glazenwassers die het ook even aangeven als ze een barst in een raam of beschadigde geveldelen zien. Kleine moeite die echt het verschil maakt”, vindt René Blauw. Skymark is niet gebonden aan een vaste leverancier, maar kan vrij zakendoen met facilitaire dienstverleners in heel Nederland. “Die vrijheid is heel waardevol – we zijn letterlijk ongebonden. En daar profiteren de huurders van.”

Breder aanbod

Sinds de start van Skymark in 2008 breidde René Blauw zijn dienstverlening gestaag uit. Nu werkt hij ook voor VvE’s, adviseert ondernemers op gebied van vastgoed – denk aan koop, onderhoud, verhuur, energiebesparende of duurzaamheidsmaatregelen – en bemiddelt bij conflicten tussen vastgoedeigenaren en huurders. “Ook detacheren we specialisten bij opdrachtgevers. Dan kun je denken aan de supervisie bij een grootschalige renovatie, tijdelijk financieel-administratief werk of huismeesterschap in een VvE. En we bieden ondersteuning bij kwesties met een meer juridisch karakter.” Zeker dan telt de ervaring.

Een uitgebreid netwerk is cruciaal om te kunnen doen wat je belooft. “Wij werken in feite als een soort tussenpersoon, staan tussen de eigenaar en de huurder. Dan moet je wel verstand hebben van techniek, van financiën, van bouwkundige zaken, van onderhoud, van wet- en regelgeving, noem maar op. Je moet kunnen inschatten wie je dan het beste kunt inschakelen.”   Sinds vijf jaar voeren de medewerkers van Skymark ook VvE-beheer uit. “Bij VvE’s komt het vaak aan op de afspraken, of de administratie klopt, zeg maar. Dat er een meerjarenbegroting is voor het onderhoud waaraan alle eigenaren bijdragen bijvoorbeeld. Sinds een paar jaar een wettelijke vereiste – om te voorkomen dat kopers ineens geconfronteerd worden met een torenhoge rekening voor schilderskosten omdat de andere eigenaren in de VVE daar nooit geld voor opzij hebben gelegd”, legt René Blauw uit.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: