Kennisplatform voor noord holland

Veilig op pad in het donker? Regel dit!

Geplaatst op 16 november 2023

Nu de donkere dagen zich weer aandienen en ook de regen veelvuldig uit de hemel valt, neemt het aantal ongelukken op de weg ook toe. Iets wat je niet altijd kunt voorkomen, maar je kunt wel de nodige maatregelen vooraf treffen om ervoor te zorgen dat je veilig op pad gaat. Welke zaken dat zijn en wat je hiervoor aan kunt schaffen? Hier een aantal tips op een rij. 

Altijd bereikbaar 

Wat er ook gebeurt; zorg ervoor dat je altijd goed bereikbaar bent. Koop bijvoorbeeld een goede Samsung telefoon waarmee je in ieder geval altijd bereik hebt. Ook is het belangrijk dat je genoeg data hebt en dat je gebruik maakt van een betrouwbaar netwerk. Daarmee weet je zeker dat je altijd een hulpdienst kunt bellen, ook wanneer je in de kop van Noord-Holland staat na een zakelijke afspraak die uitliep.  

Hulpdienst 

Iets waar je pas achterkomt hoe handig het is wanneer je het nodig hebt, is een hulpdienst. Nu is er tegenwoordig meer dan de ANWB, maar zorg er in ieder geval dus voor dat je een hulpdienst kunt bellen wanneer je pech onderweg hebt. Dit abonnement valt qua kosten best wel mee, maar kan wel enorm handig zijn wanneer er iets fout gaat. Op dat moment een hulpdienst kunnen bellen is ontzettend fijn. En een abonnement afsluiten wanneer je al langs de weg staat? Dat loopt al snel aardig in de papieren.  

Eerste hulp 

Zorg er ook altijd voor dat je de nodige spullen in de auto hebt voor het geval er iets fout gaat. Van een gevarendriehoek tot een fluorescerend vestje. Allemaal zaken die heel handig zijn. Ook een EHBO-doos met verband en pleisters komt vroeg of laat ene keer van pas, net als een warme deken. Zorg er ook voor dat je weet wat je in de meeste spoedsituaties moet doen. Een cursus EHBO klinkt wellicht overbodig, maar dit is iets waar je jezelf ooit echt dankbaar voor gaat zijn.  

De auto zelf 

Ook is het belangrijk dat je je auto goed onderhoudt. Met name in de winter. Doe hem in het najaar voor een check altijd even naar de garage, ook wanneer je niet vermoedt dat er iets fout mee is. Het kan soms in de kleine dingen zitten, zoals lichten die niet goed schijnen en banden die te zacht zijn. Ook ruitenwissers verdienen af en toe even een check. Dus voorkom dat er later groter onderhoud nodig is en gun jezelf dit extra stukje zekerheid. Daarmee weet je zeker dat je veilig de weg op gaat.  Kortom; veilig de weg opgaan is altijd belangrijk, maar in de winter nog net iets belangrijker. Wees jezelf ook bewust van je eigen gedrag dus draag altijd een gordel en telefoneer niet in de auto. Heb je hoofd echt bij het verkeer en laat je niet afleiden. Alleen dan kun je ervoor zorgen dat ook jij in de winter veilig van A naar B kunt. En realiseer je altijd; een ongeluk zit in een klein hoekje, dus neem ook maatregelen voor het geval het toch mis gaat.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: