Kennisplatform voor noord holland

Wie erft jouw bedrijf?

Geplaatst op 8 april 2021
Wie erft jouw bedrijf?

Het zou raar zijn als je je als ondernemer niet in de eerste plaats bezighoudt met je bedrijf. Om te beginnen met de dagelijkse gang van zaken, maar je moet je natuurlijk ook verdiepen in innovaties en andere ontwikkelingen in je vakgebied, en misschien wel nieuwe markten aanboren. Vergeet je nu niet iets?

Nee, dit wordt géén verhaal over dat je minimaal vijf jaar voor je gedroomde pensioendatum na moet gaan denken over een opvolger en die klaar moet gaan stomen om het stokje straks goed over te kunnen dragen. Dit wordt wél een verhaal over hoe je ervoor kunt zorgen dat die opvolger het bedrijf niet alleen wíl, maar vooral kán overnemen.

Voordeel

Door alles rondom de toekomstige bedrijfsovername goed vast te leggen, en dan met name de erfrechtelijke aspecten, zorg je dat je zoon of dochter straks optimaal profiteert van de veel hogere belastingvrijstelling die geldt voor kinderen die het bedrijf overnemen van hun (overleden) ouders. “Van de bedrijfswaarde is in dat geval meer dan een miljoen onbelast. Verder hoeft het kind maar over 17 procent van de resterende waarde erfbelasting te betalen, onder voorwaarde dat hij minstens vijf jaar het bedrijf voortzet. Het zou zonde zijn als je dat voordeel laat liggen!”, zegt notaris Helma Bokhorst. Samen met notaris Maarten Langereis is zij eigenaar van B&L notarissen met kantoren in Broek op Langedijk en Bergen.

Dit notariskantoor is gespecialiseerd in het adviseren en bijstaan van ondernemers. Met bedrijfsoprichtingen, aandelenoverdrachten en juridische fusies, maar ook met akten zoals ondernemerstestamenten en levenstestamenten, bij wilsonbekwaamheid bijvoorbeeld.

In ondernemerstestamenten wordt rekening gehouden met de voornoemde fiscale voordelen om het bedrijfsopvolgers mogelijk te maken het bedrijf voort te zetten. Dat is juridisch helemaal waterdicht. Toch geldt de regeling niet ‘zomaar’. “Wil je er zeker van zijn dat de bedrijfsopvolger van het belastingvoordeel profiteert, dan is een testament verstandig. Zonder testament is het niet onmogelijk, maar heb je geen garantie op succes. In het ergste geval loopt de bedrijfsopvolger het fiscale voordeel mis en kan hij of zij de bedrijfsovername misschien niet bekostigen.”

Boerenverstand

Een andere kwestie die in Noord-Holland Noord volop speelt, gaat over akkers en weilanden. Ook daar wil je op de zaken vooruitlopen. “Agrariërs die hun bedrijf overdoen aan een van de kinderen willen dat vaak zo eerlijk mogelijk doen. En met oog voor de toekomst”, legt Helma Bokhorst uit. In de Kop van Noord-Holland wordt volop gebouwd – de bestemming van agrarische grond verandert nogal eens in bouwgrond. En daarmee stijgt de waarde ervan aanzienlijk. “Als dan alleen het kind dat het boerenbedrijf erfde of geschonken kreeg van die waardestijging profiteert en kan ‘cashen’, is de kans groot op een kloof in de familie. Op zulke cruciale wijzigingen kun je vooruitlopen door vast te leggen dat ook de andere kinderen in dat geval een deel verkrijgen via een meerwaardeclausule.”

Regel het!

Ondernemers overtuigen dat het verstandig is om de nodige zaken notarieel vast te leggen is niet zo moeilijk. Ze ook echt in beweging krijgen, dat is het punt. Want ja: druk met de business. Notaris Helma Bokhorst: “Veel is ook onbekend, er zijn natuurlijk zoveel regels. Met name belastingwetten wijzigen regelmatig, dat speelt ook. Ik zeg altijd: gun jezelf de tijd om er samen met je financieel adviseur en de notaris eens voor te gaan zitten. Bij leven goed geregeld is altijd het beste.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: