Kennisplatform voor noord holland

Zaanderwijk: Slim op weg naar 2050

Geplaatst op 22 oktober 2021
Zaanderwijk: Slim op weg naar 2050

Op last van de overheid moet in 2050 de complete gebouwde omgeving energieneutraal zijn. Eenvoudig bij nieuwbouw, maar een uitdaging bij renovatie. Want hoe ga je om met bestaande bouw en de bewoners? Laura Werner en Remco van Achthoven van Zaanderwijk Bouw | Onderhoud | Innovatie vertellen.

Verduurzamen van bestaand bezit is een belangrijk item voor onder andere woningcorporaties. Naast scholen, zorginstellingen en VvE-beheerders, is dit een belangrijke klantengroep van Zaanderwijk. Door de eigen klant en de klant van de klant centraal te stellen, slagen ze er bij Zaanderwijk in om duurzame relaties op te bouwen met hun opdrachtgevers. “Samen bewandelen we de weg naar 2050 en denken we met onze klanten mee voor de lange termijn.”

De behoeftes van alles betrokken partijen in kaart brengen en meedenken met de klant zit in het DNA van Zaanderwijk. Ooit begonnen als schildersbedrijf ontwikkelde de organisatie zich vanaf de jaren negentig tot een gerenommeerd vastgoedonderhoudsbedrijf. “Wij streven naar de beste kwaliteit. Tevreden bewoners of gebruikers én een tevreden klant”, aldus Laura. “De ‘vastgoedbeheergedachte’ noemen we dat bij Zaanderwijk.” Die kenmerkt zich niet alleen door simpelweg je werk goed te doen. “Het gaat er ook om te begrijpen wat de klant van ons wil en verwacht, en om te blijven innoveren om hen de juiste oplossingen te bieden”, vertelt Remco.  

Speerpunt

Zaanderwijk streeft bij nieuwbouw en renovatie het principe van TRIAS Energetica na. Door zoveel mogelijk te isoleren, beperk je de energievraag. “Vaak kun je met eenvoudige installatieoplossingen de vraag invullen. Bij voorkeur door gebruik te maken van natuurlijke bronnen, zoals zonnepanelen.” Vanuit beheeroogpunt is het ook belangrijk dat een dergelijke investering terugverdiend kan worden en dat de total cost of ownership zo laag mogelijk is. “We zoeken altijd naar de optimale oplossing, waarbij onderhoudsvrije materialen of circulaire producten de voorkeur hebben. Ook dat vraagt om een flexibele, creatieve en innovatieve blik. Dit doen we door het toepassen van ons eigen Isodôme concept in nieuwbouw en renovatie.”

Renovatie Middelie

In juni is Zaanderwijk gestart met een woningverbeteringsproject voor Wooncompagnie in Middelie. Vier geschakelde woningen aan de Reigerstraat worden volledig gerenoveerd. “We steken de huizen letterlijk in een nieuw jasje”, zegt Laura. “We isoleren de gevel, het dak, plaatsen zonnepanelen en passen de elektra aan conform de huidige normen. De woningen krijgen nieuwe kozijnen met HR++ beglazing om de isolatiewaarde te maximaliseren. Naast de duurzaamheidsingreep zijn ook de oude zachtboard plafonds vervangen en zijn de keukens en badkamers vernieuwd. De oplevering staat gepland voor november 2021.”

Voordelen steenwol

Met name de gevelisolatie springt er bij dit project uit, legt Remco uit. “We kiezen voor isolatie met steenwol. Dat is dampdoorlatend, brandt niet, is sterk geluidsisolerend en honderd procent circulair. Het isoleert met lucht dus er zijn geen gassen nodig om de isolatiewaarde te behalen. De eigenschappen blijven onveranderd over de jaren.” Zaanderwijk deed ervaring op met steenwol bij de bouw van energieneutrale nieuwbouwprojecten in Leeuwarden, in opdracht van woningcorporatie Elkien. Deze ervaringen zijn uitgebreid geanalyseerd en geoptimaliseerd voor volgende projecten, zoals de renovatie in Middelie. “De schil van de woning wordt verankerd en verlijmd en vervolgens met synthetische steenstrips afgewerkt. De woningen zien er na oplevering weer volledig modern uit en kunnen weer jaren mee.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: