Kennisplatform voor noord holland

Zeeman wil klanten niet laten rondlopen met vragen en geeft een eerlijk antwoord

Geplaatst op 3 maart 2023
Zeeman wil klanten niet laten rondlopen met vragen en geeft een eerlijk antwoord

Gemaakt door kinderen zeker?” tot “Krijgt de maker van deze sweater wel fatsoenlijk betaald?”: het zijn vragen waar sommige mensen mee rondlopen bij het zien van lage prijzen. Zeeman roept in zijn nieuwste campagne klanten op om niet te blijven rondlopen met dergelijke vragen, maar ze gewoon aan Zeeman te stellen.

Er zijn nog steeds mensen die vragen hebben bij het zien van lage prijzen. Of kindershirts en hoodies die in de winkels liggen wel op een verantwoorde manier zijn gemaakt en of een keurmerk wel écht te vertrouwen valt.

Lage prijzen roepen soms vragen op

Doordat Zeeman zuinig is op mensen, middelen, milieu en maatschappij kan het goede en goedkope kleding en textiel aanbieden. Zeeman wil volledig transparant zijn over hoe en waar de producten worden gemaakt. Om hier maximale openheid over te geven, roept Zeeman klanten op om iedere vraag over de kleding en het textiel van de retailer gewoon te stellen. “We geloven oprecht dat het goed is iedereen mee te nemen in onze dilemma’s en de stappen die we zetten. We willen het daarom makkelijker en toegankelijker maken voor mensen om hun vragen aan ons te stellen”, aldus Zeeman.

Op iedere vraag een antwoord

Zeeman zet al jaren grote stappen vooruit, maar beseft ook dat het nog veel beter kan en moet. Klanten kunnen nu al hun vragen rechtstreeks naar het MVO-team van Zeeman mailen, maar vanaf vrijdag 3 maart staat er ook op de website van Zeeman een speciale permanente vraag- en antwoordpagina waarop je eenvoudig je vraag kunt delen en tegelijk kunt zien of jouw vraag al eerder door iemand gesteld is. Zeeman heeft een team van medewerkers klaarstaan om elke vraag zo eerlijk en duidelijk mogelijk te beantwoorden. Hoe snel Zeeman met een antwoord komt, ligt aan het aantal vragen dat binnenkomt en hoe ingewikkeld ze zijn.

“Hoeveel water kost het maken van dit T-shirt?”

In de Zeeman-campagne komen drie vragen voor: “3.49? Gemaakt door kinderen zeker?”, “Hoeveel water kost het maken van dit T-shirt?” en “Krijgt de maker van deze sweater wel fatsoenlijk betaald?”. Deze vragen verschijnen op kleding uit de nieuwe collectie basics van Zeeman die steeds meer gemaakt wordt van meer duurzaam katoen. De collectie bestaat uit T-shirts in nieuwe kleuren, maar ook uit hoodies, joggings, sokken en sweaters, allemaal van zacht katoen. De nieuwe – weliswaar onbedrukte – collectie basics ligt vanaf vrijdag 3 maart in de winkels en webshop van Zeeman.

De campagne loopt vanaf 3 maart in de zeven landen waar Zeeman actief is: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Het jaarlijkse MVO-rapport van Zeeman zal gepubliceerd worden in mei.  

3.49? Gemaakt door kinderen zeker?

Nee. Net als jij vinden wij kinderarbeid totaal onacceptabel. We willen koste wat kost voorkomen dat dat in onze productieketen voorkomt.

Daarom heeft iedere leverancier waar wij mee samenwerken een gedragscode getekend. Daarin verklaren ze zich aan de afspraken te houden. Of ze dit ook écht doen, daarvoor gaan we zelf regelmatig langs om te kijken hoe er gewerkt wordt.

Maar we hebben ook een onafhankelijke organisatie gevraagd die hier veel ervaring mee heeft: FairWear. Zij controleren de leeftijden en arbeidsomstandigheden in onze fabrieken op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het interviewen van werknemers buiten de fabrieksdeuren en het controleren van administratie. Via het klachtenmechanisme van FairWear kan ook kinderarbeid anoniem gemeld worden.

Om verbetering in de keten te realiseren, zoeken we aansluiting bij andere projecten en organisaties. Een goed voorbeeld daarvan is onze samenwerking met Unicef in Turkije. Daar zijn we nu bezig om op basis van de risico’s, die we via onderzoek vastgesteld hebben, te werken aan de nodige acties. Bijvoorbeeld het verbeteren van een contract tussen onze leveranciers en zijn/haar partners en de juiste faciliteiten in fabrieken te bewerkstelligen, zoals een dagverblijf of een goede plek voor moeders om te kolven.

Hoeveel water kost het maken van dit T-shirt? 

De gemiddelde watervoetafdruk van een katoenen T-shirt bedraagt ongeveer 2.700 liter water. De grootste milieu-impact van onze productie ligt daar waar onze artikelen gewassen, geverfd en geprint worden en daar wordt veel water gebruikt. Omdat in de productielanden een grote schaarste is aan water zetten wij steeds meer in op duurzamere materialen. Voor biologisch katoen bijvoorbeeld wordt veel minder water gebruikt. Daarnaast vragen wij aan onze leveranciers om een waterzuiveringssysteem te voorzien bij de locaties waar deze ‘natte processen’ worden uitgevoerd. We werken momenteel ook aan een ‘Co2 roadmap’ waarbij we de impact meten van al onze artikelen. Op basis hiervan hebben we meer kennis en kunnen we dus artikelen inkopen met een lagere impact.

Krijgt de maker van deze sweater wel fatsoenlijk betaald?  

Bij de leveranciers waar wij mee werken verdienen alle werknemers minimaal het wettelijk loon. Net als hier wordt het wettelijk minimumloon in onze productielanden door de overheid bepaald. In landen als India, Pakistan en Bangladesh bijvoorbeeld is dit minimumloon niet genoeg om in alle levensbehoeften te voorzien. Wij vinden echter dat alle werknemers van onze leveranciers een leefbaar loon verdienen en dus genoeg om in de basisbehoeften te voorzien. Denk aan huisvesting, transport, voeding, zorg en educatie.

We willen het leefbaar loon financieel mogelijk maken voor ons aandeel in de productie bij een leverancier. Daarnaast we hebben eerst per land en per regio het verschil tussen het minimumloon en het leefbaar loon bepaald. We zijn gestart met vijf leveranciers, ons doel is om ieder jaar het aantal leveranciers verder uit te breiden. We zoeken hier altijd naar de samenwerking met andere retailers, zoals eind vorig jaar nog met Prénatal

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: