Kennisplatform voor noord holland

Zoektocht naar aardwarmte in Noord-Holland

Geplaatst op 1 maart 2021
Zoektocht naar aardwarmte in Noord-Holland

De gemeente Amsterdam meldt dat zij samen met de provincie Noord-Holland een vergunning aanvragen voor een gerichte zoektocht naar aardwarmte in deze regio. Energiebedrijven Vattenfall en Eneco doen mee. Zij kunnen hun warmtenetten met aardwarmte verduurzamen.

De vergunning is aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De partijen willen samen de aardwarmte voortvarend, maar ook veilig, betaalbaar en duurzaam inzetten. Vattenfall en Eneco zijn eigenaar van de warmtenetten in de regio Amsterdam. Aardwarmte kan in deze warmtenetten worden ingebracht.

Proefboringen

Het is niet bekend op welke plekken in de diepe bodem van deze regio aardwarmte zit. Dat wordt onderzocht. De resultaten zijn bekend in 2022. In 2023 volgen dan mogelijk de eerste proefboringen. Met de vergunning die nu wordt aangevraagd, kan gerichter worden gezocht naar aardwarmteplekken.

Boren naar aardwarmte

Als de ondergrond geschikt is, kunnen partijen wellicht over drie jaar een startvergunning aanvragen bij het ministerie. Dan kan er geboord worden naar aardwarmte. Dan doen gespecialiseerde geothermiebedrijven: zij worden zorgvuldig geselecteerd. Vattenfall en Eneco gaan daarna de aardwarmte leveren aan inwoners van Amsterdam en gemeenten in de regio.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: