Kennisplatform voor noord holland

Zorg van de Zaak: Iedereen sterker aan het werk

Geplaatst op 17 oktober 2023

Zorg van de Zaak is een gecertificeerde arbodienst voor MKB-bedrijven, met de focus op bedrijfsgezondheid. Door middel van het inzetten van een breed netwerk brengt Zorg van de Zaak arbeidsverzuim omlaag en arbeidsproductiviteit omhoog. We spraken met Denise Meijdam (Directeur MKB) en Yildiz Dogan (Praktijkondersteuner Bedrijfsarts).

Zouden jullie meer kunnen vertellen over wat Zorg van de Zaak precies doet?
Denise: “Zorg van de Zaak is hét bedrijfsgezondheidsnetwerk voor werkend Nederland. Tot ons netwerk behoren arbodiensten en interventiebedrijven. Samen bieden ze integrale en geïntegreerde oplossingen voor de ontwikkeling van vitale organisaties, waarin mensen worden versterkt in het voeren van eigen regie over hun gezondheid, werk en leven.

Yildiz: “Mensen zijn gelukkiger als zij kunnen deelnemen in werk en maatschappij. Daarom streven we ernaar om iedereen sterker aan het werk te houden en helpen we op momenten dat het nodig is. Hiermee willen wij een wezenlijke bijdrage leveren aan een gezonder, vitaler en gelukkiger Nederland. We zijn trots dat we het verschil kunnen maken voor meer dan 1,3 miljoen werkenden en hun naaste omgeving.”
Denise: “Een vitale organisatie met een positief werkklimaat zorgt ervoor dat iedereen sterker aan het werk is, waardoor het verzuim daalt en de arbeidsproductiviteit toeneemt. Die vitaliteit bereiken wij door gebruik te maken van de verschillende professionals uit ons netwerk.”

Hoe gaat dat in de praktijk in zijn werk?
Denise: “De verzuimbegeleiding wordt door de bedrijfsarts en de praktijkondersteuner bedrijfsarts, die in taakdelegatie van de bedrijfsarts werkt, aangeboden aan de medewerker. In de verzuimbegeleiding voeren we het gesprek over de reden van verzuim en maken een onderscheid tussen de medische zaken en niet medische zaken. We onderzoeken daarnaast de algehele situatie van de medewerker door in het gesprek te hebben over het algemeen dagelijks functioneren; lichamelijk- en psychisch functioneren, functioneren buitenshuis, omgevings- en persoonlijk factoren.”

Yildiz: “We bieden indien nodig interventies aan die het herstel en de inzetbaarheid van de medewerker kunnen bevorderen, zoals bijvoorbeeld het bedrijfsmaatschappelijk werk, bedrijfspsychologen, coaching, schuldhulpverlening. Daarnaast hebben we ook een signalering functie in het kader van de preventie, waarna we de werkgever voorzien van nodige adviezen en interventie mogelijkheden. Zo verlenen we de juiste begeleiding op maat. Met als doel om de medewerker duurzaam inzetbaar terug te laten keren.”

Dus jullie zijn er zowel voor de werknemer als voor de werkgever?
Yildiz: “Ja, werkgevers kunnen terecht bij onze bedrijfsartsen en praktijkondersteuners, en onze inzetbaarheidscoaches begeleiden werkgevers op het gebied van wet en regelgeving om de werknemer met verzuim het beste te begeleiden. Die begeleiding is uiteraard mede gebaseerd op de adviezen van de bedrijfsarts en praktijkondersteuner.”
Denise: “Daarbij ondersteunen we organisaties in het ontwikkelen van vaardigheden om duurzaam inzetbaar en gezond te blijven. Dat doen we onder de noemer MKB FIT, waarbij FIT staat voor Functioneren in de Toekomst.”
Yildiz: “Binnen MKB FIT kunnen bedrijven hun eigen abonnementen samenstellen. Op deze manier krijgen zij ondersteuning op maat met de beste verzuimbegeleiding van praktijkondersteuners, bedrijfsartsen en inzetbaarheidscoaches.”
Denise: “Op deze manier krijgen wij iedereen sterker aan het werk!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: