Hans Festen is eigenaar van het horeca bemiddelings- en adviesbureau Hevesta en zelf ook horecaondernemer. Hij vertelt ons meer over zijn succesvolle projecten en de stand van zaken in de horeca: ‘Het wordt steeds duidelijker dat veel horecabedrijven het nu best lastig hebben’.
In 1992 is Hans begonnen met zijn eerste restaurant, waarmee hij in 2000 stopte om het te verbouwen tot kantoor voor Hevesta. Hans: “Hevesta bestaat sinds 1978, maar ik heb het bemiddelingsbureau in 2000 overgenomen. Bij die overname was Hevesta vooral actief in de regio Arnhem-Nijmegen. Ik ben direct landelijk, en later internationaal, gaan opereren.”
Wat doet Hevesta precies?
“Het is een bemiddelings- en adviesbureau voor de horeca. Ik help mensen met de aan- en verkoop van horeca- en recreatiebedrijven, met name restaurant en hotels. Op basis van mijn ervaring als horeca-adviseur én ondernemer, maar ook op onder andere cijfers en potentieel, kan ik goed beoordelen wat een horecabedrijf waard is.
Hevesta is mijn hoofdbedrijf, maar daarnaast ben ik ook horecaondernemer. Ik ben betrokken bij twee zaken in Amsterdam; met twee partners heb ik La Contessa in Amsterdam-Oost, en samen met een andere partner QV Winebar in de Beethovenstraat. Daarnaast heb ik ijssalon Ice & Co in het centrum van Almere.”
Tijdens de coronapandemie zat de horeca in zwaar weer. Hoe staat het er nu voor?
“Het wordt steeds duidelijker dat veel horecabedrijven het nu best lastig hebben. Zo zijn de huren de afgelopen jaren fors gestegen en moeten veel bedrijven nog hun coronaschuld afbetalen. De inkoop van spullen is ook duurder geworden. De prijzen van een hapje en een drankje worden steeds hoger, anders is het voor veel horecaondernemers niet meer vol te houden. Maar hoelang kun je ongebreideld je prijzen blijven verhogen? We zullen het zien…”
Hoe gaat het met je eigen business als horeca-ondernemer?
“We zijn ons nu meer gaan focussen op onze zaken in en rond Amsterdam. Hoewel ik ook nog steeds bezig ben met de koop en verkoop van horecazaken daarbuiten, zelfs in het buitenland. Zo ben ik momenteel bezig met de verkoop van een hotel op Curaçao. En op Bonaire en Aruba heb ik ook nog restaurants in de verkoop. Er speelt dus nog genoeg in het buitenland.”
En hoe staat het met je zaken in Nederland?
“Dat gaat gelukkig goed! Neem bijvoorbeeld de ijssalon in Almere: het vroege voorjaar heeft een positieve invloed op de omzet. Dat gaat als de brandweer. En QV Winebar en La Contesta in Amsterdam gaan ook nog steeds goed. Hoewel het voor La Contesta meer een uitdaging is om goed personeel te vinden, omdat de zaak meer afgelegen ligt. Toch is er weer meer aanbod in personeel: mensen beginnen zich weer te melden.”
Jouw werkveld blijft dynamisch, lijkt me…
“De drukte in mijn business fluctueert. Dat heeft onder andere ook te maken met de grootte en de status van het horeca-object in kwestie. Zo merk ik dat steeds meer ondernemers niet alleen de exploitatie van een horecabedrijf willen doen, maar ook het vastgoed erbij willen kopen. Alleen dat vastgoed staat niet altijd te koop; het is schaars, zeker in Amsterdam. Dat weten de verhuurders ook. Dat maakt mijn werk soms erg ingewikkeld. Op een gegeven moment moet je dan wel zeggen dat je een zaak alleen met een huurcontract aanbiedt. Maar als je eigenaar bent van de exploitatie, sta je toch weer sterker in je schoenen om goed met de verhuurder samen te werken.”
Meer informatie over Hevesta zie www.hevesta.nl.