Kennisplatform voor noord holland

Afezo: ervaren en duurzame aannemer

Geplaatst op 23 juni 2021
Afezo: ervaren en duurzame aannemer

Wie op zoek is naar een ervaren aannemer in Amsterdam, kan eigenlijk niet om Afezo heen. Deze aannemingsmaatschappij bestaat al sinds 1973 en er is geen plekje in de stad dat niet bekend is bij dit familiebedrijf. “Mijn vader Ton wist precies wat er in de grond lag, waar je wel en niet moest graven. Hij is in februari overleden, maar we gaan in zijn spirit door”, aldus directeur Thony Fens.

Afezo – Anton Fens en zoon – is specialist in infraprojecten. “De aanleg van ondergrondse en bovengrondse infrastructuur, maar ook het bouw- of woonrijp maken van terreinen”, verduidelijkt Thony.

Verduurzaming

“Wij onderscheiden ons door écht in te zetten op verduurzaming, door het doen van grote investeringen. Zo ligt het dak van ons pand vol met zonnepanelen, zodat we zelfvoorzienend zijn én ons elektrisch gereedschap en materieel kunnen opladen. Als ons nieuwe materieel is elektrisch: we hebben een groen aggregaat waar ook zonnepanelen aan vast zitten. Zo kunnen we op locatie materieel opladen. Bovendien hebben we een proef met Vattenfall gedaan waarbij we elektrische bronbemalingspompen op een groene batterij laten draaien. We willen bij onze rioleringswerken pompen kunnen plaatsen die emissieloos draaien. Ja, we zijn goed op weg onze CO2-uitstoot drastisch te verlagen!”

Vast team

Het hele Afezo-team is gecommitteerd aan veilig en schoon werken in de stad. “En snel natuurlijk: we zijn ook gespecialiseerd in calamiteiten. We werken met een vast team en daaromheen een flexibele schil aan medewerkers. Voor iedereen geldt een grote betrokkenheid bij het werk. Verloop kennen we eigenlijk niet, het is zelfs zo dat vaders hun zonen meenemen zodat die óók bij ons aan het werk kunnen!”
Bovendien geeft Thony ook jongens die bijvoorbeeld met school gestopt zijn, de kans om bij Afezo te komen werken en tegelijkertijd een gerichte opleiding te volgen. “Er zitten echt pareltjes tussen: jongens die niet van computerwerk houden, maar met hun handen willen werken.”

Certificering

Zo nu en dan komt er toch een computer aan te pas, als bijvoorbeeld het VCA-certificaat gehaald moet worden. “VCA, ISO, BRL, CKB, CO2-pretatieladder trede 5: wij nemen het certificeren ontzettend serieus. We zijn nu bezig met de Veiligheidsladder, die gaat over veilig werken. We investeren veel tijd in het betrekken van de jongens op de bouwplaats hierbij. Het inschatten van gevaren en risico’s is ontzettend belangrijk, helemaal op de krappe binnenstadlocaties waar wij vaak werken.”

Bouwhub

In die binnenstad zijn veel regels om rekening mee te houden. Zo is het de bedoeling transport binnen de stad zoveel mogelijk te beperken. “Ons terrein aan de Westhavenweg 89 is met zijn locatie vlak tegen de ringweg een fantastische bouwhub. We kunnen daar met zonne-energie onze elektrische apparatuur opladen, maar ook materiaal lossen en met kleiner vervoer de stad in brengen, pas op het moment dat het daar nodig is. Dat vergt van uitvoerders een strakke planning, maar dat zijn we gewend. Ons sterke punt is dat we ons snel door Amsterdam kunnen verplaatsen: we hebben al het materiaal zelf en zijn niet afhankelijk van derden. We kunnen ontzettend snel schakelen.”

Toekomst

De ambities van Afezo voor de komende jaren zijn duidelijk: blijven investeren in innovatie en verduurzaming. “Omdat we dat zelf graag willen en omdat onze opdrachtgevers dat vragen. Daarnaast ontwikkelen we in kennis en blijven we met grotere partijen meedenken over bijvoorbeeld EMVI-plannen, want we willen uiteraard mee blijven doen met aanbestedingen!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: