Kennisplatform voor noord holland

Agros: AAN HET WERK!

Geplaatst op 21 december 2021
AAN HET WERK!

De arbeidsmarkt bereikbaar maken voor iedereen. Voor mensen met weinig diploma’s bijvoorbeeld of mensen die om andere redenen niet zo makkelijk aan werk komen. “Maar wij helpen niet alleen die mensen aan werk. Via onze uitzendformule beschikken we ook over kandidaten die direct inzetbaar zijn.” Bij uitzend- en re-integratiebureau Agros zijn ze er heel stellig over: een baan moet de medewerker én het bedrijf iets opleveren. “Wij focussen al sinds dag één op het eindresultaat. Concreet gezien: als wij iemand plaatsen bij een bedrijf, dan houden we gemiddeld nog zo’n drie tot zes maanden de vinger aan de pols. Was het toch geen goede match? Dan zoeken we voor zowel werkgever als werknemer een betere optie.” Agros zegt zich op dat punt te onderscheiden van andere uitzend- en re-integratiebureaus. En dat al twintig jaar.

“Voor de re-integratieopdrachten van UWV en gemeenten werken we op basis van prestaties – een soort no cure, no pay”, zegt René Vet. Hij is directeur van Agros, dat vestigingen in Alkmaar, Purmerend, Schagen, Hoorn en Haarlem heeft. Er werken 45 mensen.

DREMPELVREES

“De begeleiding van de re-integratiekandidaten nemen wij heel serieus. Juist in de beginfase is dat cruciaal, ze moeten vaak toch een drempel over. Dus zitten we bijvoorbeeld bij het sollicitatiegesprek, of we brengen ze in de eerste weken naar hun werk en halen ze weer op. Zo versoepelen we de start voor de werknemer én voor de werkgever.” Actief betrokken bij werk: de slogan van Agros is bepaald geen wassen neus. En ook richting werkgevers trouwens, want ook die hebben vaak drempelvrees: kan het wel wat worden? “Vaak wordt er toch vrij zwart-wit gedacht. Maar die vrees is meestal ongegrond en gebaseerd op onwetendheid: in de twintig jaar dat wij actief zijn hebben we zoveel mensen met succes ergens geplaatst. Gemiddeld genomen vinden we voor zestig, zeventig procent van de mensen langdurig werk.”

LUXE UIT VERLEDEN

Andere belangrijke reden om als werkgever breder te kijken dan alleen naar de ‘ideale kandidaat’: de huidige arbeidsmarkt is oververhit. In heel veel sectoren zijn over de hele linie amper nog mensen te vinden. “Dat werkgevers op een vacature tientallen reacties krijgen, is een luxe uit het verleden. Dat was al zo voor de coronapandemie en het probleem wordt alleen maar nijpender. We moeten in Nederland echt alle mensen die kunnen werken ook aan het werk zien te krijgen – puur om het werk gedaan te krijgen.”

Toch hameren ze bij Agros nadrukkelijk op het eindresultaat. Want uiteindelijk wil een werkgever wel iemand die presteert en goed meedraait. “Werkgevers zijn op dat punt heel kritisch, en terecht. Precies om die reden steken wij zoveel tijd in begeleiding van onze kandidaten. Daarbij kijken we heel goed naar wat iemand wél kan in plaats van wat hij of zij niet kan. Tegelijkertijd denken we ook mee met de bedrijven. Zijn er geen mogelijkheden om vaste taakomschrijvingen open te gooien en op die manier banen te creëren voor een andere groep werknemers? Bijvoorbeeld door eenvoudigere taken te bundelen en ervaren medewerkers meer verantwoordelijkheden te geven. Vaak is dat een echte win-win trouwens: de expertise en knowhow van de huidige medewerkers wordt beter benut én je creëert een baan voor iemand met minder ervaring of meer basic capaciteiten.”

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: