Kennisplatform voor noord holland

‘Bedrijventerrein in de Purmer is de enige logische optie’

Geplaatst op 22 april 2025

Het bestuur van de Industrie- en Bedrijvengroep Edam-Volendam (IBEV) heeft er veelvuldig voor gepleit: de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein in de Purmer dat aansluit aan de Baanstee Noord. Nu ook de politiek zich achter dit ambitieuze plan schaart, ziet de toekomst van bedrijvigheid in Edam-Volendam er ineens rooskleurig uit. “Dit biedt kansen om zware industrie te verplaatsen. We kunnen daarnaast banen veiligstellen, groei faciliteren en zelfs extra werkgelegenheid aantrekken.”

Economische Toekomst 2040 als vertrekpunt

Allereerst even terug naar het in 2020 door de raad vastgestelde ambitiedocument Economische Toekomst 2040. Dit document telt 10 belangrijke ambities. Eén van deze ambities is: “In 2040 wonen en werken wij op de meest ideale locaties.” Dit betekent dat er enerzijds ruimte moet zijn om te ondernemen en anderzijds ruimte moet zijn om te kunnen transformeren tot multifunctionele woon-werkgebieden. Daarbij is de toekomstige ontwikkeling van bedrijventerreinen Julianaweg en Slobbeland zeer belangrijk. Dat dat een volgende fase is in het planproces is wordt terdege beseft. Eerst het één, dan het andere.

Beperkte mogelijkheden

Beide bedrijventerreinen zijn inmiddels volledig ingevuld en liggen omsloten door woonwijken en nabij het centrum van Volendam. Dat beperkt de mogelijkheden voor ondernemers, omdat er is geen m2 ruimte bedrijventerrein meer aanwezig is om uit te breiden en er moet steeds meer rekening gehouden worden met milieu- en duurzaamheidseisen. Voor het bedrijventerrein aan de Julianaweg maakt transformatie naar een woon-werkgebied van dit gebied aantrekkelijk.

Transformatie voor leefbaarheid

Als dit lukt dan neem je tegelijkertijd de negatieve effecten van de bedrijvigheid voor de omliggende woonwijken weg. Hierbij moet je denken aan de tienduizenden vervoersbewegingen per jaar met vrachtwagens, touringcars en (bouw-)busjes over de Julianaweg en Dijkgraaf De Ruiterlaan, gecombineerd met geluids- en reukhinder, forse verlaging van fijnstof en verbetering verkeersveiligheid tot gevolg.

Ruimte voor bedrijvigheid en werkgelegenheid

Dat is één kant van de zaak. Aan de andere kant hebben ondernemers nu en in de toekomst ruimte hard nodig om de bedrijvigheid en werkgelegenheid in de gemeente veilig te stellen. Sinds de Raad van State een streep zette door de uitbreidingsruimte van het bedrijventerrein Edam-West, is er geen vierkante meter industriegrond meer beschikbaar. Zowel in Volendam niet, als in Edam niet en niet in Oosthuizen! Maar ook niet in de regio Zaanstreek-Waterland. Als je dit onderkent dan vormt de huidige situatie een enorm risico voor de economische ontwikkeling en het veiligstellen van genoeg banen voor de gemeente in de toekomst en het behoud van bedrijven binnen de gemeentegrenzen van Edam-Volendam.

Nieuw toekomstbestendig bedrijventerrein

Vanuit het te realiseren ambitie uit de Economische Toekomst 2040 is dus schuifruimte nodig om de groei- en transformatieambities te kunnen realiseren. De meest voor de hand liggende keuze is dan ook het deel van De Purmer dat binnen de gemeentegrenzen van Edam-Volendam valt en aansluit aan de Baanstee Noord te ontwikkelen tot nieuw toekomstbestendig bedrijventerrein.

Klassiek staaltje daadkracht

Binnen het IBEV-bestuur noemden we dit plan de enige logische optie. Het is dan goed om te zien waartoe intensief overleg en samenwerking kan leiden en dat de politiek dit ook beseft en groen licht heeft gegeven tot verdere ontwikkeling. Om maximaal grip te houden op de voorgestane ontwikkelingen en ongewenste transacties te voorkomen heeft de gemeente het voorkeursrecht op de betreffende gronden gevestigd en zijn zij volop bezig de benodigde gronden te verwerven. Als alles meewerkt wordt verwacht dat de eerste kavels van het nieuwe Bedrijventerrein Purmer medio 2027 uitgegeven kunnen worden. Dit kun je een klassiek staaltje daadkracht van de gemeente noemen, dat bovendien naadloos past in het plan ‘Economische Toekomst 2040’ waar alle partijen (ondernemersverenigingen, onderwijs, gemeente en raad) gezamenlijk in 2020 ja tegen hebben gezegd.

Netcongestie

Een belangrijk struikelblok vormt momenteel de netcongestie. Betrokken partijen zoals Tennet, Liander, provincie Noord-Holland, gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland, belangenverenigingen zoals VOWA (koepelorganisatie van ondernemersverenigingen in de regio Waterland) voeren overleg om daar waar mogelijk netcongestie tegen te gaan. Dit willen zij bereiken door waar het mogelijk is het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk te benutten en daar waar het dringend noodzakelijk is het elektriciteitsnet uit te breiden. Voorts wordt nagedacht over een energiesysteem van de toekomst.

Ruimte voor duurzame bedrijvigheid

“Om invulling te geven aan de Economische Visie 2040 is ruimte nodig om de groei- en transformatie- ambities te kunnen realiseren. Dit plan maakt de transformatie van de industriegebieden Julianaweg en Slobbeland naar een multifunctioneel woon-werkgebied mogelijk. Die woningen hebben we eveneens hard nodig omdat de vraag vele malen groter is dan het aanbod, ook bij de realisering van het uitbreidingsplan Lange Weeren. De Purmer kan bovendien ruimte bieden om innovatie en duurzame bedrijvigheid te stimuleren. Dit is ook belangrijk met het oog op toekomstige generaties,” aldus Alfred de Jong, voorzitter IBEV.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: