Kennisplatform voor noord holland

Beens Groep: ‘Alle expertise in eigen huis’

Geplaatst op 16 maart 2021
Beens Groep: ‘Alle expertise in eigen huis’

Binnen de samenwerkingsovereenkomst (SOK) Kademakers zal een deel van de kademuren in Amsterdam vernieuwd worden. Vanwege de grote omvang van dit project kiest Amsterdam niet voor één, maar drie partijen om de samenwerking mee aan te gaan. De opdrachtgever koos na een gedegen aanbesteding voor Beens Groep, Dura Vermeer en H. van Steenwijk.

Beens Groep ziet het project vol vertrouwen tegemoet. Samen met Count & Cooper boog de middelgrote aannemer zich over de uitvraag. Directeur Karst-Jan Beens: “Als bedrijf zijn wij gespecialiseerd in constructieve waterbouw, baggerwerk en binnenstedelijke kademuren. Wij hebben de mensen en het materieel om de kademuren op de juiste wijze te herstellen.” Beens brengt het materieel over waterwegen ter plekke. “We hebben een eigen hub net buiten de stad, vanaf daar verschepen we ons materieel. Zo belasten we de binnenstad zo min mogelijk.”

Samenwerking

Dennis Kuiper, managing partner bij Count & Cooper, begeleidde Beens bij de tender en blijft aangesloten vanwege de complexiteit van de opdracht. “Count & Cooper is een ‘bouwer die niet bouwt’: wij zorgen ervoor dat de productie het werk kan doen na een tot in de puntjes geregelde voorbereiding. Wij brengen hiervoor project- en omgevingsmanagement, IT-tooling en een team van specialisten in. De samenwerking Beens en Count & Cooper is uniek omdat het alle capaciteit zelf in huis heeft: zowel technisch als organisatorisch, zowel het materieel als de mensen.

Opdrachtgever met lef

Fred Groot is projectmanager bij Beens Groep. “Ik ben verantwoordelijk voor het operationele deel. Los van de techniek en logistiek hebben we als Beens en Count & Cooper in voorgaande projecten aangetoond een sterke visie te hebben op samenwerking. Wij voegen ook daarin waarde toe.” Directeur Beens knikt: “Problemen oplossen vanuit een samenwerkingssystematiek, daarin zijn wij goed en dat is hier van groot belang.” Kuiper: “De opdrachtgever heeft het lef gehad te zoeken naar partijen die het probleem samen willen oplossen.” Beens: “Dat maakt de gemeente Amsterdam als opdrachtgever toonaangevend.

Zo snel mogelijk zo ver mogelijk

Kuiper: “Alle drie de partijen hebben elkaar hard nodig: door van elkaar te leren komen we met elkaar zo snel mogelijk zo ver mogelijk.” Door opschaling en seriematig werken is het de bedoeling zoveel mogelijk meters per jaar te realiseren, tegen afnemende kosten en toenemende tevredenheid van stakeholders. Kuiper: “Dat moet lukken door probleemoplossend en steeds efficiënter en sneller te werken. Belangrijk daarbij wordt het continu monitoren van presteren en op basis daarvan verbeteren. ” Groot: “Als je een fout maakt, maak je daar je samenwerkingspartners deelgenoot van, zodat die niet dezelfde fout hoeven te maken.”

Kuiper: “De technische complexiteit van het werken aan kades met panden dichtbij, de organisatorische complexiteit van de projectgrootte én het tegelijkertijd snelheid maken is een lastige, maar uitdagende combinatie.” Groot: “Maar het is niet moeilijk om hier binnen Beens mensen voor te vinden: werken in de binnenstad en bijdragen aan de oplossing van zo’n groot probleem: daar wil je bij zijn!”

Zonder wrijving geen glans

Er zijn al stukken kade voorbereid die dit jaar aangepakt worden. Groot: “De volgende stukken bereiden we gezamenlijk voor, dat gebeurt gelijktijdig met het draaien van productie. Wat we daarin tegenkomen, kunnen we meenemen in de voorbereiding van de volgende delen.” Directeur Beens kijkt ernaar uit om op strategisch niveau mee te denken: “Binnen een door-functionerende binnenstad werken vergt tactiek. Zonder wrijving krijg je geen glans: door open en transparant te zijn en door samenwerking gaan wij deze opgave invullen. Let maar op!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: