Kennisplatform voor noord holland

Dura Vermeer: ‘Samenwerken is de sleutel tot succes’

Geplaatst op 15 maart 2021
Dura Vermeer: ‘Samenwerken is de sleutel tot succes’

De plannen voor samenwerking, de seriematige aanpak en de ‘lerende organisatie’, daarop scoorde bouwer Dura Vermeer hoog bij de aanbesteding voor de SOK Kademakers. Adelbert de Vreese, directeur Dura Vermeer Infra Regio Noord West: “Wij waren juist vanwege deze componenten en het karakter van dit project zeer geïnteresseerd: ze passen ontzettend goed bij onze organisatie.”

Het succes van de tender werd onder andere bereikt door de kennis en ervaring bij zowel zeer grote infrastructurele projecten als kleinere, regionale projecten en de interviews met de sleutelfunctionarissen: directeur De Vreese op strategisch niveau, programmamanager Bas Klaver op tactisch niveau en projectleider Martijn Groen op operationeel niveau. Klaver vond de beoogde projectoverstijgende samenwerking meteen al verfrissend. “De SOK bestaat uit een serie projecten met aparte overeenkomsten, maar die worden niet apart aanbesteed. Wij zitten hier de komende jaren, samen met Beens en H. van Steenwijk, middenin. Samen gaat het lukken om steeds beter, sneller en efficiënter te werken.”

Lerend vermogen

De eerste projecten zijn al gepland en starten rond de bouwvak. Klaver: “Er is een urgentie om snel productie te maken, daar storten we ons op. Maar we storten ons ook op de voorbereiding van de volgende delen: bijvoorbeeld logistieke oplossingen bedenken in de vorm van het gezamenlijk inzetten van materieel.” Directeur De Vreese knikt: “Het optimaliseren van processen en het focussen op meerjarige projecten: dat past bij ons. Wij hebben bewezen daar succesvol in te zijn, daarom sluit deze uitvraag ook zo goed aan. Wij hebben het lerende vermogen waarom werd gevraagd.”

Specialist in procesverbetering

Voor de uitvoering werkt Dura Vermeer samen met Gebr. van ’t Hek voor funderingswerkzaamheden en PK Waterbouw voor de bouwlogistiek over de grachten. De Vreese: “Samen met onze partners zijn we echte specialisten in het bouwen van kademuren. We brengen onze expertises samen en optimaliseren de processen.” Klaver: “De coördinatie van alle projecten, daarin zit de grootste uitdaging. Dat pakken we samen met de SOK-partners op.” De Vreese: “Met zo’n langlopend project krijg je daar de gelegenheid voor. Het biedt bij uitstek de kans om goed te kunnen samenwerken. Het leuke van deze uitvraag vinden wij ook het procesmatig antwoord geven op de vraag om zoveel mogelijk op te schalen en seriematig te werken.” Klaver: “Door de voorbereidingsmachine goed op de rit te krijgen, groeien we naar één of meerdere kilometers kadeherstel per jaar.”

Voortdurend afstemmen

Elk project zal te maken krijgen met uitdagingen. Bomen, kabels, rioolbuizen die in de weg zitten, maar ook belangen van bewoners zien de heren als een uitdaging. De Vreese: “We moeten de sleutel vinden naar zo snel mogelijk bouwen met zo min mogelijk hinder. Dat vinden wij een leuke puzzel.” Klaver: “We hebben een vast team samengesteld met de juiste competenties en de nodige ervaring in de stad.” De Vreese: “Omgevingsmanagement is hierin heel dominant. De manier van communiceren met stakeholders is essentieel. Het vergt voortdurend afstemming zoeken.” Stoer en gedurfd Projectleider Martijn Groen schuift aan: hij is operationeel verantwoordelijk en heeft enorm veel zin om door te pakken. “Samenwerken, opschalen, seriematig werken: het is al genoemd, maar dit is waar wij goed in zijn. We delen graag onze kennis met de SOK-partners. Langdurig met elkaar samenwerken vergt openheid en de wil om samen kennis te ontwikkelen en delen.” Groen is blij dat de gemeente voor één grote aanbesteding heeft gekozen. “Ik vind het stoer en gedurfd. Zo creëer je rust in de organisatie en kunnen we al onze tijd en energie steken in de voorbereiding en uitvoering. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat de uitvoeringsduur buiten zo kort mogelijk is en zo min mogelijk hinder oplevert.”

De Vreese bevestigt dit: “De gemeente heeft het lef gehad voor deze bijzondere uitvraag, nu is het aan ons om door te pakken. Een optimaal eindresultaat bereiken we door samen stap voor stap richting een ideaal werkproces te komen. Dat is de sleutel tot succes.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: