Kennisplatform voor noord holland

Dura Vermeer: transformeert oude bedrijfslocatie tot levendige stadsbuurt

Geplaatst op 7 juni 2023
Elements Haarlem: Creatievan een stad tussen de bomen

Ooit was het Fluor-gebouw in zuidoost Haarlem een evolutionair, maar energie-slurpend bedrijfspand. Inmiddels heeft Dura Vermeer hier een circulair meesterplan voltooid. Zo zijn er in dit oude gebouw liefst 96 loftwoningen met energielabel A verrezen. ‘Waarmaken van ambities is ons credo’, aldus Bas Sijmonsbergen en Rik Zentjens.

De komende jaren verandert er veel in Haarlem. Ontwikkelgebied Schalkwijk Midden, in zuidoost Haarlem, ondergaat een complete transformatie. Niet alleen krijgt het winkelcentrum een upgrade, wordt de nu nog zeer drukke verkeersader Europaweg een autoluwe 30 kilometer-zone en krijgt het openbaar vervoer een flinke impuls. Bovendien maken oude bedrijfskantoren plaats voor een divers programma waar wonen, werken en recreëren samenkomen. Dit als onderdeel van een grote binnenstedelijke herontwikkeling.

Stedelijkheid in een bomenlandschap

Met meer dan 40 procent oppervlakte aan openbaar groen is Schalkwijk altijd al het groenste stadsdeel van Haarlem geweest. En daar maakt Dura Vermeer handig gebruik van. Met de gebiedsontwikkeling Elements wordt er in zuidelijk Haarlem een ‘stad tussen de bomen’ gecreëerd. ‘Dit onder het motto Geen bomen in de stad, maar stedelijkheid in een bomenlandschap’, weten Bas Sijmonsbergen (directeur projecten) en Rik Zentjens (projectdirecteur) van Dura Vermeer.
Elements is een ontwikkeling van verschillende woonblokken met in totaal ruim 300 woningen. Naast 190 huurappartementen, tien grondgebonden woningen, acht koopappartementen en een mobiliteitshub (SmartDock) met circa 300 parkeerplaatsen en commerciële ruimte, vormt de wonderschone transformatie van het oude industriële Fluor-gebouw het letterlijke én figuurlijke hart van Elements.

Prijsvraag levert gouden ontwerp op

‘Fluor verhuisde in 2015 naar Hoofddorp en liet toen zijn oude hoofdkantoor in Haarlem achter. De uitdaging was om dit enorme pand, dat inmiddels Factory heet, op een circulaire wijze te transformeren naar een schitterende woonlocatie’, vertelt Sijmonsbergen over de ontstaanshistorie. ‘We hebben vervolgens een prijsvraag uitgeschreven voor een aantal architecten: ‘Er is een kolossaal gebouw van 80 meter lengte, 40 meter breedte en zes verdiepingen hoog. Hoe kunnen we dit afgeschreven bedrijfspand een tweede leven geven? Hoe maken we er een uniek, stoer gebouw van met het wooncomfort en duurzaamheid van deze tijd?’, vult Zentjens aan.
Uit de drie fraaie inzendingen werd uiteindelijk die van bureau Elephant gekozen. Met de creatie van 67 ingedeelde lofts van 110 tot een riante 200 vierkante meter, 29 casco lofts (90 tot 190 m2), twee commerciële ruimtes (bijna 1.100 m2) en een gezamenlijke groene daktuin met bomen en planten voor alle bewoners, bleek dát het gouden ontwerp.

Gestripte onderdelen als nieuwe grondstoffen

‘Geheel met de bouwwensen anno 2023, is het Fluor-gebouw circulair gesloopt. Het betonnen geraamte is blijven staan, maar alles wat uit het pand is gehaald, heeft een tweede leven gekregen en wordt opnieuw ingezet als grondstof. Dat is uniek, want dit is één van de eerste ontwikkelprojecten op deze schaal in Nederland waarin dat is gebeurd’, zegt Zentjens met gepaste trots. ‘Dankzij vier decentrale entrees en één centrale ingang hoefden we bijna geen oppervlakte op te offeren en konden we alle vierkante meters die in Factory zaten, zo goed mogelijk gebruiken. Daardoor krijg je gave indelingen en plattegronden in het gebouw’, ziet Sijmonsbergen.

Doordat de betonnen look van het bedrijfsgebouw zichtbaar is gebleven, kom je in een industriële loft, waar alle leidingen en pijpen over het plafond lopen. ‘Bovendien heb je een plafondhoogte van liefst 3,5 meter én hebben de woningen veel glas, waardoor je naast veel volume ook een bijzondere ruimtelijke beleving ervaart’, geven de directeuren van Dura Vermeer aan.

Nog 3 prachtige L-lofts te koop

Woningzoekenden reageerden zeer enthousiast. Inmiddels zijn al 93 van de 96 woningen verkocht. De oplevering start in juni. De resterende drie lofts, die maar liefst 200 vierkante meter groot en in een L-vorm gebouwd zijn, zullen waarschijnlijk snel volgen. ‘Want voor een aankoopprijs van zeven ton betaal je slechts 3.500 euro per vierkante meter. Dat is een relatief zeer goede prijs voor een royale en modern ingerichte woning in de gewilde stad Haarlem. Mede dankzij triple glas, zonnepanelen, luchtwarmtepompen en 100 procent gasloos wonen, bereiken we het best mogelijke energielabel. Dan heb je de energietransitie al helemaal gemaakt, ervaar je veel wooncomfort én heb je bijzonder lage energielasten. Dat alles in een autoluwe en groene omgeving én vlakbij het centrum van Haarlem.’

Betere mix dankzij plotregels

Schalkwijk was decennialang een wijk waarin heel veel sociale huur was. ‘Samen met de gemeente Haarlem hebben we plotregels opgesteld hoe we de totale buurt een impuls zouden kunnen geven’, vertelt Zentjens. ‘Vanuit deze visie moet er ook een mix komen in het woningaanbod. Daarom ontwikkelen en bouwen wij hier tevens vrije sector koop- en huurwoningen. Daardoor trekken we nieuwe doelgroepen aan. Dat helpt mee in de transformatie van Haarlem-zuid.’
Naast de genoemde lofts is Dura Vermeer afgelopen januari gestart met de bouw van de al eerder genoemde tien grondgebonden townhouses  en acht nieuwbouw-appartementen. ‘Een deel is nog te koop. Die kunnen woonklaar opgeleverd worden, inclusief wand- en vloerafwerking. Ideaal voor mensen die niet van klussen houden en direct willen verhuizen.’

Wonen, werken, ontspannen

Elements is een buurt voor jong en oud en voor gezinnen tot alleenstaanden. ‘Omdat de hele wijk autoluw wordt gemaakt en het terrein is ingericht op voetgangers en fietsers, ontstaat er een gezonde omgeving om te wonen, werken en ontspannen’, zo zien Sijmonsbergen en Zentjens verheugd. ‘En je wagen? Die kun je bij Elements parkeren in de multifunctionele en demontabele mobilteitshub SmartDock. Tevens bieden wij deelauto’s en -fietsen aan Daarmee stimuleren we bewoners om bewuster om te gaan met hun autogebruik.. Om het plan compleet te maken, biedt het vernieuwende mobiliteitsconcept ook een werkcafé voor de buurt aan en is er een servicepunt voor het ophalen en wegbrengen van pakketten.’

Modelwoning te bezichtigen

Mocht een lezer van dit magazine interesse hebben om één van de resterende woningen te kopen? ‘Neem dan contact op met Eric van Oversteeg via E.v.oversteeg@duravermeer.nl of bel naar 06-53418275. Dan kun je een afspraak maken om onze modelwoning te bezoeken. Kun je met eigen ogen zien en voelen hoe heerlijk wonen het hier is’, aldus Zentjens. ‘Extra informatie vind je op de website elementshaarlem.nl’


Dura Vermeer
Spaarneweg 31
Cruquius
T. 023-7529700
W. www.elementshaarlem.nl
Email Rik Zentjens: r.zentjens@duravermeer.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: