Kennisplatform voor noord holland

BrightNano: De magie van nanotechnologie

Geplaatst op 29 november 2019
BrightNano

John Poelstra van BrightNano heeft samen met zijn team de zomer doorgebracht bij de Europahal van RAI Amsterdam. Met behulp van nanotechnologie maakte Poelstra vorig jaar al de beeldbepalende entreeboog van de hal schoon, deze zomer was de niet-publieke kant aan de beurt. De hal uit 1961 ziet er inmiddels weer uit als nieuw. “Dat is de magie van nano!”, aldus Poelstra.

BrightNano is geen regulier schoonmaakbedrijf, benadrukt Poelstra. “Naast dieptereiniging zorgt de nanotechnologie ook voor een beschermlaag én haalt het de verloren gegane eigenschappen van het materiaal weer op. Het materiaal is daardoor weer als nieuw.” In de vijf jaar van zijn bestaan maakte BrightNano een grote ontwikkeling door. “Ik heb de afgelopen jaren veel onderzoek in de nanowereld gedaan”, vertelt John Poelstra. Hij greep elke kans aan om de techniek zo goed mogelijk te leren kennen. “Ik heb nano toegepast op auto’s, badkamers, keukens, huizen, in de foodindustrie: noem maar op. Het is een high end-techniek die bijvoorbeeld een badkamer niet alleen reinigt, maar ook kalkvrij maakt en meteen een antibacteriële en antikalklaag aanbrengt.” Poelstra verkoopt zijn biologische nanoproducten aan particulieren in het kader van ‘nano voor iedereen’. Zijn semiprofessionele producten vinden gretig aftrek bij bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven of de auto-industrie en met het topsegment van BrightNano kunnen zelfs industriële coatings worden aangebracht.

Eurohal Rai Amsterdam

BrightNano voert steeds grotere opdrachten uit, met RAI Amsterdam als mooi voorbeeld. “We hebben meegedaan aan de aanbesteding van de renovatie van de gevel van de Europahal. Ik kreeg de kans om te laten zien wat ik met nano kon bereiken.” Poelstra kreeg de klus gegund en behandelde maar liefst drie kilometer aan kozijnen. “Dat ging om aluminium profielen uit de jaren zestig, die niet mochten worden vervangen omdat de Europahal een nationaal monument is. Met behulp van nano hebben we het aluminium weten te optimaliseren. Het polijsten heeft de hoofdentree echt een boost gegeven: het glimt weer net als op dag één.” De nanocoating zorgt bovendien voor een vuilwerende en glansversterkende anti-oxidatielaag. Poelstra hoeft pas over vijf tot tien jaar opnieuw langs te komen: zo lang doet de nano zijn werk. “Maar inmiddels heb ik samen met mijn team van nanospecialisten de westzijde van de hal ook behandeld. Dat is een nog groter stuk dan de eerste klus, hier zitten minder ramen maar wel meer aluminium platen.”

Laser & Nano Technologie


Poelstra weet dat er vaak vragen zijn over de werking van nanotechnologie. “Daarom kom ik graag langs voor een demonstratie. De producten die wij gebruiken zijn bij voorkeur biologisch en bovendien ‘designed to be safe’”, aldus Poelstra. Bijkomend voordeel van nano is dat er minder tot geen water gebruikt hoeft te worden bij reiniging. “Zodoende hoeft er minder tot geen vervuild water afgevoerd te worden. Ik heb klanten die daardoor aanzienlijk minder milieuheffing hoeven te betalen.” Arbeidsintensief is het proces tot nu toe wel, reden voor Poelstra om te investeren in Laser en deze aan te passen voor nanotechnologie. “Met behulp van laseren kunnen we materiaal reinigingen, maar ook onze eigen nanolaag verwijderen om een nieuwe coating aan te brengen”, vertelt Poelstra enthousiast. “Ik ben inderdaad enthousiast, want er is zoveel mogelijk: de ontwikkelingen gaan supersnel, ik voorzie een toekomstige nieuwe standaard met de combinatie van onze laser- en nanotechnologie, de toekomst is groen en duurzaam!”

RAI Amsterdam: een tevreden klant

Isabella de Kock is projectleider bij de afdeling Real Estate van de RAI en was opdrachtgever van de renovatieklus. Haar reactie op de proefstukken die Poelstra uitvoerde was: “Zo schoon heeft nog nooit iemand het gekregen!” De Europahal is een toonaangevend gebouw met een monumentale status. Isabella vertelt: “Voor het groot onderhoud van de gevel aan de voorzijde hebben wij meerdere partijen benaderd en een proef laten zetten. De proef die BrightNano had gezet gaf veruit het beste resultaat, het stukje gevel leek als nieuw! Daarnaast werden we erg enthousiast door John zijn passie voor het vak. Vol enthousiasme heeft John de gevel – en een jaar later de achtergevel – behandeld. Het eindresultaat is schitterend en wij zijn er erg blij mee. Het is bijzonder hoe zo’n oude gevel weer zo nieuw kan lijken.”

Alan van Griethuysen: ‘Originele kleur weer terug’

Ook Alan van Griethuysen, Chief Commercial Officer bij NPEX, is tevreden. Hij liet zowel zijn sloep als vakantiehuis door John Poelstra behandelen met biologische nano. “Het sanitair, de dakpannen en het hout- en raamwerk van mijn vakantiehuis zijn dankzij deze behandeling water- en vuilafstotend. Daarnaast haalt de nanotechnologie de originele kleur weer naar boven, waardoor het geheel er erg mooi uitziet.” De sloep van Van Griethuysen maakt zijn eerste vaarseizoen bedekt met nano mee: “Tot op heden ben ik ook zeer tevreden over het resultaat van deze behandeling. De sloep ziet er prachtig uit en als ‘ie een beetje vies wordt, haal ik er een doekje overheen en is ‘ie meteen weer als nieuw. Dankzij de nano.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: