Kennisplatform voor noord holland

Bruggenbouwer BTG zorgt voor verbinding: ‘Versnelling nodig in digitale transitie’

Geplaatst op 6 april 2022
Bruggenbouwer BTG zorgt voor verbinding: ‘Versnelling nodig in digitale transitie’

Om de digitale transitie in Nederland te versnellen is het nodig om vraag en aanbod in de ICT en Telecom beter bij elkaar te brengen. Dat is precies wat branchevereniging BTG doet. Het jaarthema van 2022 is CEO en bruggenbouwer Petra Claessen op het lijf geschreven: Building bridges in a connected society.

BTG staat voor Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers en behartigt al sinds 1986 de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen die op grote schaal gebruikmaken van bedrijfscommunicatie. Claessen: “We zijn echt een vereniging van en voor grootgebruikers. Wij zijn een onafhankelijke partij die gebruikers in contact brengt met solution partners: verbinden is wat wij dagelijks doen. Het jaarthema gaat over het bouwen van bruggen tussen actuele thema’s en vraag en aanbod daarin. Denk aan 5G, Cybersecurity, Artificial Intelligence (AI), Internet of Things (IoT), Data Analytics en Smart Society. “Op onze ledenlijst staan zorgcentra zoals grote academische ziekenhuizen, universiteiten maar ook gemeenten en grote bedrijven. Zij hebben belang bij een smart society: een perfect werkende digitale infrastructuur. Daar hebben wij modellen voor ontwikkeld.”

Bereikbaarheid
Een belangrijk actueel thema in die smart society is continue bereikbaarheid, vertelt de gedreven CEO. BTG maakt daarin onderscheid tussen mission critical systemen – denk aan politie, brandweer en ambulances – en business critical systemen: de continuïteit van de bedrijfsvoering moet niet in gevaar komen bij bereikbaarheidsproblemen. Daarvoor zijn allerlei oplossingen te bedenken. BTG maakt feilloos de match tussen de vragende partij en een solution partner die de gewenste continue bereikbaarheid kan garanderen.

Een belangrijke partner daarin is ook de overheid, onder andere het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het Agentschap Telecom (AT). “Naast dat wij lobby voeren bij EZK over het belang van de smart society, zijn wij ook adviesorgaan richting diezelfde overheid: zij willen zelf uiteraard ook hun digitale infrastructuur goed voor elkaar hebben. Ook andere overheden, zoals gemeenten, kunnen daarvoor bij ons terecht. Zij hebben vaak niet de benodigde knowhow in huis. Wij kunnen er, met behulp van onze solution partners, voor zorgen dat er consultants worden ingezet.”

Cybersecurity
Een ander actueel onderwerp is cybersecurity. “Dat is natuurlijk enorm actueel en heeft constant onze aandacht. Maar wij bemoeien ons daar niet mee op politiek niveau. Wij richten ons op het verlenen van support en services bij ondernemers: ervoor zorgen dat zij de relevante informatie krijgen die zij nodig hebben om hun bedrijf te beschermen tegen securityleaks en cyberaanvallen. Het MKB weet vaak niet waar ze deze informatie vandaan moet halen, daar helpen wij graag bij door ook deze ondernemers te verbinden met onze partners. Wij kunnen daarin als onafhankelijke partij veel betekenen voor onze leden.”

BTG Services
De naam van inkooporganisatie Telegrootgebruik (TGG), een dochteronderneming van BTG, is begin dit jaar gewijzigd naar BTG Services. Petra Claessen is ook CEO/Bestuurder van deze serviceorganisatie. “De missie van beide organisaties is het versnellen van de digitale transitie. We zijn inmiddels veel meer gericht op service. We leveren diensten voor BTG-leden rondom de inkoop van telecommunicatieproducten en -diensten. Maar we verzorgen voor grote zorginstellingen, onderzoeksinstituten en grote bedrijven ook de complexe facturatie (via TEM, Telecom Expense Management). Daar maken we rapporten van, zodat we per maand aan deze organisaties kunnen laten zien van welke telecomproducten en – diensten ze gebruikmaken. Zo kunnen deze organisaties daar beter sturing aan geven. Producten en diensten die bijna niet meer gebruikt worden, kunnen bijvoorbeeld afgeschaald worden.”

BTG Services levert een aantal producten en diensten. Denk aan het kopen of leasen van hardware en software via een speciale webshop, inkoop van connectiviteitsdiensten, maar ook een onafhankelijke second opinion en consultancy diensten. “Wij kunnen consultants inzetten bij bedrijven of gemeentes die kortdurend advies nodig hebben op het gebied van bijvoorbeeld 5G of security. We hebben een enorm netwerk, dat we graag bij elkaar brengen.”

Connected society
Het is allemaal bedoeld om de digitale transitie te kunnen versnellen en, zoals Claessen zegt: ‘marktimperfecties op te lossen’. “Ons jaarthema is niet voor niets building bridges. Wij bouwen bruggen tussen vraag en aanbod en doen wat nodig is om tot oplossingen te komen. Iedereen met elkaar verbinden: connectiviteit creëren. We willen allemaal bereikbaar zijn én blijven, daarvoor hebben we een goed werkende, digitale infrastructuur nodig. Zo creeëren we een connected society.”

Ook voor MKB
Voor MKB-ers zal het misschien klinken als een ‘ver van mijn bed show’. Want hoe doe je nu mee in die connected society als je vooral bezig bent met je dagelijkse sores? Claessen: “Dat hoeft een MKB-ondernemer ook helemaal niet zelf uit te vinden. De best practices die we hebben opgedaan bij grote bedrijven en bijvoorbeeld bij de ministeries – die allemaal bij ons aangesloten zijn -, die stellen wij graag ter beschikking aan kleinere en middelgrote ondernemers. Zodat die kunnen doen waar zij goed in zijn en wij hen helpen wél mee te doen in de digitale transitie. Want het is nodig dat we allemaal met elkaar verbonden zijn én blijven.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: