Kennisplatform voor noord holland

Bureau Hoofdstuk: Allemaal manager

Geplaatst op 26 oktober 2021
Bureau Hoofdstuk: Allemaal manager

We gaan nooit meer terug naar het oude werken. Dat is geen mening, dat is een feit. Wat tot twee jaar terug nog werd bestempeld als ‘het nieuwe werken’ is inmiddels normaal. En daar kun je je als bedrijf maar beter klaar voor maken. “Mensen willen meedenken én meebeslissen.”

Het werkklimaat in Nederland is onmiskenbaar veranderd sinds maart 2020. Corona is daar niet de oorzaak van, wel de aanjager. “Ineens werkten we vrijwel allemaal thuis – kantoor werd taboe. Dat bleek nog te werken ook. En het beviel grote groepen mensen meer dan ze hadden verwacht. Honderd procent thuiswerken, dat wordt het ook niet. Maar hybride werken – deels thuis, deels op kantoor – is hoe dan ook een blijvertje.”
Jolanda Bakker is directeur van Bureau Hoofdstuk. Ze adviseert bedrijven onder meer bij de overgang naar dat nieuwe werken. En dat is nodig, want er komt meer bij kijken dan puur een en ander faciliteren en regelen. “Managers moeten andere vaardigheden inzetten om hun team aan te sturen, te motiveren en optimaal te laten functioneren. Deels beschikken leidinggevenden ‘van nature’ over die skills, deels helemaal niet”, legt Bakker uit.

Blij met je werk

Werkgeluk en duurzame inzetbaarheid van individuele medewerkers zijn cruciaal voor het succes van het bedrijf als geheel. “Dat is geen soft verhaal, maar een logische optelsom. Mensen zoeken meer dan ooit zingeving in hun werk, willen bijdragen aan een groter, maatschappelijker verhaal. Met de juiste randvoorwaarden én op inhoudelijk vlak zul je aan moeten sluiten bij de behoeften van je team.”

Daarnaast speelt ook dat mensen veel meer willen meedenken en meebeslissen over de invulling van hun werk. “Essentieel voor een goed werkklimaat is dan ook dat je je medewerkers daarbij betrekt. Onderzoek waar ze behoefte aan hebben en geef managers de ruimte om tegemoet te komen aan individuele wensen. Als je scherp hebt waar je als bedrijf over vijf jaar wilt staan kun je bepalen wat je daarvoor nodig hebt. Tot op het niveau van de vaardigheden van elke individuele medewerker. Investeer in opleiding, coaching en ontwikkeling en de kans dat je je mensen meekrijgt in je ambities en plannen is enorm”, vertelt Bakker. “Conservatief leiderschap – top-down bepalen hoe het allemaal moet gaan – dat werkt echt niet meer.”

Werk aan loyaliteit

Investeren in die verbondenheid levert bovendien meer op: loyaliteit van je personeel. Win-win dus: betrokken medewerkers ‘die ervoor gaan’ zetten de organisatie op scherp en presteren op de top van hun kunnen. “En dat is wat je wilt. De belangrijkste reden om een organisatie te verlaten is een gebrekkige loopbaanontwikkeling. Bied mensen daarom duidelijk perspectief in hun werk en binnen de organisatie”, zegt Bakker.
Werk aan de winkel voor HR, kortom. De adviseurs van Bureau Hoofdstuk kijken graag mee. “Een positief-kritische blik van buiten leidt soms tot verrassende inzichten. Dan kun je snel en effectief grote stappen zetten.”

Jolanda Bakker is directeur van Bureau Hoofdstuk en arbeids- en organisatiepsycholoog. Zij en haar team van vijf consultants begeleiden ondernemers en bedrijven in de transitie naar een toekomstbestendige organisatie. Ook begeleiden ze individuele medewerkers naar duurzame inzetbaarheid.

Vergelijkbare berichten

Bureau Hoofdstuk
Goed werkgeverschap
16 december 2020

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: