Kennisplatform voor noord holland

Businesscase die energie geeft

Geplaatst op 25 april 2022
Businesscase die energie geeft

Als iets maatschappelijk én economisch relevant is op dit moment, dan is het wel de energietransitie. Overheid, burgers en bedrijven zijn er allemaal druk mee. Gek genoeg laten we op dat vlak toch nog grote kansen liggen. “Bedrijventerreinen bieden zoveel mogelijkheden voor opwek én opslag van duurzame energie dat het een businesscase op zich is.”

Wie wel eens op een bedrijventerrein komt, weet dat de daken van veel bedrijfsgebouwen geschikt zijn voor zonnepanelen. Waarom die daar niet allang overal liggen? “Individuele ondernemers kijken eerst naar hun eigen bedrijf en hun eigen energiebehoefte. Vaak weten ze niet waar hun buren op dat vlak mee bezig zijn. Daar collectieven smeden en zo de energietransitie in Nederland een extra boost geven – dat is onze taak”, vertellen Nico Meester van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN) en Frans van der Beek van PHB. “Dat is nodig ook. In het hele transitieverhaal lopen de bedrijventerreinen in Nederland gewoon achter. Best raar eigenlijk, want de economische waarde van al die terreinen – omzet, productie, werkgelegenheid – is evident. Bovendien kunnen bedrijventerreinen fungeren als energiehubs en daarmee congestieproblemen op het energienet helpen oplossen.”

Alle terreinen in kaart

De provincie heeft ONHN en PHB zo’n drie jaar terug opdracht gegeven om op de 380 bedrijventerreinen in Noord-Holland de energietransitie te stimuleren. Meester focust zich met ONHN op de honderd bedrijventerreinen in Noord-Holland Noord, Van der Beek met PHB op de overige 280 in de Metropoolregio Amsterdam (Noord-Holland Zuid en deel van Flevoland). Die terreinen zijn stuk voor stuk in kaart gebracht. “Soort bedrijven, energielabels, energieverbruik: al die data zijn bekend. Wij gaan met parkmanagers en ondernemersverenigingen in gesprek over de kansen die ze kunnen benutten om de energietransitie concreet te maken”, legt Meester uit. Denk aan zonnepanelen, waterstofproductie, accu’s voor opslag van opgewekte energie, slimme ICT-platforms om het verbruik goed te spreiden… De mogelijkheden zijn enorm divers, voor verouderde terreinen én voor nieuwere locaties. “Wij brengen bedrijventerreinen in contact met een (gesubsidieerde) procesmanager om uit te vinden hoe ze dat proces het beste uitrollen. Dat is altijd maatwerk.”

Proces in gang zetten

Voor alle duidelijkheid: ONHN stimuleert alleen het proces om collectief stappen te gaan zetten. Hun onafhankelijke positie is daarbij een voordeel. “In de energiemarkt kom je heel wat aanbieders tegen die hun eigen diensten en producten assertief aanprijzen. Dat maakt ondernemers soms sceptisch: welke belangen spelen er nou precies? Terwijl de wil om iets te doen er wel is”, zegt Meester. Ook een pre is dat ondernemers de urgentie nu sterk voelen. “Prijs en levering van energie zijn inmiddels serieuze risicofactoren. Energiemanagement is in toenemende mate een noodzakelijk bedrijfsonderdeel geworden.” Bovendien zet de overheid bedrijven steeds meer onder druk om serieus actie te ondernemen. “Wie niets of te weinig doet gaat dat zeker in zijn portemonnee voelen. Collectieve maatregelen leveren sneller rendement op en zijn ook effectiever.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: