Kennisplatform voor noord holland

Cobra Museum verlengt populaire tentoonstellingen vanwege lockdown

Geplaatst op 15 maart 2021
Cobra Museum verlengt populaire tentoonstellingen vanwege lockdown

Vanwege de verlengde lockdown heeft het Cobra Museum in Amstelveen de tentoonstellingen Ben Cobra curated by Aziz Bekkaoui en Onder de Huid – Claude Cahun verlengd. Vanaf eind mei opent de grote publiekstrekker Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution.

‘Vanuit de nu geldende maatregelen kijken we vol verwachting uit naar de heropening van het museum. We starten 2021 met de voortzetting van de zeer goed
ontvangen tentoonstelling Onder de Huid – Claude Cahun, en de tentoonstelling Ben Cobra – gecureerd door de hedendaagse kunstenaar Aziz Bekkaoui.
Eind mei toont het museum werken van de iconische kunstenaar Frida Kahlo en andere moderne Mexicaanse meesters. Deze tentoonstelling sluit perfect aan bij het tentoonstellingsbeleid 2019 – 2023 van het Cobra Museum, waarbij het zich richt op niet-eurocentrische kunst, vrouwelijke kunstenaars en tijdgenoten van de Cobra-beweging. Met deze bijzondere tentoonstelling wil het museum een breed en nieuw publiek bereiken en zorgen we daarmee voor een grotere zichtbaarheid van de eigen Cobra collectie. Deze laatste staat in de schijnwerpers tijdens de tentoonstellingen Cobra en Politiek en Ben Cobra die gelijktijdig te zien
zijn,’ aldus Lillian Bóza, directeur Cobra Museum.

Cobra-beweging

Het Cobra Museum stelt de kunst en het gedachtegoed van de Cobra-beweging centraal. De Cobra-beweging behoort tot de canon van de kunstgeschiedenis, maar de ‘geest’ van Cobra is nog springlevend. Het belang van een alternatieve cultuur, gebaseerd op internationale solidariteit en creativiteit, is in onze huidige wereld belangrijker dan ooit. Het museum verbindt de collectie en de geschiedenis van Cobra dan ook actief aan hedendaagse kunstenaars, moderne kunststromingen en de actualiteit.

Ben Cobra

De tentoonstelling Ben Cobra is samengesteld door de bekende vormgever, kunstenaar en gastcurator Aziz Bekkaoui. Voor deze tentoonstelling nodigt hij een uiteenlopende groep van meer dan 25 bijzondere, kleurrijke, baanbrekende, uitgesproken creatieve of anderszins opvallende individuen uit: van de kinderburgemeester van Amsterdam Ilias Admi tot de choreograaf Uri Eugenio, van de voorzitter raad van toezicht Universiteit van Amsterdam Marise Voskens tot de schrijver Arnon Grunberg. Door deze individuen te koppelen aan specifieke werken uit de collectie van het museum laat hij zien dat de zoektocht van de Cobra beweging naar hoop, de drang naar absolute vrijheid, spontane expressie en maatschappelijke en artistieke vernieuwing vandaag de dag nog even belangrijk zijn als destijds.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: