Kennisplatform voor noord holland

Curiosity investeert in Fins softwarebedrijf voor binnenklimaat analyse en optimalisatie

Geplaatst op 29 juni 2022
Curiosity investeert in Fins softwarebedrijf voor binnenklimaat analyse en optimalisatie

Curiosity, een Nederlands venture capital fonds gefocust op vroege fase investeringen in AI-startups in Noord-Europa, maakt vandaag haar investering in Freesi bekend. Gezamenlijk met Helen Ventures wordt €1.7 miljoen beschikbaar gesteld voor de groei en internationale expansie van het Finse technologiebedrijf voor het analyseren van de luchtkwaliteit en het verbeteren van het binnenklimaat in gebouwen. 

Freesi is in 2017 opgericht door Samu Niska en Antti-Jaakko Alanko en heeft zich ontwikkeld tot een van de leidende dienstverleners op het gebied van luchtkwaliteit analyse en binnenklimaat optimalisatie in Finland. Freesi’s software, op basis van kunstmatige intelligentie (AI), biedt eigenaren en beheerders van vastgoed een innovatieve oplossing om het binnenklimaat, zoals luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid, van de gebouwen te monitoren, analyseren en optimaliseren op basis van geautomatiseerde alarmsignalen en aanbevelingen. Gebruik van de software resulteert in een verhoogde kosteneffectiviteit van de gebouwen, zorgt – zonder afbreuk te doen aan het binnenklimaat – voor energiebesparing, verbetert de gebruikerstevredenheid en helpt bij het voldoen aan nieuwe regelgeving rondom luchtkwaliteit voor bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen. Hiermee wordt positief bijgedragen aan de ESG-doelstellingen van vastgoedeigenaren en beheerders, terwijl het investeringsrendement van de gebouwen wordt verhoogd. Freesi biedt een schaalbare oplossing die eenvoudig kan worden ingezet in een breed portfolio van gebouwen, in elke fase van de levenscyclus. 

Oplossing

De afgelopen jaren wist Freesi substantiële groei te realiseren in Finland en groeide het bedrijf uit tot marktleider op het gebied van luchtkwaliteit en binnenklimaat analyse en optimalisatie. De oplossing wordt momenteel gebruikt in commercieel vastgoed, de publieke sector en de bouwsector, op een totaaloppervlakte van meer dan 2.000.000 m2. Onlangs werd een grote internationale vastgoedinvesteerder als klant binnengehaald met een portfolio van meer dan 1.000 gebouwen wereldwijd.

Groei

Met de opgehaalde financiering en ondersteuning van beide venture capital investeerders zet het bedrijf in op internationale expansie. Op korte termijn zal het team van Freesi worden uitgebreid, zal de functionaliteit op het gebied van data-gedreven aanbevelingen worden uitgebreid, en zal worden geïnvesteerd in internationale marketing en sales. Investeerders, Helen Ventures en Curiosity, zullen het bedrijf daarnaast ondersteuning bieden op het gebied van strategie ontwikkeling, operationele opschaling, recruiting en financiën. De verwachting is dat Freesi in de komende jaren uit zal groeien tot een belangrijke softwareleverancier in de internationale vastgoedmarkt. 

“We zijn verheugd over de internationale belangstelling voor ons bedrijf. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons team, in combinatie met het groeikapitaal, de expertise en de netwerken van Helen Ventures en Curiosity, ons van internationale groei zal verzekeren en wij in de komende jaren uit zullen groeien tot de nummer één oplossing voor het monitoren en optimaliseren van het binnenklimaat voor de portfolio’s van vastgoed eigenaren en beheerders.” aldus Samu Niska, CEO en medeoprichter van Freesi. 

“Er is, versterkt door de Covid-pandemie, steeds meer aandacht voor de luchtkwaliteit in gebouwen en het creëren van een gezonde werkomgeving. Dit gaat hand in hand met het optimaliseren van de energieconsumptie van gebouwen om de CO2 uitstoot terug te dringen. Het team van Freesi heeft, op basis van haar uitgebreide expertise op dit vlak, een data-gedreven oplossing ontwikkeld die vastgoedbeheerders echt helpt om de gezondheid en efficiëntie van hun gebouwen te verbeteren. Dit wordt nu ook door de eerste internationale klanten ontdekt en heeft daarmee enorme groeipotentie” aldus Herman Kienhuis, managing partner bij Curiosity. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: